Kezdőlap

 

Áprilisi napok Vas megyében 2019. december közepén

Előzmények:
A szokatlanul enyhe novembert követően 2019 decembere hűvösebb idővel indult, így a szinte teljesen fagymentes őszt - a megye nagyobb részén egyedül október 8-ára virradóan süllyedt 0 fok alá a hőmérséklet - követően 16-áig majdnem minden nap előfordultak éjszakai fagyok. Ezek mértéke ugyanakkor általában nem volt jelentős, csupán 11-én reggel mérhettünk több helyen is -5 fok alatti értékeket. A hónap első napjainak időjárását egy ciklon határozta meg, melyből kiadósabb csapadék hullott eső, havas eső formájában. Ezt egy rövid hidegpárnás időszak követte, mely 5-én többfelé meghozta az első téli napot, vagyis egész napos fagyot is. 12-én délután-este pedig az első hó is leesett, a megye legnagyobb részén 1-4 cm közötti vastagságú fehér paplan borította be a földeket másnapra virradóan. Ezután azonban enyhülés kezdődött, ráadásul éjjel egy mediterrán ciklonnak köszönhetően eső is előfordult, így a hótakaró csak 1 napot élt meg. Az átvonult ciklon mögött délnyugatira fordult az áramlás, mellyel jelentős felmelegedés érkezett. Ez kezdetben csak a maximumokban mutatkozott meg, ugyanis 14-én és 15-én még gyenge maradt a légmozgás, illetve többnyire kevés, vagy vékony felhőzet borította az eget. Így napközben ugyan kellemesen enyhe, hosszabb napos időszakokkal tarkított idő volt 7-8 fok körüli csúcsértékekkel, de éjszakánként még kiterjedten fagyott.


Havazás után Vépen december 12-én este (Dombai László fotója - MetNet) és deres reggel Egyházasrádócon december 15-én (Hérincs Dávid fotója)

Áprilisi enyheség:
A 16-ai reggel is sokfelé fagyosan indult a megyében, csak a magasabban fekvő helyeken nem csökkent 0 fok alá a hőmérséklet. Napközben viszont a feltámadó délnyugati széllel betört a meleg levegő, és a maximumok ekkor már elérték a 11, 14 fokot. A szél éjszaka sem csillapodott, ráadásul eközben vastagabb magas- és középszintű felhőzet húzódott fölénk, és ezek együttes hatásaként kiemelkedően enyhe lett az éjszaka. A megye legnagyobb részén 10 fok felett maradt a hőmérséklet, sőt, délen, délkeleten 12 fok körüli értékek is előfordultak. Így a 16-ai és 17-ei minimumok között jelentős, több helyen jóval 10 fok feletti(!) különbség alakult ki. Csak a megye északnyugati részén hűlt le átmenetileg 10 fok alá a levegő, mivel ott egy-két órára leállt a szél, illetve a kevésbé szeles őrségi völgyekben mértek még 10 fok alatti értékeket.


Napi minimum-hőmérséklet értékek Vas megyében december 16-án és 17-én
(adatok forrása: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

Napközben lassanként elvékonyodott a vastag felhőtakaró, így egy-két órás szűrt napsütés mindenütt előfordult, délen pedig kissé hosszabb időszakokra is kisütött a nap. A szél sokfelé megerősödött, helyenként viharos lökések is előfordultak, ez azonban továbbra is enyhe levegőt szállított. Ennek köszönhetően a csúcshőmérséklet a megye legnagyobb részén átlépte a 15 fokot, sokfelé a 16-17 fokot is elérte. Ráadásul este sem volt jelentős hőmérséklet-csökkenés a kitartó szél és az ismét megvastagodó felhőzet hatására, így a napi középhőmérséklet 13 fok körül alakult a megyében, amely április végére jellemző. 18-a ráadásul még egy lapáttal rátett a melegre, mivel ekkor reggelre csupán 12-13 fok köré csökkent a hőmérséklet, majd napközben a felszakadozó felhőzet és a több órás napsütés hatására sokfelé elérte a 18-19 fokot. A napi középhőmérséklet viszont végül nem lett sokkal magasabb az előző napinál, mivel a gyengébb légmozgás okán este ezúttal már gyorsabban hűlt a levegő. A napi minimumok is ekkor álltak be, már több helyen 10 fok alatti értékekkel, de főként a megye déli felén helyenként még este is 11, 12 fok volt.


A minimumok (*az éjszakai-reggeli órákban mért értékek) és a maximumok Vas megyében december 18-án
(adatok forrása: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)


Az enyhe időszakban több napon is látványos napkeltékben gyönyörködhettünk, így például december 16-án (Dombai László fényképe, Vép - MetNet)
és december 18-án is (Kálmán Milán fényképe, Ják - MetNet)

A következő napokban csak lassan mérséklődött az enyheség, még 19-én is 14-15 fok körül, másnap pedig 13-14 fok körül alakultak a maximumok. Ráadásul egy mediterrán ciklon előoldalán 21-ére virradóan ismét megélénkült a déli szél, miközben erősen megnövekedett a felhőzet, így egy újabb rendkívül enyhe éjszakának lehettünk tanúi, sokfelé 10-12 fok közötti minimumokkal. Napközben viszont a ciklon csapadékának érkeztével már nem emelkedett számottevően a hőmérséklet, sőt, a kora délutáni órákra megyeszerte 9-10 fok köré hűlt vissza a levegő.

Írta és a térképeket készítette: Hérincs Dávid