Kezdőlap

 

Fagyos lehűlések Vas megyében 2020 áprilisában

Előzmények:
A meglehetősen száraz és egyhangú, gyakran borongós, ködös és fagyos január után február enyhe és változékony idővel telt. Előbbi pedig még márciusra is igaz volt, viszont a hónap közepére ismét szárazra fordult az idő, így a változékonyságot már inkább csak a hőmérséklet fel-le ugrálása jelentette. Miután 11-e és 12-e meghozta az első 20 fokos maximumokat, nemzeti ünnepünk már fagyos reggellel és alig 10 fokos csúcshőmérséklettel telt, hogy aztán 19-én és 20-án ismét 20 fok köré melegedjen a levegő. Ezt azonban egy még hűvösebb, késő téli periódus követte, 26-áig többnyire jóval 10 fok alatti maximumokkal és gyakran 0 fok alatti minimumokkal. Ráadásul több napon is előfordult kisebb havazás, hózápor, melyből 25-ére és 26-ára virradóan néhol ki is alakult átmeneti, vékony hólepel. Érdemi mennyiségű csapadék ugyanakkor nem hullott, így folytatódott az alapvetően száraz időjárás.


Hózápor Vép mellett 22-én (Dombai László fotója - MetNet)

Fagyos napok sorozata:
Március 30-ára virradóan újabb hidegfront vonult át, melyet csak elszórtan kísért hószállingózás, mögötte viszont az előzőnél jóval szárazabb légtömeg érkezett. Ezután egy anticiklon helyeződött fölénk, mely helyzetét csak kis mértékben változtatva, hol kissé gyengülve, hol megerősödve egészen a húsvéti hétvégéig meghatározta az időjárást. A hidegfrontot követően 31-ére átmenetileg nyugalomba jutott a hideg légtömeg, így aznap reggel az év ezen időszakához képest meglehetősen erős fagy volt megyeszerte. Jellemzően -5, -6 fok köré hűlt le a levegő, de a teljesen szélcsendes völgyekben (például Bucsu, Kétvölgy, Kercaszomor, Magyarszombatfa) -7, -10 fok is előfordult. Április 1-jén a szelesebb idő miatt enyhébb volt az éjszaka, 2-án azonban - az ismét szeles északnyugati területek kivételével - hasonlóan alakultak a minimumok, mint március 31-én. Ezúttal a megye déli részén volt a leghidegebb, a völgyekben ismét mértek -8, -9 fokos értékeket is. Ezen a napon egyes helyeken abszolút áprilisi hidegrekord dőlt, így például a szombathelyi meteorológiai állomáson is, ahol a -6,3 fokos minimum az 1938. április 23-án mért -5,6 fokot múlta alul.


Napi minimum-hőmérséklet értékek Vas megyében március 31-én és április 2-án
(adatok forrása: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

A következő napokban az anticiklon uralma alatt eseménytelen, száraz, több napon teljesen felhőtlen időben volt részünk. A felettünk lévő légtömeg lassanként ugyan melegedett, de eközben egyre szárazabbá is vált. Ennek köszönhetően jelentős, gyakran 20 fokot is meghaladó volt a napi hőingás. A csúcsértékek napról napra magasabbak lettek, és 8-án már többfelé elérték, a következő napokban pedig át is lépték a 20 fokot. Éjszakánként viszont 9-éig még többfelé fagyott, igaz a minimumok a legtöbb helyen már csak -1, -2 fok körül alakultak, de a fagyzugosabb völgyekben egy-egy napon még mértek -5 fok körüli értékeket is. A legszárazabb levegő 7-én és 8-án tartózkodott felettünk, ezeken a napokon délután sokfelé 20 % alá, sőt, főként az előbbi napon több helyen 15 % alá csökkent a relatív nedvesség, mely rendkívül alacsonynak számít (hasonló legutóbb a 2019. február 28-ai erőteljes főnös helyzetben fordult elő). Bár e paraméter tekintetében nehezebben hozzáférhetőek az adatok, feltételezhető, hogy helyenként ez is abszolút rekordot döntött.


Deres reggel Egyházasrádócon április 7-én és 9-én

Zivataros hidegfront, majd újabb lehűlés és fagy:
10-ére kissé nedvesebb levegő áramlott fölénk, így megszűntek az éjszakai fagyok. Húsvétra melegedés is érkezett, így 12-én már 23-24 fok körül, másnap pedig 24-25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet - helyenként meglett az első nyári nap (25,0 fokot elérő vagy meghaladó maximum) is az évben. Az utóbbi napon azonban egy hidegfront közelített meg bennünket, melynek előterében egy összeáramlási zóna jött létre. E mentén kora délután főként a megye középső és déli részén alakultak ki zivatarok, majd ezt követően elszórtan még további zápor- és zivatargócok is kipattantak a megyében. A hidegfront az esti órákban érkezett meg, és ez már több helyen okozott záporokat, éjjel pedig esőt. Mindezek ellenére csak kisebb körzetekben hullott jelentősebb, 5-10 mm-t elérő csapadék.


A 13-ai konvergencia-zóna mentén kialakuló zivatar csapadéksávjai Egyházasrádóc közelében (Vityi Nándor fotója - MetNet),
valamint szivárvány a falu határában egy későbbi zápor után

A hidegfront mögött sarkvidéki eredetű, hideg és száraz levegő áramlott fölénk. Ennek köszönhetően 14-én napközben nem volt melegebb 10-11 foknál, másnap reggel pedig újból megyeszerte fagyott. A minimumok jellemzően -1 és -4 fok között alakultak, de a szélvédett, fagyzugos völgyekben -5, -6 fok is előfordult. A völgyekben még 16-ára virradóan is volt gyenge fagy, míg másutt többnyire 0 és 3 fok közé csökkent a hőmérséklet. Napközben viszont már 22-23 fokig melegedett fel a levegő - ismét jelenős volt tehát a napi hőingás. A meleg a következő napon tetőzött, amikor megyeszerte 25-27 fokos maximumokat mérhettünk.


Deres virágok, növények Egyházasrádócon 15-én reggel

Újabb hidegfront, már mérsékeltebb lehűléssel:
18-án már mérséklődött a nappali felmelegedés, 23-24 fok körül tetőzött a hőmérséklet. 19-én pedig ismét egy hidegfront ért el bennünket, ami további lehűlést hozott. A front előtt éjszaka, majd ahhoz kapcsolódva délután is szórványosan fordult elő záporeső, illetve kora délután a megye északnyugati csücskében zivatar is kialakult, de számottevő csapadék sehol sem hullott.


A még Burgenland felett kialakult, majd a megye északnyugati részét elérő 19-ei zivatar Egyházasrádócról nézve

A frontot már nem kísérte olyan nagy mértékű lehűlés, mint az előzőt, 19-én 19-20 fok körül, a következő három napon pedig 17-18 fok körül alakultak a maximumok. A minimum-hőmérséklet ezúttal már csak a mélyebben fekvő helyeken csökkent kevéssel 0 fok alá, igaz, a legszélvédettebb völgyekben 21-étől 24-éig minden nap. Április végül a megye nagy részén 10 körüli fagyos nappal zárt, de a már említett fagyzugos, gyakran szélcsendes völgyekben 14-15 fagyos nap is előfordult. Ezzel a hónap előkelő helyen végzett a legfagyosabb áprilisok rangsorában, igaz rekorddöntés e tekintetben nem volt. A szombathelyi meteorológiai állomáson például 8 napon fagyott, míg 1938 áprilisában 14 napon csökkent 0 fok alá a hőmérséklet.


Az utolsó fagyos reggel Egyházasrádócon április 23-án

További képek a fagyos reggelekről: link

Írta, a térképeket és a forrásmegjelölés nélküli képeket készítette: Hérincs Dávid