Kezdőlap

 

Erős ciklonok változékony időjárással Vas megyében 2015. január végén és február elején

Előzmények:
2015 januárjának első kétharmada többnyire enyhe idővel telt. A hónap első napjaiban gyorsan elolvadt a még decemberben kialakult hótakaró, és bár 11-éig időnként előfordultak hózáporok, egy-egy napon kisebb havazás, ezekből csupán lokálisan hullott néhány óráig megmaradó, 1-2 cm-es hólepel. 9-éig még nem haladta meg számottevően az átlagot a hőmérséklet, hisz a megye legnagyobb részén minden éjszaka fagyott - olykor jelentősen -, míg napközben 3, 4 fok körül alakultak a csúcsértékek. Sőt 1-jén és 7-én több helyen egész nap fagypont alatt maradt a hőmérséklet. Jelentős változás 10-én következett be, amikor egy nyugatról érkező erős melegfront mögött, a főnös nyugati szél hatására délután megyeszerte 15 fok köré melegedett fel a levegő. Kőszeg környékén volt a legmelegebb 17 fokkal. 17-éig állandósult a a nyugatias áramlás, melynek köszönhetően folytatódott az igen enyhe idő. Az éjszakák többször fagymentesek voltak, míg délutánonként 8, 10 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Sőt 16-án ismét 13, 14 fok körüli maximumokat mérhettünk. 20-ától kezdve egy lassan mozgó mediterrán ciklon határozta meg az időjárást. Ezért borongósabb, kissé hűvösebb napok köszöntöttek be, de az éjszakák enyhék maradtak. Ekkor már többször előfordult csapadék, nagyrészt eső formájában, de 24-én és 25-én, a ciklon hátoldalára kerülve kisebb havas eső, havazás is volt.

Hidegfront január 29-én és mediterrán ciklon 30-án:
Január végén egy nagy kiterjedésű ciklon érte el Észak-Európát, mely a térségben jelentősen kimélyült. A ciklon hosszan elnyúló, lassan mozgó hidegfrontja 29-én érkezett meg, és az Alpok felett hullámot vetett. Ennek köszönhetően délnyugat felől nedvesebb levegő áramlott a front előoldalára, mely éppen Vas megye térségében járult hozzá a csapadékzóna megerősödődéshez. Így a délelőtti órákban erős intenzitású havazás kezdődött, mely a 0 fok körüli hőmérsékletnek, valamint az előző napok fagyos éjszakái által áthűtött talajnak köszönhetően mindenütt megmaradt. A havazás súlypontja a megye északnyugati és középső részét érintette, így itt az esti órákig 10-15 cm körüli friss hó hullott, míg másutt 1-7 cm között alakult a hóvastagság. Egyházasrádócon 12 cm hó hullott.


Havazás Sárváron január 29-én (Hérincs Fanni fotói)

A behullámzó hidegfronton 30-ára virradóan egy önálló mediterrán ciklon alakult ki a Földközi-tenger északnyugati része felett. A ciklon érkezése előtt éjszaka átmenetileg még elvékonyodott a felhőzet, így a friss hótakaró hatására a megye északnyugati felén -3, -4 fok köré csökkent a hőmérséklet. Éjszaka azonban beborult az ég, és a ciklon áramlási rendszerében enyhe levegő érkezett fölénk, így reggelre a megye legnagyobb részén kevéssel fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. A reggeli órákban délnyugat felől megérkezett a ciklon csapadékrendszere, melyből eleinte mindenütt eső hullott. A délelőtti órákban azonban ezt előbb Kőszeg térségében, majd később északnyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás váltotta fel. Helyenként intenzív havazás is előfordult, de jellemzően csak rövid ideig. A korábbi eső és a végig pozitív hőmérséklet miatt azonban inkább olvadt, mintsem gyarapodott a hóréteg.


Intenzív havazás Csornán január 30-án délelőtt (hasonlóan erős havazás fordult elő Vas megye északi részén, például Kőszegen és Répcelakon is),
valamint rövid ideig tartó nagy pelyhes hóesés Egyházasrádócon kora délután

A jelentősen kimélyülő észak-európai ciklon, majd a kifejlődő mediterrán ciklon ritkán tapasztalható erősségű nyomásesést, és szokatlanul alacsony légnyomást idézett elő a térségünkben. A ciklon előtt, 28-án a déli órákban még 1020 hPa körül alakult a légnyomás. 29-én éjfélre azonban már mintegy 10 hPa-t esett a nyomás, majd gyors ütemben tovább süllyedt egészen reggelig. Akkor a hidegfront érkezése miatt átmeneti stagnálás következett, majd a mediterrán ciklon kialakulásának kezdetekor újabb, a korábbiaknál erősebb csökkenés jelentkezett. Ennek köszönhetően 29-én déltől 30-án délig körülbelül 25 hPa-lal esett a légnyomás, 975-980 hPa közé. Egyházasrádócon 977,2 hPa volt a minimális érték, mely új saját rekord (2010-től számítva). Ilyen alacsony légnyomás a térségben nagyon ritkán fordul elő, hasonlóra legutóbb 2010 novemberében volt példa, de akkor 980 hPa felett alakult a legalacsonyabb érték. Mivel az erős észak-európai ciklon a következő napokban is fennmaradt, a mediterrán ciklon elvonultával is csak lassan növekedett a légnyomás, és egészen február 2-áig 1000 hPa alatt maradt.


A légnyomás alakulása Egyházasrádócon január 28. és február 1. között (háttér: Budapest - Gellért-hegy, január 29. /saját fotó/)

Mediterrán ciklon február 1-jén:
A 30-ai ciklon mögött folytatódott a délies áramlás térségünkben. Ebben eleinte  kissé szárazabb levegő érkezett fölénk, így 31-én felszakadozott a felhőzet, és néhány órára kisütött a nap is. Reggel hideg volt, általában -5 fok köré csökkent a hőmérséklet, de a megye északnyugati részén, ahol még vastagabb hótakaró borította a tájat, -10 fok körüli értékek is előfordultak. A csúcshőmérséklet délután 4 fok körül alakult. Éjszaka azonban ismét gyorsan fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és ezzel együtt helyenként zúzmarás köd képződött.


Zúzmara Egyházasrádóc közelében február 1-jén reggel

Február 1-jére virradóan egy újabb, de az előzőnél gyengébb mediterrán ciklon közelített meg bennünket. A felhőzete reggelre már fölénk borult, így akkorra megszűnt a köd. A sok felhő miatt napközben kissé hűvösebb volt, mint az előző napon, jellemzően 2 fok körül szóródtak a maximumok. Délután, amikor megérkezett a ciklon csapadéka, fokozatos hőmérséklet-csökkenés vette kezdetét, és estére már megyeszerte fagypont köré hűlt le a levegő. Ennek köszönhetően mindenütt megmaradó, tapadó hó esett, mely a szélcsendes időnek köszönhetően a fák legkisebb ágait is befedte. A friss hótakaró a megye déli, délkeleti részén elérte az 5-8 cm-t, míg a középső területeken 1-3 cm hó esett, északon viszont csak lepelnyi hullott. A késő este megszűnő havazás után éjjel csökkent a felhőzet, amiknek következtében 2-án reggelre többfelé képződött nyílt (csak az alsó néhány méterre kiterjedő) köd.


Frissen behavazott táj és erdő nyílt köddel Egyházasrádócon február 2-án reggel

2-án napközben sokat sütött a nap, és 4, 5 fok köré emelkedett a hőmérséklet. Ennek köszönhetően a frissen leesett hótakaró gyors olvadásnak indult. 3-ára virradó éjszaka nyugat felől már több felhő érkezett fölénk, de ezek még vékonyak voltak, így jelentősen lehűlt a levegő. Jellemzően -5 fok körüli minimumokat mérhettünk, de a megye nyugati, északnyugati részén -8 fok körüli értékek is előfordultak. Emellett éjjel ismét több helyen képződött zúzmarás köd. Napközben többször volt erősen felhős az ég, és helyenként hózápor, kisebb hóesés is előfordult. A viszonylag enyhe idő következtében azonban tovább olvadt a hó.


Jelentős zúzmaraképződés Egyházasrádócon február 3-ára virradóan

Mediterrán ciklon február 6-án:
Február 5-én tőlünk délre egy mediterrán ciklon vonult el, de ennek csapadéka nem érintette a megyét. Az ég azonban már szinte egész nap borult volt, így a reggeli minimumok több fokkal magasabbak voltak az előző napinál, a maximumok viszont kissé alacsonyabbak. A mediterrán ciklont egy újabb követte, mely 6-án Olaszország fölé helyeződött. A mediterrán ciklonra nagy hatással volt az előző napokban Nagy-Britannia felett kialakult, és onnan kelet felé terjeszkedő anticiklon (magas nyomású, száraz levegővel kitöltött légköri képződmény). Ez ugyanis megakadályozta a ciklon, és ez által a csapadék északabbra helyeződését.

A modellek kezdetben úgy számolták, hogy ez a keletre terjeszkedés nem lesz gyors folyamat, így Vas megye időjárását inkább a mediterrán ciklon fogja meghatározni. Az alábbiakban a GFS modell két különböző futásának összehasonlítása szerepel. A bal oldali ábrákon a február 3-án délután 1 órakor (12 UTC) indított futás látható, mely február 6-án hajnali 4 órára (3 UTC), vagyis az indításhoz képest +63 órás időtávra vonatkozik, míg a jobb oldali ábrákon a 6-án éjjel 1 órakor (0 UTC) indított futás, mely szintén 6-án hajnali 4 órára, vagyis +3 órás időtávra vonatkozik.

A légnyomás térképeket összehasonlítva látható, hogy a 3-ai futásban még egy erős mediterrán ciklont mutatott a modell, a központjában kevéssel 990 hPa alatti légnyomással a Tirrén-tenger felett, Vas megyében pedig ekkor még 1010 hPa körüli légnyomással számolt. Ehhez képest 6-án - a valóságnak megfelelően - már egy gyengébb, és több középpontú mediterrán ciklont mutatott a modell, a Tirrén-tenger felett 994 hPa-os, míg az Adriai-tenger nyugati része felett kevéssel ez alatti nyomásminimummal. Vas megyében pedig 1018 hPa körül alakult a légnyomás. Ahogy a piros színezés is mutatja, ez már inkább egy anticiklonokban jellemző nyomásérték. Mindez annak volt köszönhető, hogy a brit anticiklon a korábban várthoz képest jóval gyorsabban tudott kelet felé terjeszkedni, és Vas megyére a mediterrán ciklon helyett végül inkább ez volt hatással.


Légnyomás-előrejelzés Olaszország térségére február 6-án hajnali 4 órára,
a GFS modell február 3-ai délután 1 órás, valamint a február 6-ai éjjel 1 órás futása alapján (http://www.weathercast.co.uk)

A csapadék tekintetében szintén markáns különbség mutatkozik a két futás között. Az erősebbnek várt ciklon, és a Vas megyére mutatott alacsonyabb légnyomás következtében 3-án (és a környező napokban) még egyöntetűen kiadós csapadékot jelzett a GFS (a többi modellel egyetértésben), ami megyeszerte 20-30 cm körüli havat jelentett volna. Emellett különösen péntekre virradóan sokáig intenzív havazás volt kilátásban (amit az alábbi modellfutás is megerősít), 8-10 mm/3 óra (kb. 10 cm vastag hó/3 óra) intenzitású csapadékkal. 4-étől kezdve azonban fokozatosan délebbre helyeződött a ciklon csapadékzónája, mígnem a 6-ai éjjel 1 órás futás már egyáltalán nem mutatott csapadékot Vas megyébe. Ez végül realizálódott is, csupán a déli, délkeleti részkén fordul elő átmeneti, gyenge hószállingózás. Ebben az is szerepet játszott, hogy a gyorsan megerősödő anticiklon peremén észak, északkelet felől száraz levegő áramlott a térségbe. (Megemlítendő, hogy a csapadék a 6-ai várakozásokhoz képest kissé keletebbre helyeződött, így Horvátország helyett Magyarország délnyugati megyéiben hullott jelentős mennyiségű hó.) A helyzet jól szemléltette azt, hogy az időjárási modellek, és ebből kifolyólag az előrejelzések mekkora bizonytalanságot hordozhatnak akár rövid távon (2-3 napra előre) is.


Csapadék-előrejelzés Magyarország és a szomszédos déli országok térségére február 6-án hajnali 4 órára,
a GFS modell február 3-ai délután 1 órás, valamint a február 6-ai éjjel 1 órás futása alapján (http://www.weathercast.co.uk)

Az időszakban készült további képek megtekinthetők itt: http://gallery.site.hu/u/Zivipotty/idojaras/havazas2015jan-febr

Írta, valamint a forrásmegjelölés nélküli képeket készítette: Hérincs Dávid