Kezdőlap

 

Enyhülés lehűléssel? Avagy délnyugati áramlásos időjárási helyzet Vas megyében 2014. december közepén

Előzmények:
2014 decembere - az azt megelőző hónapokhoz hasonlóan - az átlagosnál jóval enyhébb idővel kezdődött. 9-éig egyáltalán nem fordult elő fagy, és a hónap első néhány hűvösebb napját leszámítva jellemzően 4, 5 fok körül alakultak mind a minimum-, mind a maximum-hőmérsékletek. Ennek oka az volt, hogy ezen időszakban végig borult maradt az ég, így igen csekélynek bizonyult a napi hőingás. Mindemellett 7-éig minden nap előfordult eső vagy szitálás is. Változás 8-án kezdődött, amikor már kissé felszakadozott a felhőzet. Emiatt ekkor volt a legmelegebb, 7 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Ezen a napon azonban egy gyenge hidegfront haladt át felettünk, mely mögött a következő napokban észak felől hűvös levegő áramlott fölénk. A nappali csúcsértékek csupán 4, 5 fok köré estek vissza, éjszakánként viszont a kevesebb felhő miatt többfelé megjelentek a fagyok. Általában 11-ére virradóan volt a leghidegebb -2, -3 fok körüli minimumokkal, de a megye délnyugati csücskében másnap reggel -4, -5 fokos értékeket is mértek.

Enyhülés szeszélyes hőmérsékleti viszonyokkal:
A hideg levegő utánpótlása azonban hamar megszűnt, mivel 10-én egy markáns ciklon érte el Északnyugat-Európát, melynek központja ezután tartósan abban a térségben maradt. A hosszan elnyúló hidegfrontján a következő napokban több peremciklon is kialakult, de Vas megye is mindvégig ezek előoldalán maradt. Ennek köszönhetően délnyugat felől egyre melegebb levegő áramlott fölénk. A melegedés 12-én már határozottan érezhető volt, akkor ugyanis a fagyos reggel után 8 fok körüli maximumokat mérhettünk. Emellett ekkor már a talaj közelében is délnyugatira fordult az áramlás. 13-ára virradóan átmenetileg leállt a szél, így ismét megyeszerte fagyott, jellemzően -2 fok körüli értékekkel. Napközben különösen a megye déli, délkeleti harmadán vált határozottabbá a délnyugati szél, melynek köszönhetően ott 10, 13 fok közé melegedett fel a levegő. A kevésbé szeles északabbi vidékeken ugyanakkor nem volt melegebb 6, 9 foknál.


Dérképződés 13-án reggel, valamint naplemente ugyanezen a napon Egyházasrádócon

14-ére virradóan ismét leállt a szél, a magasban viszont tovább folytatódott az enyhe, páradús levegő beáramlása. Ennek hatására a megye nagy részén reggelre igen sűrű, zárt köd képződött, több helyen 100 m körül alakult csak a látótávolság. Ködmentes területek egyedül a megye délnyugati csücskében fordultak elő. Mindemellett ismét sokfelé süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, jellemzően -1, -2 fok köré. Napközben már a megye déli részén sem erősödött vissza a délnyugati szél, északon pedig a ködmező hatására inkább északias irányú légmozgás volt jellemző. Ennek köszönhetően sokfelé egész nap kitartott a sűrű köd, mely csak minimális mértékben ritkult a délutáni órákra, este pedig gyorsan visszasűrűsödött. A ködös helyeken csupán 2 fok körül alakultak a legmagasabb hőmérsékletek, de a ködmentes délnyugati vidékeken sem volt melegebb 5, 7 foknál, köszönhetően a gyenge légmozgásnak (és a felhőzetnek). Ez az időjárási helyzet tartósnak bizonyult, ugyanis 15-én sem következett be változás. A megye északi és középső részén tartósan ködös, hideg idő volt, míg délen ködmentes, de mérsékelten hűvös időben volt részünk.


Sűrű köd Egyházasrádócon 14-én kora délután

A hőmérséklet-különbséget jól szemléltetik a 13-ai és a 14-ei maximum-hőmérséklet térképek, melyek azonos, 1,4 foktól 13,4 fokig terjedő színskálával készültek, 0,4 fokos beosztással. Noha a magasban (1000 m környékén) mindkét napon nagyjából azonos hőmérsékletű levegő tartózkodott felettünk, az alacsonyszinten megülepedett köd miatt 14-én megyeszerte körülbelül 6-8 fokkal lett hűvösebb, sőt a Rába térségében és a megye délkeleti részén, ahol előző nap még érezhető volt a délnyugati szél hatása, 10 fokos eltérések is adódtak. Délnyugatias áramlási helyzetben az őszi, téli időszakban viszonylag gyakori a hasonló hidegberagadás, illetve ködös időjárás, mely leginkább a Rábától északnyugatra fekvő területeke érinti, de ritkábban akár a megye nagy részére kiterjedhet, ahogy ezúttal is történt. Ilyenkor ugyanis a szelet leárnyékolja az Alpok déli vonulata, a magasban történő melegedés viszont kedvez a ködképződésnek. Ebben az időjárási helyzetben különösen nagy hőmérséklet-különbségek tudnak kialakulni a térségben, ahogy például 2012 karácsonyakor is történt: Link Ugyanez a jelenlegi helyzetben is fennállt, hiszen 14-én és 15-én a szelesebb Zala és Somogy megyei helyeken 14, 15 fok körüli csúcsértékeket mértek, alig néhány km-re a hűvösebb légtömeg határától.
 

Csákánydoroszló: 13,3 °C Szombathely: 9,0 °C Magyarszombatfa: 6,7 °C Bucsu: 2,1 °C
Csipkerek: 13,1 °C Vép: 9,0 C Kercaszomor: 6,5 °C Egyházasrádóc: 2,0 °C
Kercaszomor: 12,3 °C Bucsu: 8,8 °C Szentgotthárd: 5,3 °C Söpte: 1,9 °C
Rábagyarmat: 12,2 °C Egyházasrádóc: 8,6 °C Rábagyarmat: 3,2 °C Szombathely: 1,9 °C
Káld: 12,1 °C Ják: 8,5 °C Pornóapáti: 2,8 °C Káld: 1,8 °C
Szentgotthárd: 11,8 °C Sitke: 8,5 °C Csipkerek: 2,7 °C Vép: 1,8 °C
Magyarszombatfa: 11,6 °C Söpte: 8,3 C Csákánydoroszló: 2,6 °C Peresznye: 1,6 °C
Vasalja: 11,3 C Kőszeg: 7,0 °C Sitke: 2,5 °C Ják: 1,5 °C
Pornóapáti: 9,2 °C Peresznye: 6,0 °C Sárvár: 2,4 C Kőszeg: 1,4 °C
Sárvár: 9,0 °C   Vasalja: 2,2 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Írta, a fényképeket és a térképet készítette: Hérincs Dávid