Kezdőlap

 

Időjárási összefoglaló 2014 - Egyházasrádóc

Éves statisztikák -->

Január:
Január nagy részében meglehetősen enyhe időben volt rézünk, a hónap végén azonban lehűlés következett be. A hónap első két harmadában az átlaghőmérséklet jellemzően 5 fok körül alakult, mely gyakran 0 fok feletti éjszakai, illetve több alkalommal 10 fok feletti nappali hőmérsékletek révén jött össze. 24-ég mindössze 5 alkalommal fordult elő gyenge fagy a reggeli órákban, és 5-én 7,1 fokos minimumot mérhettünk. A legmelegebb 17-én volt, ekkor délután 12,6 fokig melegedett fel a levegő. Az enyheség mellett száraz időjárás jellemezte ezt az időszakot, csak időnként fordult elő kisebb eső, zápor. Változás 20. után következett be, amikor hidegre és csapadékosra fordult az idő. 24-én egy mediterrán ciklonból 7 cm hó hullott (a kiolvasztott csapadékösszeg 9 mm lett), majd a következő napokban is kialakultak kisebb havazások. 26-ára virradóan az átmeneti felhőzet-csökkenés miatt -9,3 fokig csökkent a hőmérséklet, mely a hónap legalacsonyabb minimuma lett, és ekkor a napi maximum is csak -4,3 fok volt. A következő napokban már kissé magasabb hőmérsékleteket mérhettünk, de így is csak 0 fok körül vagy kevéssel az alatt alakultak a csúcsértékek. 30-án újabb mediterrán ciklon érkezett, de a magasban történő enyhülés miatt a kezdeti havazást délután fagyott eső, ónos eső váltotta fel, és ónos eső 31-én is előfordult.

A hónap csapadékösszege 28 mm lett, mely megegyezik az átlagos értékkel. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 3,09 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 2,88 fok lett, ami kb. 4 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Napkoszorú madarakkal január 17-én Havazás január 24-én

Február:
Februárban a hűvösebb kezdés után ismét enyhe időjárás köszöntött be, mely a hónap végéig kitartott. A januárral ellentétben azonban kiemelkedően sok csapadék hullott, és keveset sütött a nap. 1-jén délkeletről hideg levegő érkezett, így ez volt a hónap leghidegebb napja -4,2 fokos minimummal és -2,0 fokos maximummal. Este egy mediterrán ciklonból ónos eső kezdődött, és másnap délig összesen 11 mm csapadék hullott. Az ónos eső kb. 1 cm-es jégbevonatot képzett, mely a következő napok jellemzően végig fagypont alatti hőmérséklete miatt egészen 6-áig megmaradt. Ezt követően viszont jelentős enyhülés következett be, így az ónos bevonat és a még meglévő januári hótakaró is elolvadt. Az éjszakai hőmérsékletek 7-étől kezdve már 0 fok körül, míg a délutáni csúcsértékek többnyire 5 és 10 fok között alakultak. A legmelegebb 15-én volt 12,4 fokos maximummal. A gyakori frontátvonulásokból és mediterrán ciklonokból ugyanakkor sokszor előfordult eső, többször jelentős mennyiségben: 9-én 15,5 mm, míg 16-án és 17-én 22 mm csapadék hullott. 20. után viszont szárazra és naposabbra fordult az idő, melynek nyomán a legmagasabb hőmérséklet 10 fok körül állandósult. 28-án az év első konvektív napjaként látványos gomoly- és zivatarfelhőket lehetett megfigyelni.

A hónap csapadékösszege 86,5 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 4,01 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 1,19 fok lett, ami kb. 3 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Ónos eső utáni jégbevonat február 2-án Hullámfelhők felhőárnyékkal és melléknap február 15-én

Március:
Márciusban is az átlagosnál jóval melegebb, ám igen száraz időben volt részünk. A hónap első napjai még hűvösebb idővel teltek, a felhős, csapadékos napokon 10 fok alatt maradt a csúcshőmérséklet. A leghidegebb 3-án volt 8,8 fokos maximummal, és ezen a napon 4,5 mm, míg 6-án 0,5 mm eső esett. Ezt követően száraz, napos időszak következett. A délutáni hőmérsékletek ennek megfelelően napról napra magasabbak lettek, éjszakánként azonban erősebben lehűlt a levegő. 11-e és 14-e között minden nap fagyott, a legalacsonyabb, -2,5 fokos minimumot 11-én mérhettük. 15-e után kissé változékonyabbra fordult az idő, de csapadék még ekkor sem hullott. A kezdetben fennálló északnyugati áramlásnak főnös helyzetet alakított ki, így 17-én már elérte a csúcshőmérséklet a 21,6 fokot. Majd egy érkező hidegfront előtt délnyugati áramlással fokozódott a meleg, és 21-én már 22,1 fokkal tetőzött a hőmérséklet. A front 23-án haladt át felettünk, de előtte még igen enyhe volt az éjszaka, mindössze 11,2 fokig csökkent a hőmérséklet. A frontból 6,5 mm eső, zápor hullott, de este távoli zivatar is előfordult villogással. A hidegfront mögött átmenetileg jelentősen visszaesett a hőmérséklet, de a hónap végére visszatért az enyhe idő. Reggelente azonban többször előfordult talaj menti fagy.

A hónap csapadékösszege 11,5 mm lett, mely jelentősen elmaradt az átlagostól. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 9,00 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 8,75 fok lett, ami kb. 3,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Elvonuló hidegfronti felhőzet március 19-én Deres és harmatcseppes fűszálak március 25-én reggel

Április:
Április ismét az átlagosnál melegebb, de a márciussal ellentétben már csapadékos idővel telt. A hónap első napjaiban kellemesen meleg, eseménytelen időben volt részünk, majd 6-án megérkezett az év első zivatara. Ebből és az azt követő záporokból 11,5 mm csapadék hullott - éppen annyi, mint a teljes márciusi csapadékösszeg. 8-án egy hidegfront előtt mérhettük a hónap legmagasabb maximumát, 24,0 fokot. A következő napokban a front mögött hűvös, szeles idő köszöntött be, és többször előfordult kisebb csapadék is, de jelentős mennyiség egyszer sem hullott. A sok felhő és a szél miatt az éjszakák nem voltak kiemelkedően hidegek, 12-ére virradóan volt a leghidegebb 1,4 fokkal, de napközben időnként csak alig haladta meg a csúcsérték a 10 fokot. Változás 18-ától kezdődött, onnantól ugyanis egész a hónap végéig egyre melegebb, de változékony, zápokkal, zivatarokkal tarkított időjárásban volt részünk. Ekkor már előfordultak 10 mm körüli napi csapadékösszegek is. 22-én egy távoli zivatarfelhőből kb. 30 perces élettartamú felhőtölcsér nyúlt le. A maximumok ebben az időszakban 20 fok körül alakultak, míg éjszakánként már 5 fok, sőt időnként 10 fok felett alakult a minimum-hőmérséklet.

A hónap csapadékösszege 61 mm lett, mely meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 12,68 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 12,22 fok lett, ami kb. 2,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Reggeli köd az első zivataros nap után, április 7-én Felhőtölcsér északkelet felé április 22-én reggel

Május:
Májusban folytatódott a csapadékos idő, a középhőmérséklet viszont az évben először csak az átlagos körül alakult. A hónap első napjaira még átnyúlt az áprilisi enyhe, konvektív időszak, 3-án viszont egy hidegfront mögött átmenetileg visszaesett a hőmérséklet. 6-án reggel mindössze 2,1 fokos minimumot mérhettünk, mellyel ez lett a hónap leghidegebb napja. A következő napokban kissé enyhébbre fordult az idő, de 9-étől kezdve csapadékos hűvösebb időjárás köszöntött be. Ettől a naptól kezdve 18-áig minden nap előfordult csapadék, gyakran záporok, zivatarok formájában, és jelentős mennyiségben. Az időszak közepén az Yvette mediterrán ciklon hatására viharossá fokozódott a szél, és 16-án már napközben sem volt melegebb 11,2 foknál. 18-án egy szupercellás zivatar felhőszakadással és jégesővel érkezett, 38 mm csapadék hullott. Ezt követően egészen a hónap végéig száraz idő volt, csak 26-án fordult elő kevés csapadék egy zivatarból. Ezzel együtt jelentős felmelegedés következett be, 21-e és 27-e között már 25 fok felett alakult a csúcshőmérséklet. Ezen belül 23-án volt a legmelegebb 28,9 fokkal. Emellett éjszakánként is 10 fok, sőt időnként 15 fok felett maradt a hőmérséklet. A hónap végére azonban ismét lehűlés érkezett, 30-án és 31-én már a 20 fokot sem érte el a legmagasabb hőmérséklet.

A hónap csapadékösszege 130 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 15,09 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 14,81 fok lett, ami megegyezik az átlagossal.

A hónap fotói:

Kora esti zivatar kelet felé május 12-én Felhőszakadást produkáló szupercella érkezése május 18-án

Június:
Június nagy részét száraz, eseménytelen időjárás jellemezte. A hónap még kissé hűvösen, 25 fok alatti maximumokkal indult, és 4-én reggel 7,8 fokig hűlt le a levegő. Ezt követően viszont erőteljes felmelegedés érkezett, és 11-én már 35,0 fokos csúcsértéket mérhettünk, illetve ezekben a napokban 15 fok feletti minimumok is előfordultak. A melegnek egy hidegfront vetett véget, melyből 13-án 5 mm csapadék hullott záporból, zivatarból (egészen 23-áig ez volt a legnagyobb napi csapadékösszeg az öt, mérhető mennyiségű csapadékot produkáló nap közül). A front mögött már hűvösebb idő köszöntött be 25 fok körüli délutáni és 10 fok körüli, kevéssel afeletti reggeli hőmérsékletekkel. Jelentősebb változás 23-ától következett be, amikor gyakoribbá váltak a frontátvonulások, ezáltal pedig csapadékosra fordult az idő. Ezen a napon egy esti zivatarrendszerből 19 mm csapadék hullott, majd a következő két napon még további 6,5 mm esőből, záporból. A hónap utolsó két napján pedig egy erős hidegfrontból összesen 32,5 mm eső, záporeső esett, melyből 26 mm volt a 29-ei csapadékösszeg, és ezen a napon zivatar is előfordult. A hőmérséklet ebben az időszakban a felhős, csapadékos, valamint a napsütéses napoknak megfelelően jelentősen ingadozott.

A hónap csapadékösszege 65,5 mm lett, mely kissé elmaradt az átlagostól. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 19,16 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 19,12 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Színes horizont körüli ív június 16-án Kora esti gomolyfelhő-képződés Tyndall-sugarakkal június 20-án

Július:
Júliusban kellemesen meleg, de változékony, gyakori záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárásban volt részünk. A hónap elején a 25 fok körüli vagy afeletti csúcsértékek mellett 2-án és 5-én zápor, zivatar is kialakult, 5 mm-es és 6 mm-es napi csapadékhozamot eredményezve. A június végi hidegfront utóhatásaként azonban 1-jén reggel volt a leghűvösebb 8,5 fokkal. 6-án és 7-én a 30 fokot is meghaladta a legmagasabb hőmérséklet, de ezt követően egy erős hidegfront révén átmenetileg jelentősen lehűlt a levegő, 10-én mindössze 18,4 fok volt a maximum-hőmérséklet. Ekkor és 11-én tartós eső is előfordult, majd 12-étől az ismét 25 fok fölé emelkedő hőmérséklet mellett záporok, zivatarok voltak jellemzőek. Ezekből azonban csak 13-án hullott jelentősebb, 5 mm csapadék. 17-e után kissé szárazabb, melegebb idő következett. 20-án mérhettük a legmagasabb csúcshőmérsékletet, 31,9 fokot. A hónap végére visszatért a csapadékos idő, de továbbra is jellemzően 25 és 30 fok között szóródtak a maximumok. 22-én egy hidegfrontból 14 mm eső, záporeső esett, majd 27-én 23 mm, 28-án pedig 13,5 mm csapadékot mérhettünk, és előbbi napon zivatar is volt. 30-án délután egy hidegfront mentén peremfelhős zivatarrendszer érkezett, melyből 33,5 mm csapadék hullott. Kisebb záporok pedig még 31-én is előfordultak.

A hónap csapadékösszege 117,5 mm lett, mely jóval meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 21,19 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 20,97 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Fejlődő zivatarfelhő kelet felé július 23-án Peremfelhős zivatar érkezése július 30-án

Augusztus:
Augusztusban folytatódott a csapadékos idő, és az évben először a havi középhőmérséklet elmaradt az átlagostól. A hónap még száraz és nyári idővel kezdődött, 11-éig szinte minden nap 25 fok felett alakult a csúcshőmérséklet, és az éjszakák is enyhék voltak 14 és 19 fok közötti minimumokkal. A legmelegebb 11-én volt 30,7 fokkal. Ezen a napon egy hidegfront11,5 mm csapadékot produkált zápor, zivatar révén. A front mögött jelentősen visszaesett a hőmérséklet, és tartósan hűvös maradt az idő. A hónap végéig mindössze 4 napon; 13-án, 18-án, 19-én és 30-án érte el vagy haladta meg kevéssel a 25 fokot a legmagasabb hőmérséklet, míg máskor 20 és 25 fok közötti maximumokat mérhettünk. Az éjszakák is hűvösebbek lettek, a hónap második felében egy-egy napon már 10 fok alá hűlt le a levegő. 25-én és 28-án reggel, egy-egy hidegfront után volt a leghűvösebb 7,8 fokkal. Mindemellett 11-étől kezdve gyakori frontátvonulásokkal tarkított, csapadékos idő köszöntött be. 12-én 18 mm eső esett, majd 13-án és 14-én esőből, záporból és zivatarból összesen 44 mm csapadék hullott. A 20-án átvonuló hidegfront pedig 21,5 mm, míg a 23-ai 7 mm csapadékot produkált. Ezt egy szárazabb időszak követte, de 31-én újabb front érkezett, este záport és zivatart, majd tartós esőt okozva. A napi csapadékösszeg 27 mm lett.

A hónap csapadékösszege 141 mm lett, mely jóval meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 19,33 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 18,79 fok lett, ami kb. 0,5 fokkal alacsonyabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Szupercella észak-északnyugat felé augusztus 11-én Reggeli párásság augusztus 29-én

Szeptember:
Szeptemberben ismét kiemelkedően csapadékos, közel átlagos hőmérsékletű időben volt részünk. A hónap első napjaiban az augusztus 31-ei hidegfronton kialakult ciklon határozta meg az időjárást. Emiatt egészen 7-éig többször kialakult eső, zápor, de 5-én zivatar is előfordult. Ezekben a napokban összességében 46,5 mm csapadék hullott, ebből 33,5 mm 1-jén és 2-án. Ezen a két napon hűvös volt, 2-án mindössze 15,8 fokos csúcsértékkel, de 5-én már 25,7 fokos maximumot mérhettünk. A minimumok viszont végig 10, sőt egy-egy napon 15 fok felett alakultak. 9-én egy hidegfront érkezett zivatarral és záporral, de előtte még elérte a hőmérséklet a 26,9 fokot. A fronton ismét peremciklon képződött, melyből 11-én és 12-én összesen 54 mm eső esett, majd 14-én és 15-én további 10 mm. Az éjszakák ekkor még enyhék maradtak, de napközben újfent hűvösebb volt 20 foknál. 16-ától 21-éig száraz, egyre melegebb idő alakult ki, de 21-e kivételével minden reggel előfordult  köd. Az újabb hidegfront 21-én érkezett, de előtte még 26,8 fok volt. A front 12 mm csapadékot produkált, és zivatar is előfordult. Mögött jelentős lehűlés következett be, 25-én és 26-án már a 15 fokot sem érte el a délutáni csúcsérték, 24-én reggel pedig 4,7 fokig hűlt le a levegő. A hónap végére visszatért a mérsékelten meleg idő, időnként kevés csapadék mellett.

A hónap csapadékösszege 133 mm lett, mely jóval meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 16,20 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 15,59 fok lett, ami kb. 0,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Kora reggeli sekély ködfoltok szeptember 18-án Kaotikus égkép egy zivatar előtt szeptember 21-én

Október:
Októberben az átlagosnál jóval melegebb, alapvetően száraz időben volt részünk. A havi csapadékösszeg ugyan meghaladta az átlagot, de ez nagyrészt a 21-ei kiemelkedő csapadéknak volt köszönhető. A hónap első 7 napjában gyakran borították felhők az eget, és időnként kisebb eső, szitálás is előfordult. Ezekből 1-jén volt a legtöbb, 2,5 mm csapadék. A minimumok ekkor 10 fok körül, míg a maximumok 15 és 20 fok között alakultak. Ezt követően naposabbra fordult az idő, és jelentős felmelegedés következett be. 11-én, 13-án és 14-én nyári nap volt 25,0 fokot elérő vagy meghaladó csúcsértékekkel. A 13-ai 25,9 fokos csúcsérték egyben a havi maximum is lett. A napi minimumok is magasan, 10 fok felett alakultak, sőt 14-én nem volt hidegebb 14,9 foknál. 15-étől már kissé változékonyabbra fordult, de továbbra is enyhe maradt az idő. Jelentős változás 21-én következett be, amikor egy korábbi hurrikán, Ex-Gonzalo hidegfrontja haladt át felettünk. Ezen a napon több csapadékrendszerből összesen 57 mm eső esett, és éjszaka hosszú ideig zivatartevékenység is volt. A front mögött jelentősen lehűlt a levegő, egészen a hónap végéig 10 fok körül szóródtak a csúcshőmérsékletek. Az éjszakák a felhősebb napokon viszonylag enyhék voltak, de 28-án és 29-én reggel a kevés felhő hatására fagyott. 29-én volt a leghidegebb -1,3 fokkal.

A hónap csapadékösszege 72,5 mm lett, mely meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 12,92 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 12,27 fok lett, ami kb. 2,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Reggeli harmat október 11-én Deres őszi levelek október 29-én

November:
November ismét kiemelkedően enyhe, ám többnyire eseménytelen időjárást hozott. A hónap első három napja még mérsékelten meleg, hosszabb-rövidebb ideig ködös idővel telt, majd innentől egészen 18-áig igen enyhe idő volt. A csúcshőmérséklet több alkalommal is meghaladta a 15 fokot, miközben éjszakánként jócskán 5 fok felett, sőt egy-egy napon 10 fok körül alakult a hőmérséklet. A legmelegebb 5-én volt, amikor a 10,5 fokos minimumot 19,9 fokos maximum követte. Csapadék ebben az időszakban csak 6. és 16. körül fordult elő. 7-én és 17-én jelentős mennyiségű eső esett, az előbbi napon 9 mm, míg az utóbbin 14,5 mm. 18. és 23. között száraz időszak köszöntött be, de napról napra hűvösebb lett, köszönhetően az északkeletről beszivárgó hideg levegőnek. Az utóbbi két napon már fagyott is, ezen belül 23-án volt a hónap leghidegebb reggele -0,9 fokos értékkel. 24-étől egészen a hónap végéig borongós napok következtek, gyakori eső, szitálás, valamint köd mellett. Jelentősebb mennyiségű csapadék azonban csak 30-án hullott 6,5 mm-rel. A borult idő miatt kicsi volt a napi hőingás, egész nap 2-3 fok körül szóródtak a hőmérsékleti értékek. 28-án mérhettük a legalacsonyabb maximumot 2,7 fokkal.

A hónap csapadékösszege 37,5 mm lett, mely kissé elmaradt az átlagostól. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 8,67 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 8,30 fok lett, ami kb. 4 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Fagyos reggel november 22-én Napkelte sekély köddel és dérrel november 23-án

December:
December nagyrészt enyhe idővel telt, de a hónap végére jelentős lehűlés következett be. 7-éig borult volt az ég, és minden nap előfordult eső vagy szitálás. A legtöbb csapadék, 11 mm 1-jén hullott, míg 7-én 10,5 mm volt a napi csapadékösszeg. A hőmérséklet jellemzően 3-4 fok körül alakult, kis napi hőingással. 7-étől kezdve szárazra és naposabbra fordult az idő. Ennek köszönhetően a hőmérséklet 5 fok körül, többször afelett tetőzött, éjszakánként viszont 10-étől kezdve megjelentek a fagyok. Kisebb változás 14-én, 15-én és 16-án volt, amikor tartósnak bizonyult a köd, és újból kialakult szitálás, gyenge eső. 17-étől kezdve kevesebb lett a felhő, és erős felmelegedés következett be. 19-én, a hónap legmelegebb napján már a 13,8 fokot is elérte a csúcshőmérséklet. A következő napokban még gyakran elérte vagy meghaladta a maximum a 10 fokot, eközben viszont éjszakánként kissé hidegebb lett. Az enyhe időnek egy 25-én érkező hidegfront vetett véget, mely mögött jelentősen lehűlt a levegő. 27-ére virradó éjszaka hózáporokból 2 cm, majd 28-án egy mediterrán ciklonból 6 cm hó esett. Ez utóbbi napon az erős szél miatt hófúvás is volt. Kisebb hóesés még 29-én és 30-án is előfordult. Mindemellett a hónap utolsó két napján egész nap fagyott. 31-én volt a leghidegebb -12,7 fokos minimummal és -3,3 fokos maximummal.

A hónap csapadékösszege 48,5 mm lett, mely kissé meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 2,56 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 2,12 fok lett, ami kb. 2 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Vörösen izzó napnyugta december 23-án Havas út és fák december 28-án

Éves statisztikák:

Hőmérséklet Csapadék
Éves középhőmérséklet: 11,64 °C Éves csapadékösszeg: 932,5 mm
Éves abszolút minimum: -12,7 °C (dec. 31.) Legnagyobb napi csapadékösszeg: 57,0 mm (okt. 21.)
Éves abszolút maximum: 35,0 °C (jún. 11.) Legkisebb havi csapadékösszeg: 11,5 mm (márc.)
Legalacsonyabb havi középhőmérséklet: 2,12 °C (dec.) Legnagyobb havi csapadékösszeg: 141 mm (aug.)
Legmagasabb havi középhőmérséklet: 20,97 °C (júl.) Csapadékos napok
száma:
166 db
Legkisebb napi hőingás: 0,7 °C
(nov. 30., dec. 4.)
Havas napok száma: 14 db
Legnagyobb napi hőingás: 20,1 °C (márc. 30.) Hótakarós napok száma: 20 db
Éves abszolút hőingás: 47,7 °C Legnagyobb hóvastagság: 7 cm (jan. 25.)
Zord napok száma
(Tmin <= -10,0 °C):
1 db Csapadékkal járó zivataros napok száma: 27 db
Téli napok száma
(Tmax <= 0,0 °C):
10 db Száraz zivataros napok száma: 13 db
Fagyos napok száma
(Tmin < 0,0°C):
51 db Jégesős napok száma: 1 db
Nyári napok száma
(Tmax >= 25,0 °C):
68 db  Ónos/fagyott esős vagy
szitálásos napok száma:
4 db
Hőségnapok száma
(Tmax >= 30,0 °C):
17 db Ködös napok száma: 48 db
Forró napok száma
(Tmax >= 35,0 °C):
1 db Zúzmarás napok száma: 0 db

Írta és a képeket, valamint a grafikonokat készítette: Hérincs Dávid