Kezdőlap

 

Főnös front, avagy nem mindennapi hőmérsékleti menet 2016. december 2-án

Előzmények:
2016 novemberének első felében már átélhettünk néhány "hőmérsékleti hullámvasutazást", amikor is nem a megszokott módon alakult a hőmérséklet napi menete. Ezután viszont nyugodtabb időjárás következett, eleinte magas hőmérsékletekkel. A hónap legvégén azonban a tél ismét megmutatta magát. 27-én markáns hidegfront vonult át a megyén, mely mögött 28-án többfelé kialakultak hózáporok, néhol átmeneti kifehéredéssel. Nem csak a csapadék volt ugyanakkor télies, hanem a hőmérséklet is. 29-ére virradóan már megyeszerte néhány fokkal fagypont alá hűlt le a levegő, és napközben is csupán 3 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. A hónap utolsó napján pedig a nyugalomba jutó hideg légtömeg meghozta az első erős fagyokat is. Ekkor sokfelé -5 fok alá csökkent a hőmérséklet, sőt a megye délnyugati részén lévő fagyzugos völgyekben -8, -9 fokot is mértek. December első napjaiban aztán átmenetileg ciklonális hatások alá kerültünk, mely újból változatosságot hozott az időjárásba.


Fagyos reggelek Egyházasrádócon november 29-én és 30-án

Ciklon szokatlan hőmérsékleti menettel:
Már december 1-jén elvonult tőlünk északra egy ciklon, de a fennálló északnyugatias áramlás miatt ez főnös hatásokat idézett elő, így Vas megye legnagyobb részén jelentősebb időjárási eseménnyel (csapadékkal, széllel) nem járt. A ciklonhoz kapcsolódva azonban egy peremciklon keletkezett, mely 2-án haladt el az országtól északkeletre, már jóval közelebb, mint az előző társa. Ez által pedig kiéleződött a nyomási gradiens hazánkban, aminek következtében a szél is erősebbnek bizonyult, már 2-ára virradó éjszaka is. De nem a nyugati-délnyugati határvidéken, ott ugyanis az Alpok szélárnyéka érvényesült még, ráadásul a főn felhőoszlató hatása is megmutatkozott. Így minden feltétel adott volt a zavartalan éjszakai lehűléshez, és ezt a térség ki is használta, hiszen -3, -7 fokig csökkent a hőmérséklet. Mintegy 100-150 km-rel északabbra, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén azonban egész éjjel fújt a nyugatias szél, mellyel a peremciklon áramlási rendszerében enyhe levegő érkezett, így ott végig +5 fok felett, több helyen 7-8 fok körül alakult a hőmérséklet. Reggel aztán ez a különbség már Vas megyén belül is megmutatkozott, amint észak felől egyre több helyen beindult a nyugati szél, és a főnös melegedés hirtelen a magasba repítette a hőmérsékletet. Fél 8 körül 15 fokos hőmérséklet-különbség volt tapasztalható a megye északi és déli vége között, hiszen Kőszegen erre az időre már +8,4 fokra ugrott a hőmérséklet, a még mindig szélcsendes Magyarszombatfán viszont csupán -6,7 fok volt. A délnyugati területeken ugyanakkor markáns magasságbeli különbség is megjelent. A hideg ugyanis csak a mélyebben fekvő területeken ülepedett meg, a dombokon ekkorra már szintén elkezdett fújni a szél, ami melegedést idézett elő. Ennek volt betudható a farkasfai mérőállomás különcködése a sok fagyos terület közepette.

 

Kőszeg: 8,4 °C Káld: 0,9 °C
Peresznye: 7,3 °C Sárvár: 0,9 °C
Chernelházadamonya: 6,8 °C Bucsu: -0,4 °C
Kendig-csúcs: 5,1 °C Szombathely: -1,3 °C
Szentg.-Farkasfa: 4,1 °C Egyházasrádóc: -2,1 °C
Celldömölk: 3,9 °C Gasztony: -4,2 °C
Csepreg: 3,8 °C Őriszentpéter: -4,3 °C
Boba: 3,4 °C Kercaszomor: -5,4 °C
Sitke: 3,0 °C Szentgotthárd: -5,4 °C
Csipkerek: 0,9 °C Magyarszombatfa: -6,7 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

A délelőtt ilyen előzmények után nem is telhetett máshogy, mint a főn jegyében. 1-1,5 óra alatt mindenhová eljutott az enyhe nyugati szél, mely a napsütéssel összejátszva a késő délelőtti órákra megyeszerte 10-13 fok közé repítette a hőmérsékletet. Ez azért is volt különleges, mivel a reggel még az ország egyik leghidegebb területének számító régió néhány óra alatt a legmelegebbé lépett elő. Nem sokáig élvezhettük ugyanakkor az enyheséget, mivel észak-északkelet felől közeledett a ciklon hidegfrontja, mely addigra már letudta az ország többi részét. Bár maga a front nem volt kifejezetten fejlett, csak egy keskeny, gomolyos felhősáv és záporok kapcsolódtak hozzá, a hőmérséklet-különbség viszonylag nagy volt a két oldalán. Ezért amikor a déli órákban végigvonult a megyén, ugyanolyan gyorsaságú hőmérséklet-változás következett be, mint reggel, csak most éppen az ellenkező irányban. Így a 10 fok feletti értékekről pillanatok alatt 5 fok köré hűlt le a levegő, és délután is ezen érték körül maradt a hőmérséklet. A front mögött másnapra visszatért az eseménytelen, hideg idő.


A 2-ai hidegfront érkezése Egyházasrádócra

Egyházasrádóci hőmérsékleti és szélsebesség adatok:
A hőmérséklet gyors ugrabugrálását jól mutatta az egyházasrádóci napi hőmérsékleti menet is. Éjszaka és reggel, amíg még nagyrészt szélcsend volt, a hőmérséklet fagypont alatt alakult. 8 óra körül azonban megérkezett a nyugati szél (1.), mellyel bő 1 óra alatt -1 fokról +8 fokra emelkedett a hőmérséklet, majd a melegedés délelőtt tovább folytatódott. A csúcs 11 óra után volt 12,4 fokkal. Ekkor határozott szélerősödéssel - és északira forduló széllel - érkezett meg a hidegfront (2.), melyet kb. 1 óra alatt 7 fokos lehűlés kísért. A hőmérséklet ezt követően egész délután 5 fok körül alakult, majd naplemente után lassan csökkenni kezdett. Este 10 óra után azonban, amikor leállt a szél (3.), gyorsabb ütemű lehűlés kezdődött.


A hőmérséklet és szélsebesség napi menete 2-án Egyházasrádócon
(A szélsebesség mérése 4 m-es magasságban történt, ezért a mért értékek alacsonyabbak a meteorológiai gyakorlatban
használt 10 m-en mért értéknél.)

Írta és a térképet, fényképeket, ábrát készítette: Hérincs Dávid