Kezdőlap

 

Változatos március Vas megyében 2013-ban

Enyhe kezdés:
2013. márciusa a csapadékos és árvizekkel, belvizekkel végződő február után száraz, enyhe idővel indult. 9-éig egyáltalán nem hullott csapadék, miközben napról napra egyre melegebb lett. 5-éig a reggeli órákban még fagypont alá hűlt le a levegő, míg napközben 10 fok körüli értékek voltak jellemzőek. A következő napokban viszont a szeles időnek köszönhetően 5 fok fölé emelkedtek a minimumok, napközben pedig 15 fok körüli, vagy afölötti csúcsértékeket mérhettünk. A legmelegebb 8-án volt, ekkor a maximum-hőmérséklet elérte a 17, 20 fokot. 9-étől már kissé hűvösebb és csapadékos idő vette kezdetét. Ezzel egy időben jelentős mennyiségű hideg levegő árasztotta el Észak- és Közép-Európát, mely lassanként hazánk felé indult meg.


Az enyhe időben megindult erőteljes mogyoróvirágzás végett kialakult pollenkoszorú a Nap körül március 8-án
illetve tavaszias gomolyfelhők ugyanezen a napon

Szélvihar és hideg idő március 14-én és 15-én:
A tőlünk északnyugatra elhelyezkedő hideg légtömeg egyik hulláma március 13-án elérte a Földközi-tengert, ahol egy erőteljes mediterrán ciklon kialakulását indította meg. A hideg másik hulláma az Alpokat északról megkerülve 14-ére virradóan ért el bennünket, így a viharossá fokozódó északi szélben jelentősen lehűlt a levegő. A hőmérséklet 13-án délután még elérte a 10 fokot, 14-én reggelre viszont már 0 fok alá csökkent, és napközben sem emelkedett fagypont fölé. A ciklonból 13-án este eső kezdődött, de ezt éjszaka havazás váltotta fel. 14-én napközben a megye északnyugati harmadán hamar megszűnt a hóesés, ezért itt csak lepelnyi hó hullott. Ezzel szemben a Rábától keletre és az Őrségben 2-7 cm-es hóréteg alakult ki. A szél ezeken a területeken hófúvásokat eredményezett, de mértékük elmaradt az ország nagy részét megbénító hóvihartól.


Szélerősség az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi mérőállomásán
március 14. 09:00 és március 15. 23:00 között - a legerősebb széllökés elérte a 98 km/h-t
Forrás: OMSZ

Átmeneti enyhülés:
A viharos nemzeti ünnepet követően lassan megnyugodott az időjárás, gyengült a szél, és csökkent a felhőzet. Ennek köszönhetően éjszakánként fagypont alatt alakultak a minimumok, de napközben is hűvös idő volt, 5 fok körüli vagy az alatti maximumokkal. 18-án egy mediterrán ciklon érkezett, melyből a nap első felében még jellemzően hó vagy fagyott eső hullott, majd az érkező enyhébb levegő hatására ezt eső váltotta fel. A ciklon mögött a következő 3 napon már 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, és egyedül 20-ára virradó éjszaka fordult elő kisebb fagy. A tőlünk északra fekvő országokat azonban ismét hideg levegő árasztotta el, mely már előrevetítette az újabb télies időszakot.


Zápor Egyházasrádóctól keletre március 19-én délután, valamint az ugyanezen este megfigyelhető Panstarrs üstökös

Téli hideg havazással:
A hideg levegő egy tőlünk délkeletre elvonuló ciklon hátoldalán 22-én kezdett beszivárogni térségünkbe, így ettől a naptól kezdve visszaesett a hőmérséklet. Éjszakánként megjelentek az erősebb fagyok, napközben pedig 23-ától kezdve már az 5 fokot sem érte el a csúcsérték. 24-én egy mediterrán ciklon keletkezett a Földközi-tenger felett, mely a következő napokban csak lassan mozdult el észak felé, ezért jelentős mennyiségű havat eredményezett. A ciklon előtt 24-ére virradóan már előfordult kisebb havazás, 24-én éjszaka pedig megyeszerte 1-4 cm hó hullott. A kitartó havazás 25-én és 26-án is folytatódott, melynek eredményeképp 26-án reggelre 10 cm körüli, míg másnapra kevéssel 10 cm feletti hótakaró alakult ki. Emellett 25-én és 26-án egész nap fagypont alatt maradt a hőmérséklet, ami az év ezen időszakában már meglehetősen ritkán fordul elő.


Havazás utáni tájkép Szombathelyen március 25-én, illetve hófúvás Egyházasrádócon 26-án

Havas húsvét bel- és árvizekkel:
A hónap utolsó napjaiban kissé enyhébbre fordult az idő, de emellett sok csapadék hullott. 28-án reggel a felhőzet csökkenésének és a még meglévő hónak köszönhetően -5, -9 fokig hűlt le a levegő, de délután +7 fok köré emelkedett a hőmérséklet. Este eső kezdődött, mely másnap is kitartott. 30-án reggelig 5-10 mm csapadék hullott. Az esőnek, illetve fagymentessé váló időnek köszönhetően ekkora teljesen elolvadt a hó. 30-án egy mediterrán ciklon érkezett, így a délutáni órákban ismét eleredt az eső. Ezt viszont a ciklon hátoldalán érkező hideg levegő miatt 31-én reggel fokozatosan havazás váltotta fel. Ezen a két napon összesen 30-40 mm-es csapadékösszeget mérhettünk. A sok csapadék jelentősen megemelte a megyei vízfolyások szintjét, illetve kiújultak a belvizek is. Ezt követően még április első napjaiban is előfordultak havazások, sőt 3-ára virradóan a megye északnyugati harmadának kivételével 3-10 cm-es hóréteg is kialakult.


Havazás és belvíz, valamint a megáradt Mukucs-patak Egyházasrádócon március 31-én

Írta és a képeket készítette: Hérincs Dávid