Kezdőlap

 

Nyárzáró "konvektív buli" Ferihegyen és környékén 2018. augusztus 23-án, 24-én

2018. augusztus 25-én egy hullámzó hidegfront érte el Magyarországot, előtte azonban még meleg és labilis légtömeg tartózkodott felettünk, így 23-án és 24-én is több helyen alakultak ki záporok, zivatarok. Budapest mindkét napon részesült ezekből, ráadásul több hullámban. Az eseményeket 23-án napközben, illetve 24-én este Ferihegyről követtem végig.

23-án már eleve labilisan indult a nap, hiszen a reggeli órákban nyugat és délnyugat felé kisebb záporok alakultak ki, illetve az utóbbi góc rövid időre zivatarrá fejlődött, alacsony üllőt növesztve. Ezek feloszlását követően viszont délután 1 óráig felhőmentes volt az ég.

1 óra után azonban gyorsan "berobbant" a légkör, először Ferihegytől messze dél felé, majd rövidesen már a reptér környékén is tornyos gomolyok jelentek meg.

3 óra körül a reptértől kelet-délkeletre az egyik tornyos gomoly hamar egy kis méretű zivatarfelhővé fejlődött.


A legerősebb állapotában percenként több lecsapó villámot is produkált a keskeny, de viszonylag határozott csapadéksávjai mellett, melyekből egy-egy távoli dörgés is hallható volt. Időközben pedig újabb zivatarok pattantak ki a cella mellett, a reptértől délkeletre, délre is.

4 óra körül elérte a térséget a korábbi, délnyugatra lévő erősebb zivatargócok kifutófrontja, mely mentén közvetlenül Ferihegy mellett újabb zivatarok jöttek létre. Ezek java ugyan északkelet felé vonult el intenzív csapadéksávokkal, d gyenge zápor a reptéren is volt, illetve egy-két közelebbi villámlás is előfordult. Ezt követően stabilizálódott a légkör, így gyorsan szétestek a környékbeli cellák. Éjjel és kora hajnalban azonban ismét előfordultak zivatarok Budapesten és környékén, aktív villámtevékenység kíséretében.

A hajnali zivatarokat követően 24-én a nap nagy részében szintén csendes időjárás volt, kevés gomolyfelhővel és fátyolfelhőkkel. A délután második felében azonban egyre erősebb lett a gomolyfelhő-képződés, és 6 órára Budapesttől nyugatra már kialakult egy határozottabb, egyre terebélyesebb zivatartömb.

Eközben kelet-délkelet felé a távolban is sorra alakultak ki a zivatarok, melyeket aranysárgára festett a lenyugvóban lévő nap.


Fél 8-kor elérte Ferihegyet az északnyugatra lévő zivatartömb kifutószele, mellyel rövid idő alatt visszaesett a hőmérséklet. A kifutófront mentén erősebb gomolyfelhő-képződés indult, és egy rövid zápor a repteret is érintette. Délnyugat felé pedig zivatar is kialakult, ritkás, de látványos lecsapó villámok kíséretében.

A zivatargóc viszonylag gyorsan legyengült, de tőle északra újabbak alakultak ki, melyek megerősödve érték el Budát fél 9 után. A rendszer több helyen kiadós csapadékot okozott a térségben, a villámtevékenység pedig viszonylag gyakori volt, több lecsapó villámmal.


10 óra körül átmenetileg elcsendesedett a légkör Budapest térségében, 11 órára azonban hirtelen újabb zivatarok robbantak be, nagyobbrészt ismét Budát és a környező területeket érintve. Ezeket szintén aktív villámtevékenység jellemezte sok lecsapóval, és mivel eleinte még nem volt előttük takarófelhőzet, így a holdfényben a növekedő, üllősödő zivatartornyok is jól látszódtak. Fél 12 után a rendszer déli ágán Budapest délnyugati részén is zivatarok pattantak ki, melyek éjfél után végül már Ferihegyet is érintették rövid záporesőt okozva. Ezt követően eltávolodtak a térségből, és le is gyengültek a zivatarok, és az éjszaka hátralévő része már eseménytelenül telt.

A képek kattintással nagyíthatók.