Kezdőlap

 

"Mesterhármas" a Csendes-óceán keleti részén 2015. május végén, június elején,
avagy szezonkezdet erős hurrikánokkal és több rekorddal

A Csendes-óceán keleti térségében meglehetősen aktívan kezdődött a 2015-ös hurrikánszezon, ugyanis egymás után 3 hurrikán is kialakult, melyek közül 2 erős hurrikán* volt. Bár az első ciklon, Andres majdnem két héttel a hivatalos, május 15-ei szezonkezdet után alakult ki, rögtön 4-es kategóriájú hurrikán lett belőle. Az őt néhány nappal követő Blanca szintén 4-es erősségűként tetőzött. Végül Carlos zárta a sort, rendkívül kis méretű 1-es erősségű hurrikánként.

*3-as vagy annál magasabb kategóriájú hurrikán

Andres hurrikán

Az Andres trópusi ciklon egy kiterjedt zivatarmezőből fejlődött ki május 28-ára virradó éjszaka. A szélsebesség először még nem érte el a 65 km/h-t (35 csomót), így trópusi depresszióként sorolták be. Néhány órával később azonban, amikor már 65 km/h-s szél fújt benne, trópusi vihar lett, és ekkor kapta meg a nevét is. A trópusi vihar estére jól szervezett struktúrát alakított ki (bal oldali kép), a központjában vastag, kiterjedt zivatarfelhőzettel, a nyugati oldalán pedig egy nagyobb spirális zivatarsávval. Ennek köszönhetően gyorsan erősödött a rendszer, késő este már erős trópusi vihar lett. Ekkor rövid időre megállt Andres erősödése, de ez 29-én ismét folytatódott. Ekkor késő délután már 1-es kategóriájú hurrikán lett a ciklon, 120 km/h-s (65 csomós) szélsebességgel. Az ekkor készült műholdképeken (jobb oldali kép) a központi, kiterjedt zivatarfelhőzetben meg lehetett figyelni kisebb kinyúló tornyokat, melyek rendszerint az erősödősben lévő trópusi ciklonok ismertetőjegyei.

2015.05.28. 12:01 (helyi idő) 2015.05.29. 16:31 (helyi idő)

Így nem is volt meglepő, hogy Andres folytatta az erősödését, és 30-án estére már erős 2-es kategóriájú hurrikán lett, 175 km/h-s (95 csomós) széllel. Ekkorra a hurrikán központjában egy határozott, de még felhőkkel borított szem is kialakult. Ezt követően rövid időre ismét stagnált a ciklon erőssége, de 31-én újabb erősödési hullámot produkált. Ebben 12 óra alatt elérte a 4-es kategóriát, és a szeme is kitisztult (bal oldali kép). A hurrikán június 1-jére virradó éjszaka volt a legerősebb 240 km/h-s (125 csomós) szélsebességgel. A központjában ekkor 938 hPa-ig süllyedt a légnyomás. Ezt követően Andres hidegebb víz fölé érve fokozatos gyengülésbe kezdett, de 1-jén még végig erős hurrikán maradt, és megőrizte jól szervezett struktúráját, határozott szemmel és vastag szemfallal (jobb oldali kép). A ciklon 3-ára virradón gyengült trópusi viharrá, és ekkor már jóval szervezetlenebb lett a struktúrája is. Végül 4-én teljesen megszűnt a zivatarképződés a központja közelében, így poszttrópusi ciklonná nyilvánították.

2015.05.31. 16:30 (helyi idő) 2015.06.01. 12:00 (helyi idő)

Blanca hurrikán

Az Andres hurrikán tetőzésével egy időben mögötte egy másik ciklon indult fejlődésnek. Ebben június 1-jére virradó éjszaka már szervezett zivatarképződés alakult ki, így trópusi depresszióvá nyilvánították. Az Andres hurrikán által előidézett erős magassági szél azonban kezdetben még gátló hatást fejtett ki a ciklonra, így az csak lassan erősödött. A szélsebesség 1-jén reggel érte el benne a 65 km/h-t (35 csomót), így ekkor Blanca néven trópusi viharrá minősítették. Blanca a következő 24 órában csak kis mértékben erősödött, így 2-án reggel közepes trópusi vihar volt 100 km/h-s (55 csomós) szélsebességgel. Ekkor azonban kedvezővé váltak számára a légköri feltételek, így 24 óra alatt jelentősen megerősödött, és 3-án reggel már 4-es kategóriájú hurrikán lett 215 km/h-s (115 csomós) szélsebességgel és 948 hPa-os központi légnyomással. A hurrikán ekkorra egy kis méretű, felhőmentes szemet is kialakított, vastag szemfallal (bal oldali kép). Az előrejelzések ekkor további erősödést mutattak, és a ciklon akár az 5-ös kategóriát is elérhette volna. A már bő két napja szinte egy helyben álló hurrikán azonban az erős szél miatti hullámzás által lehűtötte maga körül a tengervizet, illetve hamarosan egy szemfal-kicserélődési folyamat is megindult benne. Emiatt 3-án este el is érte legnagyobb intenzitását 220 km/h-s (120 csomós) szélsebességgel és 943 hPa-os központi légnyomással. Ezt követően Blanca gyorsan legyengült, 4-én és 5-én már csak az 1-es/2-es kategória határán mozgott az erőssége. Ezzel együtt a ciklon egy nagy méretű szemszerű képződményt alakított ki (a szemfal-kicserélődési folyamat révén), a központban csak minimális zivatarfelhőzettel (jobb oldali kép).

2015.06.03. 08:15 (helyi idő) 2015.06.04. 13:15 (helyi idő)

Blanca 4-én megindult északnyugat felé, ahol ismét meleg tengervíz fölé ért. Mivel a légköri feltételek továbbra is kedvezőek voltak számára, a melegebb víz felett 5-én újból erősödni kezdett a hurrikán. 6-ára virradóan már elérte a 3-as kategóriát, majd reggel rövid időre a 4-es kategória alsó határát is, 215 km/h-s (115 csomós) széllel és 943 hPa-os központi légnyomással. Ekkorra a hurrikán szeme kissé összehúzódott és kitisztult, körülötte pedig jól szervezett és vastag, szimmetrikus szemfal alakult ki (bal oldali kép). Blanca ezután viszont szinte azonnal gyengülni kezdett, amint északnyugat felé haladva fokozatosan hidegebb víz fölé ért, és a magassági szél is erősebbé vált a környezetében. Mindezek hatására a ciklon gyorsan vesztett erejéből, és 7-én délután már csak erős trópusi vihar volt, és ekkorra a struktúrája is jóval szervezetlenebbé vált (jobb oldali kép). 8-án reggel Blanca gyenge trópusi viharként érte el a Kaliforniai-félsziget, majd 9-ére virradóan a partvidék mentén haladva fel is oszlott.

2015.06.06. 12:30 (helyi idő) 2015.06.07. 14:01 (helyi idő)

Carlos hurrikán

Blanca feloszlásával egy időben egy újabb zivatartömb fejlődött ki Mexikótól délre, mely lassanként északias irányba haladt. A rendszer gyorsan fejlődött, és másfél nappal Blanca feloszlását követően, 10-én délután trópusi depresszió lett. A ciklon ekkorra már strukturálisan is jól szervezett lett, spirális csapadéksávokkal és kiterjedt központi zivatarfelhőzettel (bal oldali kép). Ennek ellenére csak 18 órával később, 11-ére virradóan lett trópusi vihar, és ekkor kapta meg a Carlos nevet. Carlos napközben gyorsan erősödve közepes erősségű trópusi viharrá nőtte ki magát 95 km/h-s (50 csomós) szélsebességgel, de ezt követően kissé több, mint egy napig stagnált az erőssége. 13-ára virradóan azonban újabb erősödésbe kezdett, és napközben 1-es kategóriájú hurrikán lett. Eközben a központjában időlegesen egy felhőkkel borított szem is kialakult (jobb oldali kép). A hurrikán este érte el legnagyobb erősségét 140 km/h-s (75 csomós) szélsebességgel és 978 hPa-os központi légnyomással.

2015.06.10. 12:15 (helyi idő) 2015.06.13. 11:45 (helyi idő)

Mivel Carlos lassan mozgott, Blancához hasonlóan lehűtötte maga körül a vizet, emellett pedig közel is került Mexikó partjaihoz. Emiatt 14-én fokozatosan gyengült, és a nap második felében visszafokozták erős trópusi viharrá. Mindeközben azonban megtartotta szervezett struktúráját, habár egyre kisebb méretű lett (bal oldali kép). A ciklon ezen a napon kissé gyorsabb mozgással északnyugat felé indult meg, és így ismét melegebb víz fölé ért. Ennek, és kis méretének köszönhetően 15-én visszaerősödött 1-es kategóriájú hurrikánná, majd 16-án délután a repülőgépes mérések alapján újabb szélsebességi csúcsot produkált 150 km/h-val (80 csomóval), mely alig maradt el a 2-es kategória alsó határától. A központi légnyomás viszont a korábbi minimumnál magasabbnak, 984 hPa-nak bizonyult. Carlos ekkorra már meglehetősen kis méretűvé vált, a mérések alapján a hurrikán erejű (120 km/h-nál erősebb) szelek zónája a központ mindössze 20 km-es, a trópusi vihar erősségű (65 km/h-nál erősebb) szelek zónája pedig a 75 km-es sugarú környezetére terjedt ki. Ennek ellenére a központjában rövid időre egy igen kicsi szem is megjelent (jobb oldali kép). Carlos a következő 24 órában Mexikó felé megindulva gyors mértékben legyengült, majd a partot elérve 17-én este fel is oszlott.

2015.06.14. 13:45 (helyi idő) 2015.06.16. 12:45 (helyi idő)

Viszonyításképp, a legkisebb állapotában Carlos teljes egészében elfért volna a Dunántúlon:

Az egyes ciklonokhoz köthető rekordok, érdekességek:

    - Andres volt az 5. májusi erős hurrikán az óceán ezen térségében a rendszeres műholdas megfigyelések (1971) kezdete óta.

    - Andres volt a májusban valaha legnyugatabbra kialakult erős hurrikán ebben a térségben a rendszeres műholdas megfigyelések kezdete óta.

    - Bár Andres messze haladt el a szárazföldtől, legyengülve összekapcsolódott egy mérsékelt övi ciklon áramlási rendszerével, mely a trópusi ciklontól nedves levegőt szállított Észak-Amerika nyugati partvidékére. Ennek következtében az arizonai, félsivatagi éghajlatú Phoenix-ben június 5-én közel 5 mm csapadék hullott. Az 1896-ban elkezdett mérések során korában még nem volt példa rá, hogy ezen a napon mérhető mennyiségű csapadékot jegyeztek fel a városban.

    - Blanca volt az egy szezonon belül legkorábban kialakult 2. hurrikán, valamint erős hurrikán a térségben a rendszeres műholdas megfigyelések kezdete óta.

    - Blanca volt az egy szezonon belül legkorábban partot érő trópusi ciklon a Kaliforniai-félszigeten a rendszeres megfigyelések (1949) kezdete óta.

    - Carlos volt az egy szezonon belül legkorábban kialakult 3. hurrikán a térségben a rendszeres műholdas megfigyelések kezdete óta.

    - Bár erre vonatkozólag nincs hivatalos rekordnyilvántartás, minden bizonnyal Carlos volt a térségben valaha megfigyelt legkisebb, vagy legalább az egyik legkisebb méretű hurrikán.

A ciklonok erőssége:

A ciklonok útvonala:

Műholdkép-animáció a ciklonokról:

Az adatok forrása: National Hurricane Center (NHC),

Műholdképek: Naval Research Laboratory, NOAA

Útvonal: Wikipedia (a fenti NHC adatok alapján)

A feltüntetett szélsebesség értékek a Saffir-Simpson hurrikánskálára épülve 1 perces átlagok. A szélsebesség és légnyomás adatok a szezon végi hivatalos jelentés során még változhatnak, így a cikk a későbbiekben szükségszerűen frissülhet.