Kezdőlap

Viharmegfigyelés Hatvan térségében 2017. május 5-én

2017. május elején egy ciklonális mező alakította az időjárást, melynek köszönhetően már 2-ától kezdve nap mint nap záporok, zivatarok alakultak ki szerte az országban. Május 3-ától egy kisebb kikapcsolódás révén Tiszafüreden és környékén tartózkodtam, ahol 3-án délután más több zivatar is előfordult, illetve egy szupercella is megközelítette a várost, éjszaka pedig a várost is elérte egy intenzívebb zivatar havas csapadékhullással. 5-én délután a Mátrától kiindulva alakult ki egy dél felé elnyúló összeáramlási vonal, és az a mentén kialakuló zivatarokon hazafelé át is haladtunk.

Poroszlóról 2 óra előtt már jól megfigyelhetőek voltak a Mátra felett tornyosodó gomolyok, melyekből rövidesen zivatar lett, majd ahogy onnan elindultunk fél 3 után, már délebbre is igen gyorsan magasba törő gomolyfelhők jelentek meg, melyek Besenyőtelek környékéről kitűnően megfigyelhetőek voltak.

4 óra körül az M3-ason nyugat felé haladva hamar beértünk a zivatar széle alá, így Kál után kis pihenőt tartottunk. A napsütéssel együtt igen kontrasztos látványt nyújtott a zivatar, a Mátra felé pedig kiterjedt csapadéksávok voltak láthatók, illetve egy-egy villám is megfigyelhető volt.

A konvergencia időközben kissé nyugatabbra helyeződött, és új cellák pattantak ki rajta, mely már a pihenőhelyen is látható volt. Nyugat felé továbbindulva hamar utolértük a zivatartömb e részét, mely időközben fokozatosan megerősödött. Így amikor átautóztunk alatta Hatvan előtt, intenzív, nagy cseppes záporesőbe kerültünk, több látványos lecsapó villám kíséretében.

10-15 percnyi autózás után megelőztük a rendszert, és elé kerülve látványos, turbulens égkép fogadott minket, ahogy a kifutószél haladt a zivatarok előtt. Ekkor már jól látszott a rendszer megerősödése is, mivel jóval határozottabb csapadéksávokat produkált.

Gödöllő környékén, még jobban a rendszer elé kerülve már láthatóvá vált a kifutófront mentén zajló intenzív gomolyosodás, hasonlóan szép látványt nyújtva, mint amikor még kelet felől figyeltük a kialakuló rendszert.

Monor határában megálltunk egy kis pihenőre, mivel ekkor igen látványos gomolyok nőttek a rendszer előterében. Bár ekkor már kezdett látszani, hogy a kifutófront jelentősebb mértékben a mögötte lévő, még üllős zivatargócok elé került, és a rajta feltörő gomolyok már nem is nőttek olyan magasra, mint korábban.

Ezek után nem is volt meglepő, hogy rövid idő alatt teljesen kifutott a rendszer gust frontja, bár ezen mindvégig aktív maradt a gomolyosodás. A zivatartömb északabbi ága pedig még hosszabb ideig életben tudott maradni, melyet már az M0-s és M1-es autópályán figyeltünk meg Budapestet megkerülve, illetve a várostól nyugatabbra távolodva. Itt azonban már sok volt a zavaró középszintű felhőzet, és egyre messzebb is kerültünk a góctól, így már nem bizonyult látványosnak.

A képek kattintással nagyíthatók.