Kezdőlap

 

Hidegörvény, majd hidegfront zivatarokkal 2021. április 20-án és 22-én

2021. április 18-án és 19-én egy magassági hidegörvény helyezkedett el felettünk, aminek köszönhetően sokfelé fordult elő eső, zápor mind az országban, mind Vas megyében. Itt főként az utóbbi nap volt csapadékos, és többfelé 10 mm körül alakult a napi csapadékösszeg, mindemellett pedig a csúcshőmérséklet csak 10-11 fok körül alakult ezekben a napokban. Egyházasrádócon 18-án 2 mm, 19-én 9 mm csapadék hullott. 20-án a hidegörvény már gyengülni kezdett, illetve lassan keletebbre helyeződött. Délelőtt még erősen felhős vagy borult égboltra tekinthettünk fel, és szórványosan záporok is kialakultak. Délután viszont észak felől lassanként felszakadozott a felhőzet, az egy-két órás napsütés hatására a hőmérséklet elérte a 14-15 fokot, és némileg labilizálódott a légkör. A délután első felében az osztrák-szlovák határ térségében már kialakult egy záporos-zivataros csapadéktömb, ami dél felé mozogva fél 5 körül érte el Vas megye északi részét. Erre az időre átmenetileg legyengült, csak záporokat okozott, de a vezető élén található összeáramlási zóna mentén erőtejes konvekció kezdődött, és 5 óra körül Szombathelynél már kipattant egy zivatarcella. Ennek alacsony tetejű üllőjét eleinte Egyházasrádócról is meg lehetett figyelni, de hamar eltakarta a közeledő konvergencia-zóna mentén fejlődő gomolysor.

A frissen kialakuló zóna éppen Egyházasrádóc környékén erősödött meg, így a vonal mentén fél 6 körül és után egyre többfelé alakult ki zápor, az erősebb gócokat pedig néhány villámlás-dörgés is kísérte. A faluban 2-3 dörgést lehetett hallani a csapadék ideje alatt, és rövid ideig közepes záporeső is előfordult. Összesen 2,5 mm csapadék hullott.

21-én a hidegörvény mögött, illetve egy északnyugatról közeledő hidegfront előtt nyugat felől melegebb és szárazabb légtömeg áramlott fölénk, melynek köszönhetően a maximumok már elérték a 19-20 fokot. Napközben általában csak mérsékelt gomolyfelhő-képződés volt jellemző, de a délután első felében a megye északnyugati részén kissé magasabbra tornyosodtak a gomolyok, és ott előfordult egy-egy gyenge zápor. Késő délután pedig egy kisebb záporos tömb érte el a megye délnyugati csücskét Ausztria felől, ami Egyházasrádóctól délnyugatra átmenetileg megerősödött, alacsony üllőt növesztve. Zivatartevékenység azonban nem alakult ki a gócban.

A záporcella ezt követően legyengült, így a faluban a viszonylag száraz alsó légréteg miatt már nem ért talajt a belőle hulló csapadék, ugyanakkor látványos mammákkal vonult át sötétedéskor.

Az említett hidegfront 22-én vonult át felettünk. Előtte már a reggeli, délelőtti órákban határozottabb emelt konvekció zajlott, a tornyos középmagas gomolyokból kisebb záporok is kialakultak. A délelőtt második felében viszont kisütött a nap, még jobban labilizálódott a légkör, és ennek nyomán 11 óra után a Kőszegi-hegységtől északra már kialakult egy zivatar, míg Szombathelytől nyugatra egy zápor. Mindeközben a hőmérséklet a megye nagy részén ismét elérte a 19-20 fokot.

A déli órákra a Szombathelytől nyugatra lévő záporgóc közelebb húzódott a faluhoz, északra pedig a Kőszeg térségében elvonuló zivatar üllőjét lehetett viszonylag sokáig megfigyelni. A nagy távolság ellenére egy-két halk, dübörgő morajlás is hallatszott a cellából.

A korábbi záportól kissé délre fél 1 körül egy másik is kialakult, ami már egyenesen Egyházasrádóc felé vette az irányt, miközben a korábbi góc a falutól kissé északabbra vonult el, és fokozatosan gyengülni kezdett.

A frissen kialakult góc fokozatosan erősödött, és háromnegyed 1 körül zivatarrá fejlődött, igaz, a teljes élete során csak 4-5 dörgést produkált. A góc erősebb része végül a falutól kissé nyugatabbra haladt el, de a csapadék egy része a száraz alsó légréteg miatt jól láthatóan nem is ért le a talajra. Egyházasrádócon időszakos, gyenge záporeső kísérte az átvonulását, melyből 0,5 mm csapadék hullott.Negyed 2-re elvonult és legyengült a zivatar, mögötte azonban egy összeáramlási zóna jött létre Egyházasrádóctól délre, amin a következő órában újabb záporok, zivatarok pattantak ki.

Ezzel egy időben észak felől megérkezett a hidegfront, ami Kőszeg térségében még zivatarokat is okozott, ám ezt követően gyorsan kifutott dél felé a talaj közeli része. Átvonulását megélénkülő szél és gyors lehűlés kísérte, mellyel hamar stabilizálódott a légkör, így a későbbiekben már csak záporok alakultak ki. Ezek Egyházasrádócon további 1,5 mm-rel növelték a nap csapadékösszegét.

A képek kattintással nagyíthatók.