Kezdőlap

 

Alex - Januári hurrikán az Atlanti-óceánon

Bevezető:

Januárban általában havazásról, hidegről szólnak a hírdadások, legyen szó akár hazánkról, akár a világ más tájairól. Időnként persze előfordul, hogy az időjárás tavasziasabb arcát mutatja, 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és áprilisi jellegű (jégdara)záporok áztatják a földeket. Az azonban szinte példa nélküli, hogy egy olyan jelenség kerüljön a figyelem központjába, melyhez a nyári, kora őszi hónapokban vagyunk hozzászokva. Nevezetesen: egy hurrikán az Atlanti óceánon. Ráadásul mindez Európa közelében, ahol még nyáron is ritkák ezek a légköri képződmények. Márpedig a 2016-os hurrikánszezon első trópusi ciklonja, Alex éppen ezzel hívta fel magára a figyelmet.

A ciklon mérsékelt övi szakasza (január 7. - január 12.):

A mérsékelt övi ciklon, mely Alex előzménye volt, január 7-én alakult ki a Bahama-szigetek mellett, és északkelet felé haladva gyorsan okkludálódott (a ciklon központjában a hidegfront egybeolvadt a melegfronttal). Mivel a ciklon ekkor még viszonylag meleg, 23-24 °C-os hőmérséklet tengervíz felett tengette óráit, felette pedig a magaslégkörben hideg volt a levegő, 8-ára virradóan jelentős és viszonylag szervezett zivatarképződés alakult ki a központja körül.

A ciklon a következő két napon kelet-északkelet felé haladt, ahol hűvösebb vizek fölé ért. Ez ellehetetlenítette abban, hogy fenntartsa konvektív szervezettségét, bár a körülményekkel dacolva továbbra is ismétlődő záporokat, zivatarokat fejlesztett ki. A ciklon számára az Atlanti-óceán északkeleti része felett elhelyezkedő anticiklon jelentette a mentsvárat, mely blokkolta a további északkeletre történő haladását, és helyette délkelet felé kényszerítette. Ezzel egyrészt ismét egyre melegebb vizek fölé helyeződött, másrészt pedig a fellépő nagy nyomáskülönbség okán 10-ére meg is erősödött. Akkor a legerősebb szél elérte benne a 120 km/h-t, mellyel 1-es kategóriájú hurrikánnak felelt volna meg. A melegedő vizet kamatoztatva emellett újfent szervezett konvekció indult meg a ciklonközpontban, melyet a nap végére teljesen körbevett a zivatarfelhőzet.

A szervezett zivatarképződés 11-én is folytatódott a ciklonban. Bár a konvektív mag már megpróbált elszakadni a frontrendszertől, utóbbi még rendkívül ragaszkodónak bizonyult, és nem tette ezt lehetővé. Mindeközben a délebbre helyeződés okán a ciklon gyengülni kezdett (a szélsebességek csökkentek), mivel megszűnt a korábbi nagy nyomáskülönbség a környezetében.

12-én a ciklon elérte legdélebbi helyzetét, és ezzel együtt megkezdődött az átalakulása is. A központjának ekkor sikerült leszakadnia a frontálzónáról, mely körülötte elhelyezkedve gyengülni, oszlani kezdett. A központi magban pedig az előző napokénál sokkal szervezettebb zivatarképződés zajlott, délután rövid időre még egy kis szemszerű képződmény is megjelent. Ekkor már sejthető volt, hogy a ciklon hamarosan szubtrópusivá alakulhat, amennyiben tartósan fenn tudja tartani zivatarképződését...

A ciklon szubtrópusi és trópusi szakasza (január 13. - január 15.):

Márpedig a ciklon nagyon szeretett volna Alex lenni, és beírni magát a történelemkönyvekbe. Éppen ezért nem is tétlenkedett, és 13-án egyre szervezettebb zivatarképződéssel rukkolt elő, miközben körülötte teljesen feloszlottak a frontok. A zivatarok eleinte a központ körül elszórva, viszonylag távol helyezkedtek el, de délután már közvetlenül a központ felett fejlődött ki egy nagyobb zivatartömb, mely kiterebélyesedve kora estére szemszerűen körülvette a ciklon magját. Ez már az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont figyelmét sem kerülhette el, így este hivatalosan szubtrópusi viharrá nyilvánították a ciklont, mely egyben megkapta a 2016-os szezon első nevét, Alex-et. Alex a kiindulási állapotában 85 km/h-s szélsebességet produkált, míg a központjában 990 hPa volt a légnyomás.

A szubtrópusivá alakult ciklon továbbra is igen motivált maradt, és újabb rekordokat is meg szeretett volna dönteni. Ennek jeléül 14-ére virradó éjszaka egyre erősebb és szervezettebb zivatarképződést produkált, mígnem reggelre egy teljesen zárt szemet fejlesztett ki. Ezzel együtt fokozatosan növelte erejét, és reggelre megközelítette az 1-es kategóriájú hurrikán erősséget, ugyanis 110 km/h-ra erősödött benne a szélsebesség, valamit 984 hPa-ra süllyedt a központi légnyomás. A magassági áramlási rendszere azonban ekkor még nem volt elég kifejlett, így meghagyták szubtrópusi ciklonnak. 6 órának kellett azonban csak eltelnie, hogy Alex ezt az utolsó akadályt is leküzdje, és teljes mértékben trópusi ciklonná alakuljon. Ráadásul erre az időre sokkal szimmetrikusabb lett a struktúrája is, jól meghatározott szemmel és vastag, intenzív zivatarokkal tarkított szemfallal. Így a Hurrikánközponttól a trópusi besorolás mellé a hurrikánná nyilvánítást is megkapta. A szélerősség elérte benne a 140 km/h-t, míg a központjában már csak 981 hPa volt a légnyomás.

Alex szubtrópusivá, majd trópusivá válásával együtt azonban északkelet, majd észak felé folytatta útját. Ezért a hurrikánná erősödésének idején már csak 20-21 °C-os víz felett helyezkedett el, északabbra pedig a hideg januári óceán várta. Ez meg is pecsételte sorsát, így már 14-én este gyengülni kezdett, és hamar szervezetlenebbé vált a struktúrája is. A ciklon azonban nem adta könnyen magát, és 15-én kora délelőttig hurrikán maradt, miközben megközelítette az Azori-szigeteket. A szigeteket azonban már éppen a hurrikán kategória alá gyengülve, erős trópusi viharként érte el, 110 km/h-s szélerősséggel és 986 hPa-os központi légnyomással. Alex ezt követően a már igen hideg vizek felett nem tudta folytatni a küzdelmet, és a fizika törvényeinek engedelmeskedve visszaalakult mérsékelt övi ciklonná. Így viszont egészen Grönlandig jutott, és csak ott fejezte be pályafutását 17-én. Bár a ciklon nem érintette Európát, közvetetten mégis hatással volt az időjárásra, mivel ő "lökte be" a Brit-szigetek fölé azt az anticiklont, aminek peremén Közép-Európát, így hazánkat is hideg levegő árasztotta el a hónap közepén. Mindemellett pedig jól összezavarta a januári hurrikánhoz nem szokott időjárási modelleket is.

Alex érdekességei:

Ahogy a bevezetőben olvasható volt, szinte sohasem fordul elő korábban hasonló esemény. De hogy mégis mi Alex különlegessége? Egyrészt a januári szubtrópusi vagy trópusi ciklon-, másrészt a januári hurrikán volta. Korábban, 1851. óta mindössze egyetlen alkalommal figyeltek meg olyat, hogy az Atlanti-óceánon januárban hurrikán alakult volna ki, 1938-ban. Emellett még egyszer volt példa arra, hogy januárban hurrikán tevékenykedett az óceánon, 1955-ben, de ez a ciklon már 1954 decemberének végén kifejlődött, és akkor hurrikánná is erősödött. Ezen kettő ciklon kivételével még további 3 szubtrópusi vagy trópusi vihar korbácsolta hajdanán a vizeket januárban, de ezek közül is volt egy, a 2006-os Zeta, mely még az előző év decemberének végéről nyúlt át az új évbe. Januárban kialakuló ciklont legutóbb 1978-ban jegyeztek fel. Ezen korábbi ciklonok viszont mind a trópusi területeken fejlődtek ki, ahol még télen is meleg, 25-26 °C-os a tengervíz hőmérséklete. Így Alex leginkább abban volt különleges, hogy ő sokkal északabbra, összességében kedvezőtlenebb körülmények mellett is létre tudott jönni, és meg tudott erősödni. Ráadásul később annyira északra jutott, hogy még a brit UKMet európai-atlanti frontanalízis térképére is ráfért, januárban abszolút elsőként.

Műholdkép-animáció Alex-ről:

 

A képek forrása:

NASA Marshall Space Flight Center Earth Science Office

Naval Research Laboratory

Wetter3.de