Kezdőlap

 

Gonzalo, az őszhozó, avagy ex-trópusi ciklonnal érkezett a lehűlés Vas megyébe 2014. október 21-én

Előzmények:
A gyakran csapadékos szeptember után október első fele már szárazabb és kellemesebb időt hozott. A hónap elején még sok volt a felhő az égen, és 4-éig minden nap előfordult kisebb eső, szitálás is. Ezeken a napokon 20 fok alatt maradt a legmagasabb hőmérséklet, éjszakánként pedig 10 fok köré hűlt le a levegő. 8-ától kezdve azonban erőteljes felmelegedés következett be, és ezzel együtt naposra fordult az idő. A hőmérséklet pedig késő nyárias magasságokba emelkedett. 9-e és 14-e között több alkalommal is előfordult a megyében nyári nap, vagyis 25,0 fokot elérő vagy meghaladó csúcsérték. A legmelegebb napokon, 11-én és 14-én a megye déli és keleti részén a 26, 27 fokot is elérte a maximum-hőmérséklet. Északnyugaton viszont 10-étől kezdve többször kialakult tartósabb, a késő délelőtti, déli órákig megmaradó köd vagy ködfelhőzet, így ott helyenként még 9-én volt a legmelegebb 25 fok körüli értékekkel. 15-étől néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet, köszönhetően a felhősebb és kissé csapadékos időnek. Illetve 17-én egy hidegfront is átvonult, mely ugyan jelentős lehűlést nem okozott, de mögötte a 9-étől jellemző 10 fok feletti minimumok után 18-án és 19-én reggel 7, 8 fok köré csökkent a hőmérséklet. Napközben viszont a naposabb idő hatására kissé melegebb lett, sőt 20-án ismét 24, 25 fokos maximumok voltak.

Az alábbi térképen október 11-e, az átlagosan legmelegebb nap hőmérsékleti maximumai láthatóak:
 

Söpte: 27,4 °C Rábagyarmat: 26,2 °C
Csákánydoroszló: 27,3 °C Sárvár: 26,2 °C
Káld: 26,8 °C Szombathely: 26,2 °C
Bucsu: 26,7 °C Egyházasrádóc: 25,8 °C
Vép: 26,7 °C Vasalja: 25,8 °C
Pornóapáti: 26,6 °C Magyarszombatfa: 25,2 °C
Csipkerek: 26,4 °C Szentgotthárd: 25,2 °C
Ják: 26,4 °C Kőszeg: 23,9 °C
Celldömölk: 26,3 °C Peresznye: 23,5 °C
Sitke: 26,3 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Gonzalo, mint hurrikán és mint extratrópusi ciklon:
Miközben Vas megyében beköszöntött a későnyár, addig az Atlanti-óceánon egy trópusi ciklon kezdett formálódni. A ciklont kiváltó zivatarrendszer a Kis-Antilláktól keletre alakult ki, majd nyugatias irányba haladva 12-én este a szigetek előtt trópusi viharrá fejlődött. A Gonzalo névre keresztelt rendszer ezt követően északnyugat felé fordult és gyorsan erősödött, így 13-án este már hurrikán lett, 15-én délután pedig elérte a 4-es kategóriát. Ezt követően átmenetileg kissé gyengült, de másnap ismét 4-es lett, és délután 230 km/h-s (1 perces) átlagszéllel, valamint 940 hPa-os központi légnyomással tetőzött. Ezt követően Gonzalo észak-északkelet felé fordulva lassanként vesztett erejéből, de még így is erős 2-es kategóriájúként, 150 km/h körüli átlagszéllel és 200 km/h feletti széllökésekkel vonult át a Bermuda-szigeteken.


A Gonzalo hurrikán a legerősebb állapotában október 16-án, valamint már kissé gyengülve Bermuda közelében 17-én

A hurrikán a következőkben egyre gyorsabb mozgásúvá válva északkelet, majd kelet felé kanyarodott. Így hamar hidegebb vizek fölé ért, de egészen 19-éig megőrizte trópusi struktúráját, miközben megközelítette Kanada legkeletebbi részét, Újfundlandot. Ekkor azonban erőteljes extratrópusi (mérsékelt övi) ciklonná alakult át, és nagy sebességgel kelet felé megindulva egy nap alatt átszelte az Atlanti-óceánt. Eközben 20-án beleolvadt egy korábbi, már legyengült mérsékelt övi ciklonba, de ekkor még látványos spirális struktúrával rendelkezett. Az egybeolvadás révén egyrészt melegebb levegő szállítódott a ciklonrendszer előoldalára (keleti felére), másrészt a két ciklon közös hátoldali (nyugati) részén a Jeges-tenger felől hideg levegő indult meg délkelet felé. Ezen folyamatok hozományaként Ex-Gonzalo-hoz kapcsolódva egy igen markáns hidegfront fejlődött ki, mely a gyorsan mozgó ciklonnal együtt 21-ére virradó éjszaka érte el a Brit-szigeteket, majd napközben már Németország és Franciaország felett húzódott. Mivel ezeken a területeken még enyhe, páradús és labilis levegő tartózkodott, a hidegfront mentén többfelé előfordult zivatar is, melyet az erős lehűlés miatt a hegyekben havazás kísért. Emellett a ciklon mögötti hideg levegő is labilis volt, így különösen a Brit-szigeteken és Franciaország nyugati felén napközben izolált záporok, zivatarok vonultak át, melyek jól megfigyelhetőek voltak a műholdképen is. A front mentén és mögötte Dél-Németországban és Ausztriában síkvidéken is több helyen 100 km/h körül alakultak a legerősebb széllökések, a hegyekben pedig 130-150 km/h közötti lökések is előfordultak.


Ex-Gonzalo és az izlandi mérsékelt övi ciklon 20-án, valamint a ciklon hidegfrontja Nyugat-Európa felett 21-én
/piros vonal: melegfront, kék vonal: hidegfront, lila vonal: kettős (okklúziós) front/

A hidegfront áthaladása Vas megyében:
Ex-Gonzalo hidegfrontja előtt, 21-ére virradóan egy másik ciklon gyenge hidegfrontja is elérte Vas megyét észak felől. A sok felhő miatt igen enyhe volt az éjszaka, mindössze 13, 14 fok köré hűlt le a levegő. A front mentén kora délelőtt Ausztriában egy lassan mozgó, záporos csapadéktömb épült ki, mely a megyén is keresztülhaladt, hozzávetőlegesen az Egyházasrádóc-Vasvár vonal néhány 10 km-es környezetét érintve. A csapadékzóna központi tengelyében már ekkor előfordultak 10 mm feletti csapadékösszegek. Kora délután átmenetileg mindenütt megszűnt a csapadék, és kissé felszakadozott a felhőzet. A hőmérséklet ugyanakkor már nem emelkedett olyan magasra, mint az előző napokban, jellemzően 17, 18 fok körül alakultak a maximumok. A délután derekán, már Ex-Gonzalo hidegfrontja előtt Ausztriában újabb záporok alakultak ki, melyek később Vas megye nyugati és északi részét is érintették. Az egyre labilisabbá váló levegőben este a megye déli, délkeleti határán már zivatar is előfordult. A front előtt pedig este 10 óra körül az Alpok felett egy összefüggő zivatartömb keletkezett, mely kb. egy óra múlva érte el a megye északnyugati részét. Ez végül az egész megyén végighaladt, és időnként erős gócok is megjelentek benne, felhőszakadás-szerű csapadékot produkálva. 2 óra körül végül maga a hidegfront is elérte a megyét, mely mentén a radarképeken az ekkor még fennálló zivataros csapadéktömbben egy erősebb intenzitású vonal rajzolódott ki. A front mögött egészen a reggeli órákig kitartott a kezdetben még záporos jellegű csapadékhullás, illetve kora hajnalig több helyen időszakos zivatartevékenység is volt.


A hidegfront előtt kialakult zivatartömb, illetve maga a frontvonal a radarképeken

A délelőtti záportömb, valamint az este érkezett zivatarrendszer és hidegfront révén megyeszerte igen jelentős, jellemzően 30 mm feletti csapadék hullott. Ott azonban, ahol mindhárom rendszer áthaladt, több helyen az 50 mm-t is meghaladta csapadékmennyiség, sőt 60 mm feletti összegek is előfordultak. Tekintettel arra, hogy a megyében 50 mm körül van az októberi havi átlagos csapadékösszeg, sok helyen ezt elérő vagy meghaladó eső esett mindössze egyetlen nap alatt. A kiadós csapadék ismét jelentős ár- és belvízhelyzetet idézett elő szerte a megyében. A hidegfront után a következő napokban jelentősen visszaesett a hőmérséklet, 22-én 11-12 fok körül, 23-án és 24-én pedig 10 fok körül alakultak a csúcsértékek. A front mögött kialakuló mediterrán ciklon pedig 23-án és 24-én is okozott még kisebb esőt, de ennek mennyisége már sehol sem volt számottevő.
 

Szalafő: 70,0 mm Csákánydoroszló: 54,0 mm
Körmend: 64,4 mm** Szombathely: 48,6 mm
Ják: 62,8 mm Vép: 47,1 mm
Pornóapáti: 61,7 mm Káld: 47 mm*
Rábagyarmat:: 61,3 Karakó: 45,2 mm**
Felsőcsatár: 60,2 mm** Söpte: 43,5 mm
Szentgotthárd: 59,1 mm Sárvár: 42,0 mm
Katafa: 57,2 mm Gór: 36,0 mm**
Egyházasrádóc: 57,0 mm Magyarszombatfa: 36 mm*
Pinkamindszent: 57,0 mm Sitke: 36 mm*
Csipkerek: 56 mm* Peresznye: 30,5 mm
Vasalja: 54,4 mm Kőszeg: 27,2 mm

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.nyuduvizig.hu, www.metnet.hu, www. idokep.hu)
*: kerekített napi adatok alapján,  kék írás: vízügyes (NYUDUVIZIG) adatok
**: a vízügyes automaták mérései a 21-én éjféltől 23-án éjfélig tartó időszakra vonatkoznak, de 22-én 8 óra után (a 21-ére vonatkozó
napi csapadékösszeg időszak végét követően) jellemzően már csak a megye déli felén hullott néhány (1-3 mm) csapadék

A műholdképek forrása: https://earthdata.nasa.gov/labs/worldview/
A radarképek forrása: http://static.metnet.hu/pic/radar/get.php

Írta, és a térképet készítette: Hérincs Dávid