Kezdőlap

 

Arlene - Ritka áprilisi trópusi ciklon az Atlanti-óceánon

Bevezető:

Úgy tűnik, az atlanti hurrikánszezonok mostanság akkor kezdődnek, amikor Magyarországon éppen javában tombol a tél. Így volt ez 2016-ban is, amikor januárban alakult ki az első trópusi ciklon (és egyből hurrikán), Alex, nálunk pedig éppen egy erős lehűlés zajlott, mellyel visszatért a hónap eleji fagyos idő (de persze messze nem annyira fagyos, mint idén januárban). És ugyanez történt 2017-ben is, amikor a kései áprilisi hóval és hideggel egy időben keletkezett Arlene, az első trópusi vihar.

A ciklon mérsékelt övi szakasza (április 15. - április 19.):

Akár csak Alex, Arlene előzménye is egy mérsékelt övi ciklon volt, mely 15-én alakult ki az Egyesült Államok északkeleti partvidékén. Másnapra a ciklon igazi mérsékelt övi óriássá nőtte ki magát, felhőrendszere nagy területet fedett le az óceánon, a legerősebb szél pedig 100 km/h körül alakult benne. Akár csak Alex-et, ezt is az Azori-szigetektől a Brit-szigetekig nyúló kiterjedt anticiklon akadályozta meg abban, hogy nyugat felé vonuljon tovább, így az Azori-szigetektől messze délnyugatra jelentősen lelassult, és hamar okkludálódott. Bár ez a ciklon Alex-nál északabbra, így csak 20 °C körüli hőmérsékletű víz felett helyezkedett el, a magassági hideg megfelelő labilitást biztosított ahhoz, hogy már ekkor konvekció kezdődjön a ciklon központjában.


Az Arlene-t kiváltó mérsékelt övi ciklon április 16-án

A ciklon nem sokat vacakolt, másnap már megkezdődött a frontjainak feloszlása, miközben a központjában egyre több zápor, zivatar alakult ki. Ezek a csapadékgócok 18-án egyre inkább a központ közelébe koncentrálódtak, noha tartós és jól szervezett konvekció még nem tudott kialakulni. Ezzel együtt a ciklon körüli frontmaradványok teljesen feloszlottak. Ez a folyamat ugyanakkor a ciklon fokozatos gyengülését is magával vonta, hiszen megszűnt számára a hőkontrasztból eredő energia, a zivatarok pedig nem bizonyultak elég erősnek ahhoz, hogy fenntartsák a nagyobb szélerősséget.


A ciklon április 17-én, amint már feloszlásnak indultak a frontjai, illetve a központjában záporok, zivatarok alakultak ki

A ciklon szubtrópusi és trópusi szakasza (április 19. - április 21.):

A ciklon számára 19-e hozta meg az áttörést, amikor a 18-án még főként csak a ciklon keleti oldalán kialakuló zivatarok időnként már átterjedtek a nyugati oldalára is, ezzel együtt pedig maga a konvekció is szervezettebb lett, kisebb, spirális csapadékkarok fejlődtek ki. Csakhogy erre az időre a ciklon tovább vesztett erejéből, így mire besorolták szubtrópusivá, már nem érte el benne a szélsebesség a 65 km/h-t. Ennek következtében szubtrópusi depresszió lett, név nélkül.


Leendő Arlene, még (névtelen) szubtrópusi depresszióként április 19-én

A ciklon ugyanakkor szeretett volna nevet kapni, így az előrejelzésekkel szembemenve mindent megtett ezért, több gátló tényezőt is leküzdve. Tőle nyugatra időközben ugyanis egy másik mérsékelt övi ciklon keletkezett, és ezzel kölcsönhatásba kerülve észak, majd északnyugat felé fordult, ahol hidegebb volt a tenger. Másrészt az új ciklon frontrendszere gyorsan közeledett felé, előrevetítve, hogy a kis szubtrópusi ciklon gyorsan beleolvadhat majd. Eleinte úgy is tűnt, hogy a ciklon gyorsan bevégzi, ahogy megírták, mivel 20-ára virradóan az addig jelen lévő szervezettebb, erősebb konvektív tömbök feloszlottak a környezetében. Csakhogy délelőtt rövid idő alatt újabb zivatarokat fejlesztett - részben talán már a mérsékelt övi ciklon hatásának köszönhetően, hiszen időközben egy ahhoz kapcsolódó felhősávba ágyazódott be a ciklon -, melyek a korábbinál szervezettebbnek bizonyultak, és közelebb helyezkedtek el a ciklonközponthoz. Így a Hurrikánközpont átminősítette a ciklont trópusi depressziónak, bár erősödést továbbra sem vártak. Délutánra viszont a zivatarfelhőzet teljesen körbevette a ciklon központját, rövid időre még egy szemszerű képződmény is kialakult. Így megtörtént az, amit a ciklon szeretett volna elérni, Arlene néven a 2017-es szezon első trópusi viharja lett.


Arlene trópusi viharként, egy hosszan elnyúló felhősávba ágyazódva április 20-án

Arlene-nek nem sok jutott ugyanakkor a dicsőségből, hiszen az előrejelzett sorsát semmiképp sem kerülhette el. Így este el is érte legnagyobb erősségét 85 km/h-s szélsebességgel (közepes erősségű trópusi viharként). Ezt követően 21-ére virradóan a hideg víz felett hamar megszűnt benne a szervezett konvekció, majd délelőtt véglegesen beleolvadt a mérsékelt övi ciklon áramlási rendszerébe, így megszüntették a besorolását. Ennek ellenére a fennmaradt kis felhőörvényével még 1-2 napig kergették egymást körbe-körbe a mérsékelt övi ciklonnal, mivel azt is blokkolta az azori-brit anticiklon, így az sem tudott nyugatabbra helyeződni.


Az Arlene-ből hátramarat felhőörvény (balra lent) és az új mérsékelt övi ciklon (jobbra fent) körtánca április 22-én

A műholdas megfigyelések óta Arlene mindössze a második olyan trópusi vihar volt, mely áprilisban alakult ki (az elsőséget a 2003-as Ana trópusi vihar élvezi). Ezek mellett még 3 trópusi depressziót, valamint 1 szubtrópusi vihart figyeltek meg korábban.

Műholdkép-animáció Arlene-ről:

 

A képek forrása:

NASA

NOAA