Kezdőlap

 

Korai fagyok Vas megyében 2013. október elején

Előzmények:
2013. szeptemberét változékony és csapadékos idő jellemezte. Enyhébb és csendesebb időjárás a hónap elején, illetve 20. után fordult csak elő, az előbbi időszakban még 25 fok körüli, míg az utóbbiban 20 fok körüli maximumokkal. Ezzel egy időben azonban Északkelet-Európát hideg levegő árasztotta el, melynek első hulláma egy hidegfront mögött 27-én elérte térségünket is. A front az Alpok térségében behullámzott, majd a következő napon egy mediterrán ciklon keletkezett a Földközi-tenger felett, így ennek révén kiadós mennyiségű csapadék hullott. Emellett jelentősen visszaesett a hőmérséklet, 30-án csupán 9-10 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet. A mediterrán ciklon hátoldalán október első napjaiban megérkezett a hideg légtömeg második hulláma is, mely jóval szárazabb volt az elsőnél, így a felhőzet csökkenésével hozzájárult az első fagyokhoz.

Fagyok október 3. és 5. között:
1-jén a felhős ég miatt enyhe volt az éjszaka, jellemzően 7-8 fok körül szóródtak a minimumok. Napközben pedig a már naposabbá váló időnek köszönhetően 17 fok köré melegedett fel a levegő. Másnap azonban már alacsonyabban alakultak mind az éjszakai, mind a nappali hőmérsékletek. 3-ára nyugalomba jutott felettünk a hideg, száraz levegő, így ez az éjszaka többfelé meghozta az első fagyot. Általában 0 és -2 fok közé csökkent a hőmérséklet, csak a magasabban fekvő és még kissé szelesebb dombokon, hegyeken volt fagymentes az éjszaka. Napközben ezen a napon érte el mélypontját a hőmérséklet, ugyanis mindössze 11 és 13 fok közötti csúcsértékeket mérhettünk. A legnagyobb mértékű lehűlést pedig a megye nagy részén a következő éjszaka hozta meg. Ez alól az északkeleti területek voltak kivételek, ahol a kitartó gyenge délkeleti szél miatt kevéssel 0 fok felett maradtak a minimumok. A megye más területén azonban -5 és -1 fok közé süllyedt a hőmérséklet.

Pornóapáti: -4,7 °C Szombathely (külváros): -1,5 °C
Magyarszombatfa: -3,3 °C Gyöngyösfalu: -1,3 °C
Bucsu: -2,8 °C Kőszeg: -1,3 °C
Csipkerek: -2,7 °C Vép: -1,3 °C
Magyarszombatfa: -2,7 °C Boba: -1,1 °C
Sitke: -2,6 °C Szombathely (belváros): -1,1 °C
Ják: -2,3 °C Kendig-csúcs: -0,4 °C
Csákánydoroszló: -2,3 °C Káld: 0,0 °C
Szentgotthárd: -2,0 °C Bük: 0,2 °C
Egyházasrádóc: -1,9 °C Söpte: 0,5 °C
Vasalja: -1,6 °C Sárvár: 0,5 °C

Az adatok forrása: OMSZ, www.metnet.hu, www. idokep.hu

Mivel ezen az éjszakán sokfelé több órán keresztül fagyott, és már kissé nedvesebb levegő tartózkodott felettünk, az ősz során első ízben jelentős dérképződés is megfigyelhető volt. Napközben a magasban meginduló melegedésnek köszönhetően az előző napinál kissé magasabban, 13 fok körül tetőzött a hőmérséklet. 5-ére virradóan a megye északi felén már többfelé fagymentes volt az idő, míg másutt még kevéssel 0 fok alá hűlt le a levegő. A minimumok jellemzően -2 és +2 fok között alakultak. Napközben egy közeledő melegfront felhőzete borult fölénk, mely visszafogta a nappali felmelegedést, így délután ismét hűvös idő volt, 11-12 fok körüli maximumokkal. A felhőzet azonban jelentősen csökkentette az éjszakai kisugárzást is, ezért 6-án és 7-én éjjel már nem volt hidegebb 7-9 foknál. A következő napokban pedig napközben is kellemesen enyhe, vénasszonyok nyara jellegű idő köszöntött be, több-kevesebb napsütéssel.


Deres növények 4-én reggel
További képek: Link

A korábbi évek első fagyos napjai Szombathelyen:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi állomásának az elmúlt 15 éves adatait vizsgálva elmondható, hogy 1999óta az idei évben érkezett meg legkorábban az első fagy. A 15 év átlagát tekintve az első fagyos nap október 20-ára esik, így idén a szokásoshoz képest bő 2 héttel korábban érkezett meg az első fagy. A grafikonokon emellett az is megfigyelhető, hogy az első fagyos napok ideje az időszakban kis mértékben korábbra tolódott, valamint különösen 2005. óta már az első fagy alkalmával többször meglehetősen mélyre, -2 és -3 fok köré hűlt le a levegő. A meteorológiai állomás éghajlati adatsora alapján a műszeres mérések kezdete óta az abszolút legkorábban bekövetkező fagyos nap 1 héttel előzte meg az ideit, 1972. szeptember 26-án ugyanis -0,6 fokig csökkent a hőmérséklet.


Az első fagyos nap ideje és az első fagy mértéke a szombathelyi OMSZ állomáson 1999. és 2013. között (forrás: Ogimet)

Írta, valamint a térképet és a képeket készítette: Hérincs Dávid