Kezdőlap

 

Zivataros napok Budapesten és környékén 2019. június elején

2019. május végén egy hullámzó frontrendszer haladt át az országon, mely mögött június elejére egy magassági hidegörvény, illetve hozzá kapcsolódóan egy ciklonális mező maradt hátra hazánktól délkeletre. Ennek áramlási rendszerében keleties áramlással meleg és labilis légtömeg helyeződött fölénk, kedvező feltételeket teremtve záporok, zivatarok kialakulásához. A szélnyírás ugyanakkor alacsonynak bizonyult, így többnyire egy- vagy multicellás zivatarok fordultak elő.

A zivataros időszak első napja Budapesten június 2-ára esett. Az Északi-középhegység térségében már a déli órákban kialakultak az első zivatarok, melyek távoli felhőzetét Budapestről is meg lehetett figyelni, de a hegyekből leérve ezek a gócok legyengültek, szétestek. A maradványuk azonban Budapestnél regenerálódott, és a belváros felett 2 óra körül újabb zivatarcella pattant ki, melyből Pestszentimrén is több dörgés hallható volt.


A Budapesttől keletre kialakult zivatarok üllője 1 óra körül, illetve a belváros feletti friss zivatar egy órával később

Miután a cella eltávolodott a várostól, rövid konvektív szünet következett, de 4 óra körül Nógrád és Pest megye északi részén újabb zivatarok jöttek létre. Ezek terebélyes üllőfelhőzete előtt Budapest északi részén is erőteljes gomolyosodás indult meg, melyből Észak-Budán 6 óra körül ki is fejlődött egy rövid életű zivatar. Időközben viszont elérte a térséget a korábbi északabbi gócok kifutószele, ami alávágta a konvekciót, így rövidesen nem csak a kis zivatarcella esett szét, hanem a gomolyok is.


A Pest és Nógrád megyei zivatarok terebélyes üllője, előtte friss konvekció


Az Észak-Buda felett átvonuló zivatargóc 6 óra körül, és mammák a zivatarok maradványfelhőzetén kissé később

 

Június 3-án átmenetileg kissé szárazabb levegő érkezett fölénk, így a délután közepéig eseménytelenül telt a nap. 4 óra körül azonban Budapesttől keletre egy magasba törő gomolytorony jelent meg, mely rövidesen zivatarrá fejlődött. A góc ugyan hamar legyengült és csak gyenge elektromos tevékenységet produkált, de mellette kipattant még két kisebb cella amik már szintén gyengülve, záporként érintették Pest déli és középső részét.


Tornyos gomoly a várostól keletre 4 óra körül, és a belőle kialakuló zivatarfelhő nem sokkal később

A záporok mögött újabb konvektív gócok alakultak ki, melyek között már erősebb zivatarok is voltak. Ezek azonban elkerülték Budapestet, Üllő-Monor térségében haladtak el 7 óra körül, de az egyik góc maradványából Ferihegyen előfordult pár csepp záporeső.


Az első zivatarok maradványa és a mögöttük képződő újabb cellák 6 óra körül, és azok Ferihegytől délkeletre elvonulva 7 óra előtt

Időközben az Északi-középhegység keleti felén egy kisebb záporos-zivataros tömb jött létre, mely a Mátráig jutott, azt követőn viszont gyorsan gyengülni kezdett. Így ez végül szintén csak gyenge záport okozva érkezett meg Budapestre, már este 11 óra körül.


Távoli zivatarok a Bükk és Mátra térségében 8 óra előtt, majd egy kialakulóban lévő, tornyosodó cella előttük naplementekör

 

Június 4-én Budapest térségében eleinte divergens áramlás volt jellemző, így késő délutánig csak egy-egy gyenge záport fordult elő a környéken. 5 óra körül azonban a Mátra nyugati oldalán egy összeáramlási zóna mentén hirtelen erőteljes konvekció indult meg, és intenzívebb zivatarok alakultak ki, melyek sorát Budapestről is remekül lehetett látni.


Sorba rendeződő zivatarok Budapesttől északkeletre fél 6 körül

A következő 1-1,5 órában a zóna lassanként megközelítette a várost, miközben klasszikus multicellás rendszerként rendre újabb és újabb zivatarcellák keletkeztek előtte, a hátsó felén lévő régiek pedig elhaltak.


A közeledő zivatarzóna fél 7 körül

Időközben a rendszer előtt is aktivizálódott a légkör, és egycellás zápor- és zivatargócok pattantak ki Budapesttől délkeletre, délre. Ezek ugyan nem bizonyultak hosszú életűnek, és nem is kísérte mindegyiket elektromos tevékenység, ám takarófelhőzet híján remek rálátás volt rájuk.


Izolált zivatarcella fejlődő és kifejlett stádiumban


Két kisebb góc egymás mellett

7 órára a rendszer elérte Budapestet, ám ezzel együtt az északi része legyengült. A déli ágában Vecsés felett azonban kialakult egy intenzív cella, ami később Gyált is érintve vonult délnyugat felé. A zivatart legerősebb időszakában gyakori dörgések kísérték, és markáns csapadéksáv hullt alá belőle. Naplemente körül végül ez a góc is legyengült, és fokozatosan elhalt a konvekció.


A Gyál feletti intenzív zivatar fél 8 körül, valamint gyenge zápor Ferihegyen ugyanekkora korábbi cellák maradványából, a háttérben távoli zivatarokkal

 

Június 5-én délkelet felől visszapörgött hazánk fölé a hidegörvény, és többfelé okozott zivatarokat. Ezek első hulláma már hajnalra elérte a Tiszántúlt, és nyugatias irányú mozgása révén délelőtt megközelítette Budapestet is, de a város előtt legyengült, így már csak záporokat okozott. A belőle kifutó szél pedig már a várostól nyugatra generált újabb zivatarokat, melyek később a Dunántúlon egy vonalba álltak össze.


Távoli zivatarok Budapesttől keletre késő reggel, valamint északnyugatra kora délután

Délután viszont Budapesttől délkeletre egy összeáramlási zóna jött létre, mely mentén 4 óra körül zivatarok alakultak ki. A gyorsan magasba tornyosodó, majd elüllősödő gomolyokkal közeledő rendszer fél 5 után megközelítette Pest déli részét (gyorsított videó az érkezéséről), és már egy-egy dörgést is lehetett hallani belőle.


Gyorsan kifejlődő zivatarcellák a várostól délkeletre fél 5 után

A közeledő rendszer előterében rövidesen feltűnt annak kifutófelhőzete is, mely a zivatarokból kifújó szél által folyamatosan "robbantotta be" maga előtt-alatt a gomolyokat.


A rendszer kifutófelhőzete, és az általa kiváltott erős gomolyfelhő-képződés

A felhőzóna mögött két friss góc is kialakult 5 órára, egy Pestszentimrétől keletre, míg egy másik, intenzívebb góc ismét Vecsés-Gyál térségében.


Egy friss záporgóc Pestszentimrétől keletre (a házak mögött) és egy intenzív zivatar Gyál irányában

A két cella végül összeolvadt, és úgy érték el a város déli részét nem sokkal 5 óra után. A zivatart mérsékelt elektromos aktivitás jellemezte, viszont rövid ideig intenzív csapadékhullás is előfordult. A rendszer mögött egy újabb is kialakult, de ez már csak záporokat okozott, és várost megközelítve szét is esett.


A két cella egyesülve, nem sokkal érkezésük előtt

 

Június 6-án az észak felé távolodó hidegörvény, illetve egy nyugatról érkező peremhullám alakította az időjárást. A magasban érkező melegedés nappal meghiúsította a zivatarok kialakulását, éjszaka azonban előbb Budapesttől északra, majd délkeletre, keletre előfordult néhány.

A képek kattintással nagyíthatók.