Kezdőlap

 

Ismétlődő zivatarok Budapesten 2021. június 9-én és 10-én

2021. június 9-én és 10-én egy tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon és egy nyugatra lévő anticiklon között fennálló északias áramlás alakította az időjárást, észak felől pedig egy gyengébb magassági teknő is benyúlt fölénk, ami labilizálta a légkört. Az áramlási viszonyoknak és a Tátra szélárnyékának köszönhetően a középső országrészben az ilyenkor szokásos módon egy tartósabb összeáramlási zóna is kialakult, mely 9-én és 10-én is elősegítette záporok, zivatarok létrejöttét. Az eseményeket mindkét napon Budapesten követtem végig.

9-én még viszonylag száraz volt a levegő, így délután a tornyosodó gomolyok eleinte hamar szétestek, és csak kisebb záporok tudtak kialakulni a város közelében. Némi orografikus rásegítéssel a Budai-hegység nyugati oldalán azonban 3 óra körül egy pár dörgéses zivatar is kifejlődött. Késő délutánra, kora estére kissé javult a nedvességi helyzet, melynek köszönhetően a konvergencia mentén a Pest délnyugati határánál 5 óra körül egy zivatar pattant ki, melyből Ferihegyen is több dörgés hallatszott. A zivatart főként a kezdeti szakaszában nagyon kis kiterjedésű , keskeny csapadéksáv jellemezte. A zivatar kb. háromnegyed óra alatt legyengült, szétesett, de mögötte erős maradt a gomolyfelhő-képződés, és háromnegyed 7 körül kissé nyugatabbra, a Csepel-sziget felett újabb góc keletkezett. Az előzőhöz hasonlóan ez a cella is csak kis területen okozott csapadékot, viszont multicellás jelleget öltve hosszabb ideig életben maradt, csak 8 óra után oszlott fel.



Fent: az első, kezdetben rendkívül kis kiterjedésű zivatarcella Ferihegytől délnyugatra (a kép készítésekor már dörgött belőle)
Lent: a második cella kora este

10-én már nedvesebb légtömeg helyeződött fölénk, így kedvezőbbé váltak a feltételek zivatarok előfordulásához. Elsőként hajnali 2 óra körül kezdtek a Pilis és a Budai-hegység térségében záporok, zivatarok kialakulni, melyek délkelet felé haladva Budapest felett egy kisebb tömbbé álltak össze, és így érték el a város délkeleti részét 4 óra körül. A zivatarrendszert rövid idő alatt jelentősebb, 5-10 mm csapadék kísérte, és kezdetben még a villámtevékenység is viszonylag aktív volt, de ez a zivatar elvonultával gyorsan alábbhagyott.


A hajnali zivatartömb két villáma (videóból kivágva)

A zivatartömb mögött még kipattantak kisebb záporok, melyek közül az egyikből egy dörgés is hallható volt, majd délelőtt csökkent a felhőzet, és a napsütés hatására újból labilizálódott a légkör.


Két kisebb zápor a zivatartömb mögött, melyek közül a hátrébb (balra) látszóból egy dörgés is hallható volt,
majd ugyanez később záporként érintette Budapest délkeleti részét

A délelőtt második felében ismét intenzív gomolyfelhő-képződés kezdődött, és a déli órákra már kialakultak az első záporok, zivatarok a fővárosban és környékén. Ezek eleinte még rövid életűek voltak, de 1 óra után kelet-délkelet, 3 óra után pedig dél felé hosszabb életű és intenzívebb, kisebb tömbökké összeálló zivatarok keletkeztek. Eközben fél 3 körül Ferihegyet is érintette egy intenzívebb zivatargóc, melyből jégeső is előfordult, illetve gyakori lecsapó villámokat produkált. Később ez a cella beolvadt a várostól délre összeálló tömbbe.


Intenzív konvekció Pestszentimrétől keletre és északnyugatra kora délután


A Ferihegy felett elvonuló zivatar Pestszentimréről nézve, ahol csak pár csepp záporesőt okozott

A Budapesttől délre kialakult zivatartömb tartósan, egészen az esti órákig fennmaradt, miközben dél felé haladva érintette a Duna-Tisza köze nyugati részét és a Duna-mentét, végül pedig a szerb-horvát határvidéket is. A rendszer terebélyes üllőjét és az abba belenövő újabb cellákat még naplemente környékén is meg lehetett figyelni Budapestről. 5 óra után a várostól észak-északkeletre újabb zivatarok keletkeztek, de ezek 7 órára Hatvan térségét elérve legyengültek. Fél 8 után pedig a Velencei-tónál kipattant magányos zivatarcellát lehetet megfigyelni délnyugat felé.


A korában Budapest közelében összeállt, estére már a déli határvidéket elérő zivatarrendszer távoli felhőzete,
valamint a Velencei-tó feletti izolált cella

8 óra után a Felvidéken is kialakult egy zivatar, melynek távoli felhőzete szintén látható volt Budapestről. A cella lassan közeledett, és kezdetben csak mérsékelt villámaktivitás jellemezte, ugyanakkor mellette folyamatosan törtek a magasba, majd épültek be a cellába az újabb és újabb gomolytornyok.


A felvidéki cella még a távolban naplementekor, majd már közelebb, egy felhővillám által megvilágítva kissé később

10 óra körül átmenetileg jelentősen legyengült a zivatargóc, negyed óráig szinte nem is produkált villámtevékenységet. Fél 11-re azonban újra erőre kapott a konvekció a környezetében, és friss cellák keletkeztek, melyek révén végül egy kisebb tömbbé terebélyesedett ki a zivatar. Ezzel együtt a villámtevékenység a korábbiaknál is aktívabbá vált, ráadásul a villámok nagy része lecsapó volt.


Az újjáerősödött rendszer villámai, még Budapesttől távol

A rendszer 11 óra után megközelítette Budapestet, és negyed 12 körül már Ferihegyen is lehetett dörgéseket hallani. A villámtevékenység a rendszer érkezéséig aktív maradt, továbbra is percenként több, látványos lecsapó villámmal. A csapadék nem sokkal fél 12 után érte el a repülőteret, ekkor viszont gyengülni kezdett a rendszer, így nagyrészt csak gyenge záporeső volt, rövid ideig fordult elő közepes intenzitású csapadékhullás. Ezzel együtt a villámaktivitás is alábbhagyott, ám mivel a rendszer déli oldalán hamarosan újabb cellák jöttek létre, távoli villámlásokat még egy-két órán keresztül meg lehetett figyelni. Az éjszaka hátralévő része már nyugodt idővel telt, 11-én és 12-én napközben azonban ismét kialakultak zivatarok Budapesten és térségében.




Közeli lecsapó villámok a Ferihegyre érkező zivatartömbben

A képek kattintással nagyíthatók.