Kezdőlap

 

Kiadós esőzés, majd erős lehűlés Vas megyében 2013. november végén

Előzmények:
Novemberben jellemzően egyhangú, viszonylag enyhe idő uralkodott. Általában csak egy-egy napon volt részünk hosszabb napsütésben, gyakran volt erősen felhős vagy borult az ég. Emellett gyakran előfordult csapadék is, nagyobb mennyiségben a hónap első napjaiban, illetve 10-e és 20-a körül. Éjszakánként a felhős idő miatt magas minimumokat mérhettünk, csupán 16-án és 17-én fordult elő helyenként gyenge fagy, de -1 foknál ekkor sem volt hidegebb. Délutánonként a hónap elején a kevésbé felhős napokon még 15 fok feletti csúcsértékeket is mérhettünk, majd 10-étől állandósultak a 10 fok körüli vagy kevéssel az alatti maximumok.

Kiadós eső 23-án és 24-én:
November 23-án egy mediterrán ciklon felhőzete húzódott fölénk dél felől, ugyanakkor Észak-Európát egy sarkvidéki hidegfront érte el. E két légköri képződmény közös áramlási rendszerében egy közel állandó helyzetűvé váló csapadékzóna alakult ki Vas megye felett, mely ráadásul nyugatias irányba mozgott, így az Alpok torlasztó hatása még erősítette is. Az esőzés 23-án, a késő délutáni órákban kezdődött meg, és egészen másnap estig tartott. Addig a megyeszerte igen jelentős, 50 mm körüli csapadék hullott. Az összességében csupán bő 30 óra alatt leesett eső hatására jelentős áradás indult meg a megyei patakokon és folyókon, melyek közül néhány ki is lépett a medréből.

Néhány hivatalos és amatőr meteorológiai mérőállomás által észlelt két napos csapadékösszeg:

Kőszeg: 59,8 mm Szombathely (külváros - OMSZ): 48,4 mm
Vép: 53,8 mm Káld: 48 mm
Egyházasrádóc: 52 mm Sárvár: 48 mm
Bük: 51,9 mm Rábagyarmat (OMSZ): 47,7 mm
Ják: 51,7 mm Szentgotthárd (OMSZ): 46,3 mm
Szombathely (belváros): 51 mm Sitke: 46 mm
Csipkerek: 50 mm Katafa (OMSZ): 45,1 mm
Söpte: 48,9 mm Boba: 44 mm

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

A sok eső hatására megáradt és a Szentgotthárd-Szombathely vasútvonal hídjánál (Szombathelytől délre) kiöntött Perint-patak:

Erőteljes lehűlés 25-én:
A korábban említett észak-európai hidegfront 24-én este érte el térségünket, mely mögött száraz levegő áramlott fölénk. Ez egyrészt megszüntette az esőt, másrészt pedig felszaggatta az ekkor már közel két hete fennálló alacsonyszintű rétegfelhőzetet. A fronttal együtt emellett sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg érkezett hozzánk, így a következő napokban téli idő alakult ki. 25-én már napközben is 5 fok alatt maradt a hőmérséklet, a hőérzet pedig a gyakran viharos északi szélnek köszönhetően jóval hidegebb, -5 és -10 fok körüli volt. Napközben a kezdeti felhőzet-csökkenést követően átmenetileg ismét beborult az ég, és a déli, délutáni órákban több helyen észleltek hószállingózást, a megye keleti felén gyenge havazást. Másnap folytatódott a szeles, hideg idő. A felhőátvonulások mellett délelőtt hosszabb napos időszakok is előfordultak, majd délután észak felől összeolvadt hózáporok érték el a megyét. Ezekből főként a nyugati, északnyugati vidékeken fordult elő tartósabb és határozottabb csapadékhullás, estére helyenként vékony hólepel is kialakult.

Hózápor Szombathelyen 26-án kora este:

 

27-én és 28-án már száraz és naposabb időjárásban volt részünk, emellett fokozatosan gyengült a szél, így nyugalomba jutott a hideg levegő. Emiatt az előbbi napon reggelre már többfelé kevéssel fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, míg napközben jellemzően 3 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. Másnapra virradóan teljesen leállt a szél, így novemberhez képest megyeszerte erős fagy alakult ki -4 és -9 fok közötti minimumokkal, ráadásul mindez hótakaró nélkül. Délután viszont egy közeledő melegfront előtt már 5, 6 fok köré melegedett fel a levegő. A front éjszaka haladt át felettünk, és 29-én reggelre már fel is szakadozott a felhőzet. A megye szélcsendesebb délnyugati felén ekkor még -5 fok köré csökkent a hőmérséklet, északkeleten ugyanakkor néhol már teljesen fagymentes volt az éjszaka. Délután a néhány órás napsütés mellett 8 fok körül szóródtak a maximumok.

A 28-ai minimumok területi eloszlása:

Pornóapáti: -8,9 °C Csipkerek: -6,2 °C
Bucsu: -8,4 °C Söpte: -6,0 °C
Kőszeg: -7,7 °C Vép: -6,0 °C
Rábagyarmat: -7,3 °C Szentgotthárd: -5,8 °C
Ják: -6,9 °C Sárvár: -5,6 °C
Katafa: -6,9 °C Bük: -5,3 °C
Káld: -6,9 °C Szombathely (külváros): -5,2 °C
Vasalja: -6,8 °C Celldömölk (Ság-hegy): -5,0 °C
Egyházasrádóc: -6,5 °C Sitke: -4,9 °C
Boba: -6,4 °C Chernelházadamonya: -4,2 °C
Csákánydoroszló: -6,2 °C  

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Írta, valamint a videókat és a hőmérséklet-térképet készítette: Hérincs Dávid