Kezdőlap

Ciklonátvonulás konvektív eseményekkel 2015. március 31-én

2015. március 31-én meglehetősen összetett időjárási helyzetben volt részünk. Északnyugat felől ugyanis egy gyors mozgású, erőteljes ciklon frontjai haladtak át felettünk. A ciklon melegfrontja a reggeli órákban érte el a nyugati országrészt, majd gyorsan haladt kelet felé. Így a nap első felében főként az északi országrészben egyre többfelé fordult elő eső. Mivel az előző nap átvonult hidegfront mögött reggelre jelentősen lehűlt a levegő, a magasabban fekvő helyeken havas eső, havazás is volt, sőt északkeleten helyenként síkvidéken is előfordult havas eső. A legmagasabb hegycsúcsokon vékony hólepel is kialakult. Késő délelőtt a melegfront mögött már megkezdődött a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása, és eközben megélénkült a délnyugati szél. Ezzel igen erős melegedés zajlott le, melynek köszönhetően a nyugati, délnyugati határvidéken a csak egy-két órás napsütés ellenére is elérte a 18, 20 fokot a csúcshőmérséklet (reggel még itt is 0, +1 fok körül alakult a hőmérséklet). Délután várható volt, hogy északnyugat felől megérkezik a ciklon gyors mozgású hidegfrontja is, melyhez konvektív események (záporok, zivatarok) kapcsolódhatnak.

Délután utaztam haza Budapestről, és útközben végigkövettem a dunántúli konvektív eseményeket, amolyan " vonatos viharvadászatként". A vonat fél 3 után indult, és ekkor már Budapesten is megkezdődött a felhőzet felszakadozása. A levegő azonban még viszonylag hűvös volt, itt csak ekkoriban indult meg az erőteljesebb melegedés. Az út első szakaszában, Székesfehérvár téréséig tipikus melegfront mögötti felhőzet volt megfigyelhető, még viszonylag réteges felhőzettel, de középszinten már gomolyfelhők is kialakultak.


Felhőkép délután 3 óra körül a Velencei-tónál, majd fél 4 körül Székesfehérvár és Várpalota között

Az első konvektív csapadékgóc Várpalota mellett volt megfigyelhető. Itt már határozottan gomolyos felhőzet uralta az eget, és a hegyek mögött egy zápor csapadéksávjai is megjelentek. Kissé távolabb, Pétfürdő térségében azonban látszott, hogy ez még viszonylag gyenge volt, és a csapadék egy része nem, vagy csak alig érte el a talajt.


Zápor a Bakony keleti lábánál háromnegyed 4 körül, Várpalotáról és Pétfürdő térségéből nézve

Ezt követően nyugat felé haladva, Veszprémnél egy kevésbé felhős terület következett. Itt látszott, hogy a középszintű gomolyok mellett már talajalapú konvekció is zajlott (a gomolyfelhők ilyenkor közvetlenül a felszínről párolgó vízgőzből keletkeznek, és alacsonyabban helyezkednek el). Ahogy a vonat rövid várakozása közben az állomáson megtapasztalhattam, az idő a budapestivel ellentétben már kellemesen enyhe volt, és időnként élénk délnyugati szél fújt.


Gomolyfelhős égkép Veszprémben 4 óra körül

Ezután a Bakonyban átutazva ismét komorabb, gomolyfelhőkkel tarkított lett az égkép. A gomolyokból több helyen meg lehetett figyelni csapadéksávokat is, de ezek csak néhol érték el a talajt. A hegységből kiérve észak felé a távolban látszott egy közel összefüggő záporos csapadéktömb, illetve dél felé is látható volt egy gyengébb csapadéktömb. Mint utóbb kiderült, az előbbi már a hidegfront előtt kialakuló és fokozatosan erősödő csapadékrendszerhez kapcsolódott.


Gomolyfelhőkkel borított égbolt és csapadéksávok negyed 5 körül Herend környékén, majd a messze északra lévő záporos sáv fél 5 után Ajka környékén

A továbbiakban már végig ez a csapadékzóna határozta meg az időjárást. Devecser és Boba között azonban ismét szakadozott lett a felhőzet, így az északra lévő záporok előtt megfigyelhető volt a fejlődő gomolyfelhőzet is. Látszott továbbá, hogy ezek a záporok már viszonylag magas felhőtetővel rendelkeztek, noha nagy magasságokba felnyúló zivatarfelhő még nem tudott kialakulni.


Távoli záporok észak felé háromnegyed 5 körül Devecser és Boba között

Bobától Celldömölkig észak felé haladva gyorsan megközelítettük ezt a záporos csapadékrendszert, majd ezután nyugatra fordulva Szombathelyig már végig ennek környezetében vezetett az út. Sárvár környékétől át is haladtunk egy-egy gyenge, de nagy cseppes zápor alatt. Szombathelyre beérve pedig látható volt a rendszer utolsó tagja is, amint éppen eléri a Kőszegi-hegységet.


Zápor Sárvár mellett fél 6 körül, illetve egy másik a Kőszegi-hegység térségében háromnegyed 6 körül

Ez a zápor végül Szombathely felett haladt át, már azután, hogy beért a vonat. Mögötte gyorsan felszakadozott a felhőzet, és rövid időre kisütött a nap, így a távolodó záporon néhány percre egy szivárvány tűnt fel. A záportömb mögött gyenge maradt a szél, és nem fordult északira, ellenben viszonylag fülledt lett a levegő. Mindezekből már sejthető volt, hogy maga a hidegfront még nem vonult át.


A távolodó záportömb felhőzete és a szivárvány negyed 7 körül Szombathelyen

A front felhőzete nem sokkal később, fél 7 után tűnt fel észak felé, amikor már Szombathelyről Egyházasrádócra utaztam. Bár számottevő friss konvekciót nem lehetett megfigyelni, a felhőtető már eléggé magasan volt, mely előrevetítette zivatar esélyét is. A felhősáv gyorsan közeledett, és mire hazaértem, már meg is közelítette Egyházasrádócot. Ekkor már volt némi gomolyfelhő-képződés is az előterében, észak felé a távolban pedig egy szakadozott peremfelhő is feltűnt. Mindeközben még szélcsend volt, a levegő pedig a szombathelyinél is fülledtebbnek bizonyult, köszönhetően annak, hogy itt a korábbi záporokból több csapadék hullott.


A közeledő hidegfront felhőzete fél 7 után Szombathelyen, és 7 óra előtt Egyházasrádócon

Valószínűleg éppen a páradúsabb levegőnek volt köszönhető, hogy a rendszer közeledtével a korábbi, szakadozott peremfelhő előtt egy másik kezdett kialakulni, mely néhány perc alatt egy összefüggő, masszív, hosszan elnyúló peremfelhőzetté állt össze.


A hidegfront közeledő csapadékzónája a frissen kialakult peremfelhőzettel 7 óra után Egyházasrádócon

A gyorsan közeledő peremfelhő mögött egyre markánsabb csapadéksávok ereszkedtek le. A rendszer nyugati oldalán pedig egy erősebb csapadékgóc fejlődött ki, de ehhez nem tartozott határozott előfelhőzet. Ennek ellenére ebből a cellából negyed 8 után zivatartevékenység kezdődött. Mindeközben megérkezett a front, feltámadt az északi szél, és átvonult felettünk a peremfelhő is. A zivatar érkeztével rövid ideig közepes záporeső hullott, de délebbre haladva rövidesen le is gyengült a góc. Így az érkezése után kb. 20-25 perccel később teljesen megszűnt a villámtevékenység, majd hamarosan a csapadék is. Összességében tehát sikeres volt a "viharvadászat" a legjobbkor értem haza, és útközben is akadt látnivaló.


A peremfelhő érkezése Egyházasrádócra

A képek kattintással nagyíthatók.