Kezdőlap

 

Mindennapos zivatarok Budapesten 2018. július 20-23. között

2018. július 20-án és az azt követő napokban egy térségünkben elhelyezkedő, lassú mozgású sekély ciklon hatására labilis és többnyire nedves légtömeg töltötte ki a Kárpát-medencét, többfelé okozva záporokat, zivatarokat. Budapesten és szűk környezetében július 20. és 23. között minden nap előfordult zivatar.

Július 20-án a közeledő ciklon előoldalán nyugat felől átmenetileg kissé szárazabb levegő érkezett, melynek határa délutánra épp Budapestig jutott el. A déli órákban a várostól keletre egy összeáramlási zóna fejlődött ki, amin záporok, zivatarok alakultak ki, majd délután ezek kifutófrontja mentén egyre nyugatabbra terjedt a konvekció. 4 óra körül a várostól északra már jól látszottak a Börzsöny és a Dunakanyar térégében tornyosodó zivatarfelhők.


Távoli zivatarfelhők a közeledő konvergencia-zóna mentén

Fél 5 körül a konvergencia-zóna elérte Budapest északkeleti, keleti részét, így ott is záporok, zivatarok pattantak ki. 5 óra előtt a Margit-sziget mellől jól végigkövethető volt az egyik, már közelebbi zivatargóc gyors kifejlődése is, mely később a város keleti határán okozott csapadékot.


Gyorsan kialakuló zivatargóc Budapest keleti szélén

Röviddel ezután a konvergencia elérte a belvárost is, de mivel itt már túl száraz volt a légkör, további zápor vagy zivatar nem alakult ki. Maga kifutófront viszont egy ideig még éles felhőperemmel rendelkezett. A még meglévő zivatarok ezzel együtt fokozatosan elhúzódtak Monor, Kecskemét irányába, de közben gyengültek, majd 7 órára fel is oszlottak.


A kifutófront felhőzete a belváros felett, illetve a dél-délkelet felé elhúzódó zivatarok

Július 21-én nyugat felől megközelítette az országot a sekély ciklon, amihez kapcsolódva kisebb-nagyobb zivatartömbök alakultak ki. Az egyik közülük délután a Siófok-Paks vonal környezetében jött létre, majd fokozatosan északkelet felé haladva 7 órára megközelítette Budapest térségét. A rossz áttetszőségű levegőben ekkor még csak a zivatartömb előterében kipattanó újabb cellák magasba törő tornyait lehetett látni, de fél óra múlva, ahogy a rendszer elérte a város peremét, egyre jobban kezdett kibontakozni a struktúrája.


A Budapest felé közeledő zivatarrendszer

Rövidesen megjelent a kifutófelhő is, mögötte pedig egyre jobban látszódtak a markáns csapadéksávok, és időnként egy-egy lecsapó villám is megfigyelhető volt már, halk dörgések kíséretében. A kifutófelhő átvonulása után, háromnegyed 8 körül megélénkült a délnyugati szél, majd 10-15 perc múlva a csapadék is megérkezett, viszonylag rövid, de intenzív záporeső formájában. A zivatar átvonulását közepes villámtevékenység kísérte, néhány közelebbi, "dübörgő" lecsapó villámmal.A zivatarrendszer érkezése

Július 22-én a sekély ciklon már az ország nyugati része felett helyezkedett el, és hozzá kapcsolódva a Dunántúlon egy szélesebb, ÉK-DNy irányú zivatarzóna jött létre, mely délkelet felé mozgott. Budapesten délelőtt még erősen felhős volt az ég, de délutánra kisütött a nap, és labilizálódott a légkör. Késő délután megközelítette a várost a dunántúli rendszer, és annak keleti peremén záporok, zivatarok pattantak ki a környéken is, elsőként Érd és Ócsa térségében 7 óra körül.


Az Ócsa közelében fejlődő zivatargóc és "kócos" üllője

Ezzel egy időben Ferihegytől kissé délkeletre is keletkezett egy zápor, halványabb szivárvánnyal.


Frissen kialakult zápor Ferihegy mellett

A cella a következő negyed órában zivatarrá erősödött, és egy-két dörgés is hallható volt belőle, miközben látványos, kontrasztos kinézettel vonult lassan délkelet felé.A zivatarrá erősödött góc lassanként eltávolodóban a repülőtértől

Naplementére a zivatarok elhúzódtak délkelet, dél felé, de arrafelé, illetve sötétedés után a távolban délnyugatra még néhány órán keresztül látszódtak távoli villámlások.


A délkelet felé eltávolodott zivatarok felhőzete naplementekor

A legaktívabb napnak július 23-a bizonyult, amikor a távolodó ciklon áramlási rendszerében északkelet felől több hullámban is zivatarok vonultak át Budapest felett. Az első zivatargóc már napkeltére kialakult Ferihegytől délkeletre, de csak egy-egy halk, távoli dörgés hallatszódott belőle, és sokáig úgy tűnt, hogy a vihar el is kerüli a repteret.


Közeli zivatar a napkelete színeiben

Fél 6 után azonban az eredeti cellától északra újabbak alakultak ki, így 6 órakor a reptéren is zivatartevékenység kezdődött. Ráadásul a következőkben újabb és újabb gócok pattantak ki a térségben, így végül csak délelőtt 10 óra után szűnt meg végleg a zivatar, addig pedig több hullámban volt közepes, időnként erős intenzitású csapadékhullás is Ferihegyen. Ezzel pedig még nem is volt vége a zivataroknak, mivel délután még egy, ugyan rövidebb élettartamú, de hevesebb, viharos széllökésekkel és jégesővel kísért zivatartömb is átvonult.


A reggeli zivatar érkezése Ferihegyre

A képek kattintással nagyíthatók.