Kezdőlap

 

Danny és Fred - Atlanti hurrikánok El Nino idején

Az El Nino-nak nevezett jelenség idején, amikor is a tengervíz hőmérséklete globálisan több fokkal meghaladja az átlagot, és kiemelkedően meleg tengervíz jelentkezik a Csendes-óceán keleti, egyenlítő menti részén, az Atlanti-óceánon általában a szokásosnál gyengébb a hurrikánszezon. Ennek oka, hogy a trópusi vizek felett a szokásossal ellentétben nyárra sem gyengül számottevően a magaslégkörben fújó nyugatias szél erőssége. Ez utóbbi a felszín közelében fújó keleti passzátszéllel együtt jelentős szélnyírást hoz létre, mely kedvezőtlenül hat a trópusi ciklonok kialakulására. Ennek köszönhetően 2015 augusztusáig mindössze 3, közepes erősségű trópusi vihar alakult ki az óceánon, ezek közül kettő Észak-Amerika délkeleti partjainál a szubtrópusi övezetben, míg egy a Mexikói-öbölben. Augusztus végén azonban két, Afrikából érkező trópusi hullám kissé felbolygatta az állóvizet.

Danny hurrikán

A későbbi Danny-t kiváltó trópusi hullám 13-án érte el Afrika nyugati részét, de itt még csak szórványos és viszonylag szervezetlen zivatarokat okozott. Másnapra azonban rendezte sorait, és a trópusi hullámokra tipikusan jellemző szervezett, vonalas zivatarrendszerként vándorolt ki a kontinensről az Atlanti-óceán fölé. 15-én ugyan kissé csökkent a mérete, de a zivatarok a meleg víz felett hamar elkezdtek összeállni egy örvénylő rendszerré, így megjelentek a leendő trópusi ciklon spirálkarjai is. A trópusi hullámmal együtt azonban jelentős mennyiségű szaharai homok is elhagyta Afrikát tőle északra, mely a hozzá kapcsolódó száraz légtömeg révén egy ideig kordában tartotta a fejlődő ciklont.

(Az UTC-ben megadott idők 1 órával kevesebbek a helyi időnél.)

A trópusi hullám egészen 18-áig dacolt a száraz levegővel, miközben nyugat felé haladva letudta az óceán keleti felét. Útközben időnként már próbálkozott szervezett zivatarok kialakításával, de ezek még nem bizonyultak tartósnak. 18-án azonban jól fejlett zivatarfelhőzet alakult ki a ciklon központjában, mely időközben leszakadt a trópusi összeáramlási zónáról (ITCZ), és önálló örvénnyé vált. Nem is kellett több a Hurrikánközpontnak, még aznap délután trópusi depresszióvá, majd rövidesen trópusi viharrá nyilvánították a rendszert, így megszületett Danny. Ekkor úgy tűnt, hogy a ciklon - kellően délre haladva az erősebb szélnyírás zónájától és a száraz levegőtől - fokozatosan erősödhet útja során. A száraz levegő azonban mégis kibabrált vele, ezért 19-én átmenetileg szinte az összes zivatar feloszlott a központja környezetében, melynek körszimmetrikus (alacsonyszintű) felhőzete így a műholdképen is láthatóvá vált. Ennek megfelelően napközben stagnált a ciklon erőssége.

2015.08.18. 17:45 (helyi idő) 2015.08.19. 13:15 (helyi idő)

Danny azonban nem adta fel, és gyorsan leküzdötte a száraz levegőt. Ezt a körülötte elhelyezkedő kiterjedt zivatarfelhőzet bánta, ugyanis 20-ára a ciklon igen kis méretű lett, ellenben éjszakától a központja körül újfent jelentős zivatarképződés zajlott. Ekkor még csak sejteni lehetett, hogy a ciklon erősödni kezdett, de ennek rövidesen határozott jelet adott, ugyanis a késő délelőtti órákra egy szemet alakított ki, jelezve, hogy hurrikánná nőtte ki magát. Innen pedig nem volt megállás, Danny jelentős erősödésen ment keresztül a következő órákban. Másnapra egy határozottabb szemet fejlesztett ki, melyet igen vastag szemfal vett körül. A ciklon peremén pedig ismét megjelentek a szokásos spirális felhőkarok, jelezvén a nedves levegő beáramlását. A hurrikánt a déli órákban első ízben látogatták meg a "hurrikánvadászok", akik a repülőgépes méréssel éppen elcsípték azt a pillanatot, amikor Danny rövid időre 3-as kategóriájúvá erősödött. A szélerősség ekkor elérte benne a 185 km/h-t, míg a központjában 974 hPa-ig csökkent a légnyomás.

2015.08.20. 11:45 (helyi idő) 2015.08.21. 11:15 (helyi idő)

Gyors megerősödésével azonban Danny átmenetileg északnyugat felé fordult, mellyel meg is pecsételte sorsát. Így ugyanis ismét közel került a száraz légtömeghez, mely által 6 órával a tetőzése után vissza is sorolták 2-es kategóriájúvá. Ezt követően hiába fordult ismét nyugat felé, a Karib-tenger térségében a száraz levegő mellett már jelentős szélnyírás is várta. Ezekkel 22-én estig tudott még valamelyest dacolni, de akkor az erős magassági szél teljesen szétzilálta az addig még viszonylag szervezett zivatarfelhőzetét. Ennek nyomán 23-ára virradó éjszakától már csak trópusi viharként folytatta útját. A ciklon 23-án reggel még egyszer megpróbálta újjáépíteni a zivatarfelhőzetét, és ekkor átmenetileg megtorpant a gyengülése, de a kísérlete gyorsan kudarcba fulladt. A kegyelemdöfést a Kis-Antillák szigetei adták meg Danny számára, ahol a változatos domborzati viszonyok hatására megszűnt benne a zárt ciklonális örvénylés. A Karib-tengert így már csak trópusi hullámként érte el, szervezetlen zivatarokat produkálva.

2015.08.22. 09:15 (helyi idő) 2015.08.24. 10:15 (helyi idő)

Fred hurrikán
Bár közvetlenül Danny mögött egy másik trópusi hullám is elhagyta Afrikát, ő már északabbra haladt, és a kedvezőtlen körülmények miatt mindössze közepes trópusi viharrá tudott erősödni - Erika néven. Így a második állóvíz-kavaró a rákövetkező trópusi hullám volt, mely augusztus 29-én kezdte meg útját az óceánon, és élve a térítői  anticiklon átmeneti legyengülése által nyújtott lehetőséggel, északnyugat felé indult meg. Ő még Danny-nál is ambiciózusabbnak bizonyult, hiszen ahogy az óceán fölé ért, rögtön szervezett, sprilálisan örvénylő zivatarokat alakított ki. 30-ára virradóan egy jól fejlett zivatarrendszerként máris trópusi depresszióvá fejlődött, a nyugati oldalán látható spirális zivatarsávval pedig jelezte, hogy nem fog megállni az erősödése. És nem is állt, így néhány órával később már meg is történt a ciklon keresztelője, vagyis trópusi vihar lett és megkapta a Fred nevet.

2015.08.29. 11:45 (helyi idő) 2015.08.30. 05:25 (helyi idő)

Fred ezután, kihasználva a kedvező körülményeket, már történelmi babérokra tört. Folytatta ugyanis gyors erősödését, melynek köszönhetően 31-ére virradóan 1-es kategóriájú hurrikán lett, még mielőtt elérte volna a Zöld-foki szigeteket. Erre korábban egyetlen ciklon sem volt képes, és az 1851-ben elkezdett rendszeres megfigyelések óta összesen is csupán két másik hurrikán volt hatással a szigetekre, az 1892-es 5-ös számú (akkoriban még nem kaptak nevet a ciklonok), valamint az 1961-es Debby. Fred éppen a szigeteken tombolta ki magát, és a szigetek között áthaladva érte el legnagyobb intenzitását 140 km/h-s szélsebességgel és 986 hPa-os központi légnyomással. Kis méretének köszönhetően azonban viszonylag kegyelmesnek bizonyult, a hurrikán erejű szelek csak néhány szigetet érintettek. Sokkal nagyobb károkat okoztak viszont a heves esőzések, melyek a hegyvidéki szigeteken villámárvizeket, földcsuszamlásokat is generáltak. Fred ez idáig magával húzta a trópusi összeáramlási zónát is, mely folyamatosan biztosította számára dél felől a nedves levegő utánpótlását. De szeptember 1-jén ez leszakadt róla, így a ciklon magára maradt az egyre szárazabbá és nagyobb szélnyírásúvá váló környezetben. Emiatt amilyen gyorsan megerősödött, ugyanolyan gyorsan le is gyengült, 2-án már csupán egy alacsonyszintű, de még jól szervezett felhőörvény volt, minimális zivatarfelhőzettel.

2015.08.31. 14:45 (helyi idő) 2015.09.02. 13:15 (helyi idő)

Fred-et azonban keményebb fából faragták, így nem adta fel a küzdelmet, és nap mint nap újabb zivatarokat produkálva gyenge trópusi vihar és trópusi depresszió erősség között ingadozva tengette napjait. A sors iróniája volt, hogy Fred számára éppen akkor érkezett el a vég, amikor már nedvesebb és gyengébb szélnyírású területre ért. Az Azori-szigetektől messze délnyugatra ugyanis 6-án megközelítette egy mérsékelt övi ciklon hidegfrontját, melynek áramlási rendszere teljesen szétzilálta az örvénylését, ez által pedig fel is oszlott a ciklon.

A ciklonok útvonala:

Műholdkép-animáció a ciklonokról:

Látható tartományú (nappali), 15 perces lépésközű műholdkép-animáció Fred áthaladásáról a Zöld-foki szigeteken (augusztus 30-31.):

Az adatok forrása: National Hurricane Center (NHC),

Műholdképek: Naval Research Laboratory, NOAA

Útvonal: Wikipedia (a fenti NHC adatok alapján)

A feltüntetett szélsebesség értékek a Saffir-Simpson hurrikánskálára épülve 1 perces átlagok. A szélsebesség és légnyomás adatok a szezon végi hivatalos jelentés során még változhatnak, így a cikk a későbbiekben szükségszerűen frissülhet.