Kezdőlap

 

Epsilon hurrikán - Decemberi trópusi ciklon

Bevezetés

Az észak-atlanti hurrikánszezon hivatalosan június 1-jétől november 30-áig tart, mivel ezt követően sem a tengervíz hőmérséklete, sem az egyéb feltételek nem kedveznek a trópusi ciklonok keletkezéséhez és tartós fennmaradásához. Ennek ellenére ritkán decemberben is kialakulhatnak még trópusi rendszerek, leginkább a délebbi szélességéken. A 2005-ös Epsilon hurrikán azonban a szokásostól északra, a 30-35. szélesség között keletkezett 22 °C körüli vízhőmérsékletek mellett, és ennek ellenére 5 napig fenntartotta hurrikán státuszát, ami decemberben rekordidejűnek számít.

Megjegyzés: Az atlanti hurrikánszezonban egy adott évre 21 nevet határoznak meg előre, 2005-ben azonban rekordszámú, összesen 27 névvel ellátott trópusi ciklon (melyből 15 volt hurrikán, ami szintén rekordnak számít) alakult ki, így az utolsó 6 rendszert a görög ABC első betűi alapján nevezték el: Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon és Zeta.

Az Epsilon hurrikán

November 29-én egy korábbi mérsékelt övi ciklon átalakulásával egy trópusi vihar keletkezett a nyílt óceánon, mely az Epsilon nevet kapta. A vihar először nyugatias irányba haladt, de december 1-jén fokozatosan kelet, északkelet felé fordult. Ezzel együtt a rendszer fokozatosan erősödött, a szélsebesség 30-án a déli órákban már elérte az 55 csomót (100 km/h), az egyre szervezettebbé váló felhőzet közepén pedig egy szemszerű képződmény is kifejlődött. December 1-jén viszont egy kisebb gyengülést követően nem változott számottevően a trópusi vihar erőssége és szervezettsége.
 

2005.11.30. 16:45 UTC 2005.12.01. 17:15 UTC

2-án Epsilon tovább haladva északkelet felé gyors erősödésben kezdett, melynek következtében a szélsebesség késő délutánra 65 csomóig (120 km/h) emelkedett, a légnyomás pedig 987 hPa-ig csökkent. Ezzel a korábbi trópusi vihar 1-es kategóriájú hurrikán lett, és a felhőzete is egyre strukturáltabbá vált: a cikloncentrumban megkezdődött a szem kialakulása, körülötte pedig intenzív zivatarképződés zajlott. 3-án a rendszer kelet felé fordulva és hidegebb vizek fölé ért, de a várt gyengülés ellenére hurrikán maradt. Az átlagos szélsebesség egész nap 65 csomó (120 km/h) volt. A ciklon közepén egy nagy méretű szem alakult ki, mely körül időnként kisebb-nagyobb szakadásokkal tarkított, de többnyire folytonos szemfal képződött. A ciklon korábban még meglévő spirális felhőkarjai azonban fokozatosan feloszlottak, így a struktúrája alapján egyre inkább gyűrűszerű hurrikán lett.
 

2005.12.02. 15:45 UTC 2005.12.03. 14:15 UTC

4-én Epsilon továbbra sem gyengült, sőt a nap második felében kissé növelte is erejét. Az átlagos  szélsebesség akkor már 70 csomó (130 km/h) volt. A felhőzet megtartotta előző napi látványos, és még inkább gyűrűszerű formáját, és a nagy szem körül kissé kiterjedtebb lett az azt körülvevő zivatarfelhőzet. A trópusi ciklon 5-én a nap első felében érte el legnagyobb erősségét 75 csomós (140 km/h) szélsebességgel és a légnyomás 981 hPa-os központi légnyomással. A hurrikán kinézete viszont egy közeledő frontrendszer miatt megnövekvő magassági szél hatására napközben szervezetlenebb lett. A szem mérete csökkent, és több felhő takarta, miközben a konvekció a délkeleti oldalán jelentősen legyengült, így megszűnt a szemfal folytonossága. Ennek következtében Epsilon a nap második felében gyengülni kezdett, de még hurrikán maradt.
 

2005.12.04. 12:15 UTC 2005.12.05. 14:45 UTC

6-án és 7-én a nap első felében a korábbi várakozásokkal ellentétben Epsilon megőrizte hurrikán státuszát, igaz a szélsebesség már éppen csak meghaladta az ehhez szükséges 64 csomós (118 km/h) értéket. A képződmény az őt befolyásoló frontrendszer mögött kiépülő anticiklon hatására dél, majd délnyugat felé fordult, ahol kissé magasabb hőmérsékletű tengervíz fölé ért, de az erős magassági szél miatt a felhőzete már nem tudott számottevően újraszerveződni. A ciklon 7-én délután a jelentősen megnövekvő magasszintű szél hatására gyorsan gyengülni kezdett, így visszafokozták trópusi viharrá. Ezzel együtt megszűnt a ciklon szeme, és a zivatarfelhőzet az alacsonyszintű központ keleti oldalára korlátozott, majd 8-án teljesen fel is oszlott.  Ennek következtében Epsilon a déli órákban trópusi depresszióvá gyengült, majd nem sokkal később poszttrópusi ciklonná alakult.
 

2005.12.06. 16:15 UTC 2005.12.07. 15:45 UTC

A műholdképek forrása: Naval Research Laboratory

A hurrikán haladási útvonala (forrás: Unisys Weather):

Színek jelentése: trópusi depresszió, trópusi vihar, 1. kat.

Infra tartományú műholdkép-animáció (forrás: Naval Research Laboratory):

Szélsebesség-légnyomás grafikon (forrás: National Hurricane Center):