Kezdőlap

 

Időjárási összefoglaló 2011 - Egyházasrádóc

Letölthető PowerPoint bemutató az év legjobb képeiből -->

Grafikonok -->

Január:
Január első napjait hűvös, téli idő jellemezte, az erős éjszakai fagyok mellett napközben is gyakran maradt 0 °C alatt a hőmérséklet. Ekkor mérhettük a hónap legalacsonyabb minimum- illetve maximum értékét is, előbbi -9,5 °C, míg utóbbi -3,8 °C volt. Az időszakban többször előfordult kisebb havazás, hószállingózás is, de csak 2-án hullott mérhető mennyiségű, 1 cm-es hóréteg. 6-ától kezdve gyors és erőteljes melegedés vette kezdetét, 9-én a csúcsérték már elérte a 13,3 °C-ot, ami egyben a havi abszolút maximum-hőmérséklet is lett. A melegedéssel azonban egyre párásabbá, ködösebbé vált a levegő, és a következő napokban ismét visszaesett a hőmérséklet. 14-én reggel mindössze 3,9 °C-ig hűlt le a levegő, így ez lett a hónap legmagasabb minimuma. Napközben és a következő két napon újból 10 °C fölé melegedett fel a levegő. 17-étől a hónap végéig visszatért a gyakran borongós, párás, ködös idő. Több alkalommal előfordult csapadék is, eleinte eső, szitálás, majd havazás, hószállingózás formájában. A hónap legcsapadékosabb napja 19-e volt, amikor 9 mm eső hullott. 23-án, majd 27-én kisebb havazásból 2-3 cm-es hóréteg képződött, s utóbbi az egyre erősödő éjszakai fagyok és a napközben is 0 °C alatti hőmérsékletnek köszönhetően a hónap végéig megmaradt.

A hónap csapadékösszege 16 mm lett, mely elmaradt az átlagostól. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 0,09 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva -0,31 °C lett, ami kb. 1,5 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Hópelyhek január 2-án Párolgásból származó vízcseppek egy jégtábla alatt január 23-án

Február:
Február első napjaiban folytatódott a hűvös, borongós időjárás, de 4-étől kezdve erőteljes nyugati áramlással főnös idő lett, és ezzel felmelegedés következett be. A legmelegebb,  15,8 °C 7-én volt. Ezt követően az áramlás gyengülésével megszűnt a főnhelyzet, és a napi maximumok is visszaestek kissé. A következő jelentős változás a10-e után következett be, amikor tartósan borult, párás, hűvös idő vette kezdetét, és a korábbi száraz időjárás után több napon hullott kisebb csapadék is, meglehetősen vegyes formában. Az időszak első felében eső, záporeső volt jellemző, majd hó, fagyott eső, ónos eső fordult elő. A legtöbb csapadék, 2 mm 11-én és 16-án hullott. A felhőknek köszönhetően szelídültek, majd átmenetileg meg is szűntek az addig jellemző éjszakai fagyok. A havi legmagasabb minimumot, 1,1 °C-ot 18-án mérhettük. A hónap hátralévő részében ismét szárazra és naposra fordult az idő, de északkeleti áramlással jelentős lehűlés érkezett. Így ekkor mérhettük az abszolút minimumot a hónapban, mely -9,1 °C volt 24-én, valamint két nappal korábban a legalacsonyabb maximumot, melynek értéke -1,3 °C volt. Kisebb csapadék csak 21-én fordult elő, gyenge havazás formájában. A hónap utolsó napjaiban már több felhő borította az eget, és kismértékű enyhülés zajlott le.

A hónap csapadékösszege 7 mm lett, mely jelentősen elmaradt az átlagostól, és a 2006-ban elkezdett mérések óta a legalacsonyabb értéknek számít. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 0,50 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva -0,07 °C lett, ami kb. 1 °C-kal alacsonyabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Lencsefelhők az Keleti-Alpok felett február 5-én reggel Gyenge havazás február 21-én

Március:
Március télies idővel indult, 1-jén, 2-án és 3-án egyaránt előfordult hóesés. Ebből 2-án 2 cm-nyi megmaradó hóréteg is képződött, mely a következő napokban azonban elolvadt. Ezt követően egészen 16-áig száraz, egyre melegedő idő alakult ki. A csúcsértékek napról napra emelkedtek, de 7-én egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően átmenetileg megtorpant a melegedés. A front mögött 8-án mérhettünk a legalacsonyabb éjszakai minimumot a hónapban, -9,2 °C-ot. Ezután még 12-éig kitartott a reggeli fagy, de 13-án már jelentősen megenyhült az éjszakai hőmérséklet is, ekkor több, mint 10 fokkal lett magasabb a minimum az előző napinál. A nappali felmelegedés 15-én érte el csúcspontját, amikor 21,3 °C volt. Ez 2006. óta számítva márciusi abszolút maximum rekord lett. 16-án néhány napra csapadékosra fordult az idő, s ezzel átmeneti lehűlés következett be. 16-án hullott a hónapban a legtöbb eső, 10 mm. A hónap hátralévő részében újabb melegedés, majd lehűlés, végül ismét enyhülés váltotta egymást. 25-én és 26-án, valamint 31-én 20 °C-ot meghaladó csúcshőmérsékletekben volt részünk, de a hidegfrontok után 22-én és 23-án, valamint 30-án reggel még fagyott. Időnkénti csapadék csak kisebb eső, zápor formájában fordult elő, de 26-án este az évben először távoli zivatar is kialakult, melyből néhány dörgést is lehetett hallani.

A hónap csapadékösszege 18,5 mm lett, mely kevesebb az átlagosnál, és a mérések kezdete óta ismét negatív havi rekordnak számít. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 6,34 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 5,89 °C lett, ami kb. 1 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Havazás után március 2-án Naplemente március 29-én

Április:
Április első két harmadában tovább folytatódott a száraz időjárás, a gyakori frontátvonulásoknak köszönhetően meglehetősen változatos hőmérsékletekkel. A hónap első napjaiban tapasztalható tavaszias időnek egy hidegfront vetett véget 4-én, melyből 10,5 mm eső hullott, és mögötte jelentősen visszaesett a hőmérséklet. 7-én azonban főnös időjárási helyzet alakult ki, mely már kora nyári maximum-hőmérsékletet okozott. A legmelegebb órákban 26,5 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, ami egyben a havi maximum is lett. Másnap reggel pedig mindössze 12,7 °C-ig hűlt le a levegő, ami a legmagasabb minimum érték lett áprilisban, és a mérések kezdete óta havi rekordnak számít ebben a kategóriában. Az újabb erőteljes lehűlés a 12-én érkező hidegfront mögött következett be, mely mindössze fél mm csapadékot okozott, de meghozta az év első zivatarját, majd másnap futó zápor is előfordult jégdarával. A következő napokban 15 °C alá estek vissza a maximumok. 14-én mindössze 11,5 °C-os csúcsértéket mérhettünk, ami a legalacsonyabb volt a hónapban. Az éjszakai minimumok csak a szélcsendesebb időszakban, 16-a után kezdtek el csökkenni. A leghidegebb, 0,5 °C 19-én volt, majd napról napra ismét emelkedtek az értékek. A legmagasabb hőmérsékletek ekkor azonban már 20-25 °C között alakultak, s így jelentős, 21 °C körüli napi hőingás alakult ki. A száraz időjárás és a sok napsütés ezekben a napokban különösen kedvezett az úgynevezett porördögök, vagy portölcsérek néven ismert jelenségek kialakulásához. Április utolsó napjaiban nedves, labilis levegő áramlott fölénk, mely hatására 24-étől kezdve minden nap előfordultak záporok, esetenként zivatarok. A legtöbb csapadék, 14 mm 25-én hullott, mely egyben a havi maximum is lett. 27-én két zivatargóc is áthaladt felettünk, 30-án délután pedig kelet felé egy érkező zivatar felhőzetéből lenyúló felhőtölcsért is meg lehetett figyelni.

A hónap csapadékösszege 46 mm lett, mely az év során először kissé több lett az átlagosnál. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 13,07 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 12,69 °C lett, ami kb. 3 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Portölcsér április 21-én Felhőtölcsér Egyházasrádóctól keletre április 30-án

Május:
Május első napjaiban még folytatódott az április végi változékony, csapadékos időjárás. 1-jén és 3-án is előfordult zápor, zivatar nagyobb mennyiségű csapadékkal, és az előbbi napon kisebb jégeső is hullott. 3-án egy hidegfront mögött hideg, száraz, kontinentális levegő érkezett, mely hatására a következő napokban már többnyire napos időben volt részünk. de a hőmérséklet jelentősen visszaesett. 5-én mérhettük a havi legalacsonyabb maximumot, 15,6 °C-ot, míg másnap reggel -0,5 °C-ig hűlt le a levegő, ami a 2006-os mérések óta rekord alacsony minimumnak, és az első májusi fagyos napnak számít. Ezt követően melegedés vette kezdetét, és a hónap közepén már nyárias maximumokat mérhettünk, illetve az éjszakák is jelentősen enyhültek. A következő, átmeneti lehűlést hozó hidegfront 14-én érkezett, amikor délután és este zivatarok, majd eső is előfordult. A néhány napos hőmérséklet-visszaesést követően 19-étől kezdve visszatért a száraz, nyári idő. Egy gyenge hidegfront előtt 25-én mindössze 15,9 °C-ig csökkent a hőmérséklet, így ez lett a hónap legmagasabb minimuma, míg az abszolút maximumot, 30,3 °C-ot 27-én mérhettük. Ezen a napon azonban egy újabb hidegfront haladt át felettünk, mely számottevő csapadékot nem, csak néhány fokos lehűlést okozott.

A hónap csapadékösszege 52 mm lett, mely ismét elmaradt az átlagostól. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 15,77 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 15,61 °C lett, ami kb. 1 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Gyenge fagy május 6-án reggel LP szupercella Egyházasrádóctól északnyugatra május 14-én

Június:
Júniusban változékony, többnyire nyárias időben volt részünk. A hónap során a csúcshőmérséklet nagyrészt 25-30 °C között alakult, míg a minimumok 10-15 °C között szóródtak. Az időszak első felében többször fordult elő zápor, zivatar, melyekből időnként jelentősebb mennyiségű csapadék hullott. 8-a után kismértékű lehűlés következett be, így ekkor mérhettük a legalacsonyabb maximumot, 20,2 °C-ot. Ezzel együtt szárazabb idő vette kezdetét, de egy-egy érintőleges front hatására 14-én és 18-án is kialakult eső, zápor. Az utóbbi front mögött kissé hűvösebb levegő áramlott fölénk, mely hatására erősödött az éjszakai lehűlés. 20-án reggel 8,5 °C volt, így ez lett a hónap legalacsonyabb minimuma, míg a legmagasabb éjszakai hőmérsékletet, 18,0 °C-ot 23-án mérhettük. Ezen a napon egy hidegfront mentén jelentős, 32 mm csapadék hullott zápor, zivatar formájában, s ennek megfelelően ez lett a hónap legcsapadékosabb napja. Június hátralévő részében már csak kisebb csapadék fordult elő, és átmeneti, gyenge lehűlést követően visszatért a nyári idő. A legmelegebb a hónap utolsó napján volt, amikor 31,1 °C-ig emelkedett a hőmérséklet délután.

A hónap csapadékösszege 92 mm lett, mely kissé több az átlagosnál. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 20,11 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 19,74 °C lett, ami kb. 2 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Tornyosuló gomolyfelhők a Keleti-Alpok felett június 8-án Posztfrontális záporzóna érkezése június 19-én

Július:
Július első napjaiban változékony, és a korábbinál kissé hűvösebb idő köszöntött be. 5-éig minden nap előfordult kisebb csapadék is, de az összmennyiség nem érte el a 10 mm-t. Ebben az időszakban mérhettük a legalacsonyabb hőmérsékletet is a hónapban, 3-án reggel ugyanis 9,1 °C-ig hűlt le a levegő. 6-ától kezdve száraz periódus következett, és ezzel együtt jelentős felmelegedés zajlott le. 7-étől a csúcshőmérséklet minden nap meghaladta a 30 °C-ot. A legmelegebb, 34,7 °C 9-én volt, míg a legmagasabb minimumot, 20,1 °C-ot előző nap mérhettük. A jelentős változást hozó hidegfront 14-én érkezett meg, és a kora délutáni, valamint az esti órákban kiadós csapadékhozamú, szupercellás zivatarokat okozott. A délutáni gócokból kisebb jégeső is előfordult. Összesen 34 mm eső esett, így ez lett a hónap legcsapadékosabb napja. A front mögött egy napra jelentősen visszaesett a hőmérséklet, de 16-a és 22-e között újból nyárias, de már csapadékosabb időjárásban volt részünk. Gyakran hullott eső, záporeső, de időnként zivatarok is kialakultak. Az esős idő 23-án, 24-én és 25-én is folytatódott, de ekkor jelentős lehűlés következett be. A nappali csúcsértékek 20 °C alá estek vissza, sőt 24-én délután mindössze 16,1 °C-ig emelkedett a hőmérséklet. A teljes időszak (16-ától 25-éig) közel 50 mm-es csapadékösszeget produkált. A hónap hátralévő részében már valamivel szárazabb idő alakult ki - bár 28-án ismét nagy mennyiségű, 26,5 mm eső esett - és visszatértek a nyárias hőmérsékletek.

A hónap csapadékösszege 117 mm lett, mely jelentősen többnek bizonyult az átlagosnál. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 20,10 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 19,60 °C lett, ami kb. 0,5 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Esti szupercella nyugat felé július 14-én Lapos szivárvány július 22-én
Szupercella hosszan elnyúló beáramlási alappal július 18-án

Augusztus:
Augusztusban összességében már szárazabb időjárásban volt részünk, de a csapadékos napokon jelentős mennyiségű eső esett, így összességében átlagon felüli csapadékhozamú lett a hónap. Az időszak első harmadában fordultak elő gyakoribb frontátvonulások, melyből 10-ég már több, mint 70 mm csapadék hullott, eső, zápor, zivatar formájában. A hőmérséklet ennek ellenére nyárias maradt, csak 9-e után következett be egy átmeneti lehűlés. Ennek következtében 10-én mérhettük a legalacsonyabb maximumot, 21,9 °C-ot, másnap pedig a legalacsonyabb minimumot, 7,1 °C-ot. Augusztus hátralévő részét egy-egy napos lehűlésekkel tarkított, de folyamatos melegedés jellemezte, kevés csapadékkal. A legmelegebb hőmérsékleti értékek 22-e és 27-e között fordultak elő. Az éjszakai lehűlés 23-án lett a legkevésbé erőtejes, amikor mindössze 19,3 °C-ig hűlt le a levegő, míg a délutáni hőmérséklet másnap volt a legmagasabb, 34,1 °C. Ez az érték a mérések kezdete óta abszolút augusztusi rekordnak számít. 27-én egy erőteljes hidegfront hatására ismét jelentősebb csapadék hullott, és a hónap utolsó napjaira visszaesett a hőmérséklet.

A hónap csapadékösszege 98,5 mm lett, mely kb. 20 mm-rel több az átlagosnál. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 21,34 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 20,82 °C lett, ami kb. 2 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Kora esti zivatar érkezése Egyházasrádócra augusztus 9-én Sekély köd a falu környékén augusztus 14-én reggel

Szeptember:
Szeptemberben tovább folytatódott a nyárias, de újból csapadékszegényebb idő. A hónap első két napján kissé légtömegek alakították időjárásunkat, így mindkét nap előfordult kisebb zápor, 1-jén este zivatar is. Ezt követően 18-áig száraz időszak köszöntött be, amikor csak néha hullott kevés eső. A hőmérséklet eközben nyáriasan alakult, a csúcsérték gyakran meghaladta a 25 °C-ot, és éjszaka is 10, 15 °C közötti minimumokat mérhettünk. 4-éb, valamint 11-én hőségnap is előfordult, vagyis a legmagasabb hőmérséklet 30 °C fölé emelkedett. A melegebb az utóbbi napon volt, 30,9 °C-os maximummal, ami havi rekordnak számít. A legenyhébb éjszaka pedig 5-én volt, ekkor nem csökkent 17,3 °C alá a hőmérséklet. 19-én egy érkező hidegfront mentén jelentős mennyiségű, 26,5 mm csapadék hullott, s a front mögött már kismértékben visszaesett a hőmérséklet. A leghűvösebb 20-án volt, amikor mindössze 18,5 °C-ig melegedett fel a levegő. A hónap hátralévő részét ismét csapadékmentes, többnyire napos, enyhe idő jellemezte. A nappali maximumok 25 °C körül szóródtak, míg éjszakánként már 10 °C alá csökkent a hőmérséklet. A legalacsonyabb minimumot, 7,5 °C-ot 26-án mérhettük.

A hónap csapadékösszege 32,0 mm lett, mely ismét kevesebbnek bizonyult az átlagosnál. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 18,72 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 18,03 °C lett, ami kb. 3 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Felhővillám szeptember 1-jén kora este Hidegfront érkezése Szombathelyre szeptember 19-én

Október:
Október időjárását kettősség jellemezte, ugyanis a hónap első napjaiban még kitartott a nyárias idő, de a hónap közepére erőteljes lehűlés következett be, és megérkeztek az első fagyok is. 1-je és 5-e között a sok napsütés miatt minden nap meghaladta a csúcshőmérséklet a 25 °C-ot. A legmelegebb, 26,7 °C 4-én volt, míg a legmagasabb minimumot, 11,3 °C-ot 6-án mérhettük. 7-én egy markánt hidegfront vonult át felettünk, mely meghozta az "évszakváltást". A front a reggeli órákban zivatarral érkezett, majd egész nap folytatódott az esőzés, és végül 28,5 mm csapadék hullott összesen. Ez az érték a mérések kezdete óta októberben legnagyobb napi csapadékösszeg rekordnak számít. A front mögött a következő napokban változékony, a korábbinál már jóval hűvösebb idő vette kezdetét. Időnként kisebb csapadék is előfordult. A gyakori ciklonátvonulásoknak köszönhetően a hőmérséklet tág határok között ingadozott, így 11-én és 19-én a 20 °C-ot is meghaladta a csúcsérték, míg 10-én a 10 °C-ot sem érte el a maximum. A téli szezonban elsőként 15-én reggel fagyott, de 17-én és 18-án is 0 °C alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebb 17-én volt, ekkor -2,9 °C-os minimumot mérhettünk. 20-ától kezdve borongós, csapadékosabb, gyakran párás idő köszöntött be, mely ezt követően már a hónap végéig kitartott. Ennek köszönhetően a nappali felmelegedés mértéke csökkent, de az éjszakák a felhőzet miatt enyhébbek lettek. A leghűvösebb 23-án délután volt, 7,8 °C-ig emelkedett a hőmérséklet. 30-án kissé, 31-ém pedig teljesen felszakadozott a felhőzet, így ezeken a napokon kissé megenyhült az idő.

A hónap csapadékösszege 62,0 mm lett, mely az átlagosnál több, és a 2006-ban elkezdett mérések óta havi maximum rekordnak számít. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 10,20 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 9,47 °C lett, ami kb. 0,5 °C-kal alacsonyabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Naplemente október 11-én Reggeli harmatcseppek a pókhálókon október 31-én

November:
Novemberben többnyire anticiklon uralta időjárásunkat, s ennek köszönhetően a hónapban légköri frontból egyáltalán nem hullott csapadék, csak szitálásból. A hónap első napjaiban tartósan borult, párás, gyakran ködös időjárás volt jellemző, így alacsony hőingás mellett 5-10 °C között alakult a hőmérséklet. 4-én egy tőlünk nyugatra örvénylő ciklon előoldalán erőteljesebb légmozgás alakult ki, így felszakadozott a felhőzet, és a hőmérséklet is jelentősen megemelkedett. A csúcsérték elérte a 17,9 °C-ot. Éjszaka alig gyengült a szél, így másnap nagyon enyhe reggelre ébredhettünk, mindössze 12,7 °C-ig hűlt le a levegő. Ez a minimum, valamint a szintén 5-én mért 20,2 °C-os maximum a mérések kezdete óta rekord magas értéknek számít. A következő napokban az áramlás gyengülésével fokozatosan visszaesett a hőmérséklet is. 11-én északkelet felől egy hidegfront érkezett, mely csapadékot nem okozott, de mögötte száraz, hideg, kontinentális eredetű levegő áramlott fölénk. A hőmérséklet-csökkenés elsősorban az éjszakai minimumokban volt érezhető, megjelentek az erősebb fagyok. A leghidegebb, -4,2 °C 14-én volt. 15-én napközben már tartósabban, 16-ától 27-éig pedig egész nap borongós, ködös maradt időjárás, s emiatt a napi maximum-hőmérsékletek is jelentősen csökkentek. 16-án már egész nap fagyott, s ezt követően még további  5 téli nap fordult elő az időszakban. A leghűvösebb 22-én volt, ekkor -2,6 °C-os maximumot mérhettünk. 28-án átmenetileg felszakadozott a ködfelhőzet, így naposra és enyhébbre fordult az idő, de a hónap legvégén visszatértek a borús, párás, hidegebb napok.

A hónap csapadékösszege 1,0 mm lett, mely jóval elmarad az átlagostól, és a mérések kezdete óta havi, valamint abszolút negatív rekord. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 3,07 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 2,70 °C lett, ami kb. 2 °C-kal alacsonyabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Dérképződés november 13-án reggel Melléknap november 14-én

December:
Decemberben újra változékonyabbra, de ezzel együtt enyhébbre fordult az idő. Novemberrel ellentétben a hónapban egyszer sem volt téli nap. Az első napokat még borongós, ködös időjárás jellemezte, és 2-án mérhettük a legalacsonyabb havi maximumot is, melynek értéke 0,9 °C volt.  Ezt követően jelentős enyhülés zajlott le, s 5-én reggel egy hidegfront előtt a csúcsérték elérte a 12,7 °C-ot. A front mögött délután már kissé visszaesett a hőmérséklet, és kora este kisebb eső is esett. 6-a és 11-e között nem hullott csapadék, és a hőmérséklet a felhőzet függvényében ingadozott. 12-én egy újabb frontból azonban kiadós, 13 mm eső esett. A következő napokban is folytatódott a csapadékos időjárás, emellett azonban több napon elérte vagy meghaladta a maximum-hőmérséklet a 10 °C-ot, és éjszakánként sem hűlt le jelentősen a levegő. 15-én reggel mindössze 4,8 °C-ig csökkent a hőmérséklet, így ez lett a hónap legmagasabb minimuma. 16-án a Joachim viharciklon előoldalán este 10,5 °C-ig melegedett fel a levegő, majd a ciklon hidegfrontjából éjjel ismét jelentős mennyiségű, 17 mm záporeső hullott. A hidegfront mögött hűvösebb levegő érkezett, így visszaesett a hőmérséklet. A napi maximumok 19-e és 24-e között 2 és 5 °C között szóródtak, míg éjszakánként minden nap fagyott. A leghidegebb 21-én reggel volt, ekkor -6,8 °C-ig csökkent a hőmérséklet. Ebben az időszakban többször előfordult hószállingózás, gyenge havazás, illetve 23-án fagyott eső, eső is, de hóréteg egyszer sem alakult ki. A hónap utolsó napjaiban ismét kissé enyhébbre fordult az idő, és továbbra is előfordult kisebb csapadék, leginkább már eső, szitálás formájában, de 29-én hó esett.

A hónap csapadékösszege 45,0 mm lett, mely több az átlagosnál. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 2,79 °C, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 2,33 °C lett, ami kb. 2,5 °C-kal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Hópehely december 21-én Középszintű gomolyos felhők hóvirgákkal december 24-én

Grafikonok:

Írta és a képeket, valamint a grafikonokat készítette: Hérincs Dávid