Kezdőlap

 

Többszöri zivatarok Budapesten 2018. április utolsó és május első napjaiban

2018 áprilisának utolsó és májusának első napjai nem csak a hőmérséklet tekintetében idézték a nyarat, mivel a meleg időhöz instabil légállapot társult, így nyárias kaliberű zivatarok is kialakultak Budapesten és térségében.

Április 29-én a 30 fok körüli melegben bármelyik nyári napnak is beillő mértékű labilitás gyűlt össze a légkörben, bár a viszonylag alacsony nedvességtartalom miatt lassan indult meg a gomolyfelhő-képződés. Erre legelőször a Budapesttől nyugatra és kelet-délkeletre húzódó két kisebb összeáramlási zóna mentén került sor, és 3 óra után a Velencei-tó környékén gyorsan ki is pattant az első zivatar. Ezután örülötte sokáig újabb és újabb tornyok lőttek gyorsan a magasba és fejlődtek zivatarcellákká, miközben a tömb üllője beborította Budapestet.


Az első zivatar üllője és gomolytornyai eleinte még a távolban, majd később már Ferihegyhez közelebb

Ezzel egy időben, 4 óra körül a várostól keletre, délkeletre is egyre magasabbra nőttek a gomolyok, és némelyekből már rövid zápor is kialakult. Az idő előrehaladtával ez az összeáramlási zóna is aktivizálta magát, és fél 5-re Budapest északi határán is zivatarrá fejlődött egy előzőleg igen gyorsan a magasba törő cella, illetve Kecskemét térségében is kipattant az első zivatar.


Markáns, nem sokkal később zivatarrá fejlődő gomolytorony Ferihegytől északra

Háromnegyed 5 körül Ferihegytől közvetlenül délkeletre jött létre a következő, kis zivatargóc, mely ugyan gyorsan eltávolodott észak felé, de néhány távoli dörgés hallható volt belőle. Mögötte pedig már közelebbi zivatarcellák is kifejlődtek a környékén. Ezek csapadéka szintén nem érintette a repteret, de már előfordultak közelebbi dörgések belőlük.


Közeli zivatarcella Ferihegytől délkeletre

A következő órákban szinte állandósult a távoli zivatartevékenység Ferihegyen, ugyanis az összeáramlási zóna mentén délies irányból sorra érkeztek a zivatarok a térségbe. Elsőként egy kis cella közelítette meg a repteret, de ez nem sokkal később legyengült. Mögötte viszont már feltűnt a háttérben az a határozott feláramlásokkal rendelkező cella, mely közelebb érve látványos, terebélyes üllőt növesztett, és Dabas környékén 4-5 cm átmérőjű jégesőt produkált.


Egy kis zivatargóc a reptér mellett, valamint egy másik mögötte, ami később markáns zivatarrá nőtte ki magát

Ferihegyet megközelítve, már naplemente körül végül ez a zivatar is legyengült, azonban remek látványt nyújtott a naplementében, amint sárgás-narancsos színben pompázott a terebélyes üllője, illetve a délnyugati szélén kialakuló kisebb cellák gomolytornyai. Közvetlenül naplemente után a kiterjedt üllőre pedig látványosan rávetült egy északnyugatra tornyosodó gomoly árnyéka.Zivatarok a naplementében

Április 30-a hasonlóan mozgalmasan telt, mint az előző nap. Már éjjel kialakult egy zivatarrendszer a Dunántúlon, mely hajnalra ugyan legyengült, de Budapesttől délre és északnyugatra néhány zivatar ismét kipattant a maradványa előtt 7 óra körül. A várostól délre lévő cella nem élt hosszú ideig, de annak nyugati és keleti oldalán is kialakultak újabb zivatarok.


Gyengülőben lévő zivatar Budapest déli határa közelében, friss keletkezéssel a nyugati szélén

A nyugati oldalon keletkezett zivatargóc Buda felé vonult el, néhány távoli dörgéssel és lecsapó villámmal. A keleti góc pedig Pest déli részét érintette rövid záporesővel, és fél 9 előtt egy dörgést is produkált.


A Dél-Pestet érintő gyenge zivatargóc

Ezután a nap nagyobb része eseménytelenül telt, bár a délelőtti, déli órákban középmagas tornyos gomolyok jelezték, hogy ezúttal is labilizálódott a légkör. Délután egy rövid, gyenge zápor is kialakult Dél-Pesten, míg a várostól északkeletre zivatarok is létrejöttek. Késő délutánra pedig délkelet felé ismét kialakult egy összeáramlási zóna, bár ezúttal jóval messzebb, mint az előző napon. A rajta növögető gomolytornyokat, zivatarfelhőket azonban jól meg lehetett figyelni.


Összeáramlási vonal mentén kialakuló cellák a távolban

6 óra előtt Budapesttől délnyugatra is kifejlődött egy záporgóc, mely a város déli-délkeleti részét érintve fél 7 körül zivatarrá fejlődött, kétszer is megdörrent, eltávolodva pedig kisebb üllőt növesztett.


A Pest déli része felett áthaladó zivatargóc

Mialatt a lenyugvó nap narancsosra festette a zivatar maradványfelhőzetét, délnyugatra már feltűnt az a közeledő zivatarrendszer, ami a Dél-Dunántúlon állt össze, és akkor a Balaton térségében járt, előtte pedig a távolban fejlődő gomolytornyok látszódtak.


A szétesett zivatar maradványfelhőzete, valamint a délnyugat felől közeledő zivatarrendszer naplementekor

A zivatarrendszer fő hulláma Budapest belvárosa felett vonult át fél 10 után, Ferihegyet csak a kifutószele érintette részlegesen. A gyakori felhővillámok és a város fényei azonban jól fejlett, "több emeletes" peremfelhőt világítottak meg, illetve látható volt a várost elérő markáns csapadéksáv is.Az esti zivatarrendszer érkezése Budapestre

Végül 11 óra előtt egy kisebb zivatargóc áthaladt Ferihegy felett is, ritka villámtevékenységgel (de több lecsapó villámmal), illetve rövid ideig közepes csapadékkal.


Csapadéksáv a reptér fényei által megvilágítva, és egy villám a zivatarból

Május 1-je zivatarmentesen telt, de nem sokáig maradt nyugton a légkör, hiszen már rögtön 2-ára virradó éjjel és hajnalban zivatarok érték el Budapest térségét dél-délnyugat felől. Ezek főként a város középső és északi részét érintették, de dörgéseket a déli részen is lehetett hallani. Napkelte körül az utolsó aktív cellák pedig látványos színekben pompáztak nyugat felé elvonulva.


Kora reggeli zivatar Budapesttől nyugatra

A nap további része az egyre jobban kiszáradó légkör miatt már nem sok eseményt tartogatott. 4 óra után azonban kialakult két rövid életű egycellás zivatargóc Budapest északi szélén. Az elsőt a reptérről nézve még részben kitakarták a gomolyfelhők, a második cellát azonban már nem, így ott nagyszerűen végigkövethetőek voltak a cella klasszikus stádiumai (felépülő, érett és leépülő fázis).


Klasszikus egycellás zivatar kifejlődése, majd leépülése

A képek kattintással nagyíthatók.