Kezdőlap

 

Anais - Korai intenzív trópusi ciklon a Indiai-óceán déli részén

Az Indiai-óceán déli felén hivatalosan november 1. és április 30. között, a déli félteke nyári időszakában van a trópusi ciklonok szezonja. Különösen az Egyenlítőhöz közel eső területeken azonban a tengervíz hőmérséklete még a téli időszakban is 26 °C körüli, ennek megfelelően a térségben szinte bármelyik hónapban kialakulhat trópusi ciklon, de ezt télen  gyakran megakadályozzák az erős magassági szelek. 2012-ben a korábbi aktív szezont követően azonban két trópusi rendszer is kifejlődött a hivatalos szezonon kívüli időszakban, melyek közül Anais elérte az intenzív trópusi ciklon erősséget.

Az első rendszer a Kuena névre keresztelt volt, mely - még a 2011/2012-es szezon részeként - június 5-én alakult ki. A körülmények nem kedveztek a számottevő erősödésének és a tartós fennmaradásának, ugyanis bár a tengervíz hőmérséklete elérte a 25-26 °C-ot, a magasban erőteljes keleti áramlás volt jellemző. Ennek ellenére Kuena 6-én este az ottani ciklonskála alapján erős trópusi vihar lett 95 km/h-s 10 perces átlagszéllel és 990 hPa-os központi légnyomással. A struktúrája azonban az erős magassági szél miatt szervezetlen maradt, ami műholdképen a ciklon nyugati oldalán hosszan elnyúló fátyolfelhőzet formájában nyilvánult meg. 7-én szárazabb levegő áramlott a  rendszerbe, mely hatására jelentősen legyengült, majd teljesen szétesett.


Kuena mérsékelt trópusi viharként 2012. június 6-án délután

A második, október 12-én kialakult rendszernek - mely már a 2012/2013-as szezonba lett sorolva, így az előre meghatározott névlistából az első, Anais nevet kapta - sokkal kedvezőbb körülmények álltak rendelkezésére útja során. A tengervíz hőmérséklete ugyanis a kialakulási helyén és az útvonala első szakaszában 26-27 °C körüli volt, a magasban pedig gyenge maradt a szélsebesség a ciklon környezetében. A képződmény 12-én még trópusi depresszió maradt, másnap azonban mérsékelt trópusi viharrá erősödött, és ezzel el is nevezték. Ekkor a műholdképen már nagyszerűen látszott a spirálisan örvénylő struktúra a minden irányba kiterjedő fátyolfelhőzettel, mely a gyenge magassági szélre utalt.


Az Anais mérsékelt trópusi vihar 2012. október 13-án

Anais 13-án este gyors erősödésbe kezdett, és trópusi ciklonná alakult. Éjszaka pedig további fejlődésen esett át, és másnapra szervezett struktúrát alakított ki szabályos, felhőmentes szemmel és körülötte messze elnyúló spirális felhőkarokkal. Ennek nyomán a rendszer délután intenzív trópusi ciklonná nőtte ki magát 185 km/h-s 10 perces átlagszéllel és 949 hPa-os központi légnyomással (ez az Atlanti-óceánon használatos Saffir-Simpson hurrikánskála alapján erős 3-as kategóriájú hurrikánnak felelne meg). Ezzel a hivatalos megfigyelések kezdete óta Anais lett a legkorábbi intenzív trópusi ciklon a térségben, és egyben az első, mely októberben alakult ki.

 
Anais intenzív trópusi ciklonként 2012. október 14-én

A következő napokban Anais délnyugat felé haladva egyre hidegebb vizek fölé ért, és ezzel megkezdődött a fokozatos gyengülése. Emiatt 16-ára virradó éjszaka visszafokozták erős trópusi viharrá, majd nem sokkal később mérsékelt trópusi viharrá. 17-én szinte teljesen megszűnt a zivatarképződés az alacsonyszinten még fennálló örvénylő központ körül, így Anais trópusi depresszióvá gyengült, majd 18-án feloszlott.

A ciklon szélerősség-légnyomás grafikonja:

A térségben használatos ciklonskála kategóriái és a hozzájuk tartozó szélsebességek:

Kategória: Szélsebesség - 10 perces átlag:
trópusi zavar <28 csomó (<50 km/h)
trópusi depresszió 28-33 csomó (51-62 km/h)
mérsékelt trópusi vihar 34-47 csomó (63-88 km/h)
erős trópusi vihar 48-63 csomó (89-117 km/h)
trópusi ciklon 64-89 csomó (118-165 km/h)
intenzív trópusi ciklon 90-115 csomó (166-212 k/h)
nagyon intenzív trópusi ciklon >115 csomó (>212 km/h)

A műholdképek forrása: Kuena, Anais