Kezdőlap

 

Zivataros, szupercellás napok 2010. augusztus közepén

2010. augusztus közepén több napon keresztül egy felettünk lassan átvonuló, hullámzó frontrendszer alakította az időjárást. Ennek következményeképp igen aktív zivataros periódus volt jellemző országszerte, kiterjedt zivatarrendszerekkel, szupercellákkal, sőt 16-án több helyen (pl. Mezőkövesd, Diósjenő Edelény) tornádók is kialakultak. Az erősebb zivatarcellákat pedig nagy méretű jég és szélvihar kísérte.

Vas megye sem maradt ki az események sorozatából. A zivataros időszak 13-án vette kezdetét, akár csak az ország többi részén. Napközben a Bakonyban már előfordult zivatar, melynek távoli felhőzetét tőlünk is meg lehetett figyelni. A fő attrakció azonban kora este érkezett. A délután második felében a front előtt Szlovéniában ugyanis egy vonalas zivatarzóna (instabilitási vonal) fejlődött ki, mely sötétedésre érte el Egyházasrádóc térségét. Bár látványos struktúrákat nem lehetett megfigyelni, a rendszer kifutófelhője még jól látszott. A zivatarrendszert intenzív csapadékhullás és aktív villámtevékenység kísérte. Összesen 26 mm csapadék hullott.


Távoli zivatarfelhő a Bakonyban 13-án délután, majd az este érkező zivatarzóna kifutófelhőzete

A kiadós csapadék után 14-e párás, borongós idővel indult, mivel alacsonyszintű rétegfelhőzet borult fölénk. Ez a nyári időszakhoz képest meglehetősen sokáig, szinte a déli órákig megmaradt. Délután azonban kisütött a nap, és ismét labilizálódott a légkör. Ezúttal is Szlovénia jelentette a zivatarok bölcsőjét, egy konvergencia-zóna mentén pattantak ki az első cellák késő délután. A rendszerben este egy szupercella is kialakult, mely Vas megye délnyugati határvidéke felé indult meg. Ez a góc szolgáltatta a konvektív időszak legjelentősebb eseményét, hiszen a megye délnyugati csücskében, Velemér térségében tornádót produkált. Az éjszakai időpont miatt erről fénykép vagy egyéb dokumentáció ugyan nem készült, de a környékbeli erdőkben egyértelműen megfigyelhetőek voltak a tornádó okozta viharkárok (különböző irányban kidőlt, kettétört fák egy keskeny sáv mentén), illetve a nagy felbontású radarképeken is látható volt a tornádós szupercellákra jellemző kampós radarjel. Az esetről egy bővebb összefoglaló (a radarképeket tartalmazó linkkel) megtekinthető itt.


A 14-ei tornádó által kicsavart, különböző irányokba dőlt fák a veleméri erdőben a 2 héttel később megejtett kárfelméréskor

15-én átmenetileg stabilisabb légtömeg érkezett fölénk, így a térségben nem alakultak ki záporok, zivatarok. Kelet-Magyarországon azonban már ezen a napon is előfordultak heves zivatarok. Ott a zivataros időszak csúcsa 16-án érkezett el, a már említett, tornádókat is produkáló erős szupercellákkal. Az események ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon indultak, de még a délelőtti órákban, így emelt konvekciós jelleggel. Emiatt Egyházasrádóc térségében csak mérsékelt zivatarok fordultak elő, viszont a középszintről induló zápor- és zivatargócok olykor látványos, hullámos struktúrát alakítottak ki.


A 16-ai délelőtti emelt konvekciós zivatarzóna érkezése Egyházasrádócra

Délutánra elhagyta Vas megyét a csapadéksáv, és mögötte a napsütésnek köszönhetően visszalabilizálódott a légkör. A térség nagy részén ugyanakkor divergens áramlások voltak jellemzőek a korábbi rendszer mögött, így jelentősebb konvekció csak Ausztria területén indult meg. Ott azonban rögtön két szupercella is kialakult, melyeket Egyházasrádócról is meg lehetett figyelni. Igaz, a távolabbinak csak a markánsan tornyosodó felhőzete látszott, mivel az Sopron térségében vonult el.


Távoli szupercella felhőzete 16-án délután

"Szokás szerint" Graz-tól északra is beindult viszont a szupercella-gyár, és az ott kialakuló góc jóval közelebb vonult el hozzánk. A távolból már jól megfigyelhetőek voltak a szupercellás jellegzetességek, mint a messze elnyíródó üllő, illetve a folyamatosan aktív fő feláramlási torony a zivatargóc déli oldalán.


A Graz-tól északra kialakult szupercella Vas megye felé közeledve

Amint közelebb húzódott a cella, már kissé gyengülni kezdett, de a falu határából még nagyszerű látványt nyújtott, hiszen alig volt előtte takarófelhőzet. Ekkor rövid ideig még egy kis falfelhő is feltűnt a feláramlási alap alján, illetve ebből a szögből még határozottabban látszott a megdőlt feláramlási torony, mint korábban. Ebben az időben néhány dörgés a faluból is hallható volt.


A szupercella teljes felhőzete Egyházasrádóctól északra

A szupercella a megyébe belépve Szombathely felé vette az irányt, eközben viszont fokozatosan legyengült. Így rövidesen eltűnt a falfelhője, és megszűnt benne az erőteljes feláramlás. Szombathely északi részét érintve pedig végül fel is oszlott a góc.


A szupercella már gyengülőben Szombathely felett

A zivataros időszaknak 16-ável vége is szakadt, de augusztus 19-e még produkált egy érdekesebb eseményt. Ekkor egy hidegfront vonult át felettünk, mely mögött napközben mérsékelten labilissá vált a légkör. Vas megye északi felén pedig egy összeáramlási zóna is kifejlődött, mely mentén délután záporok alakultak ki. Az egyik góc keletebbre helyeződve elkülönült, és mini-szupercellához hasonló struktúrát öltött. A cellához kapcsolódva egy jól meghatározott csapadékmentes feláramlási alap fejlődött ki, melyből folyamatosan lövelltek ki a gomolytornyok, noha ezek nem nyúltak kifejezetten magasra. A szélnyírás hatására azonban a tömb teteje erőteljesen elnyíródott.


Az Egyházasrádóctól északkeletre elhaladó, mini-szupercellás jellegű zápor

Kissé később, amint a záporgóc már tőlünk keletre helyeződött, még egy kisebb falfelhő-szerű nyúlvány a feláramlási alap alatt. Tekintve, hogy a saját megfigyelésem alapján is legalább 1 órán keresztül életben volt a góc, a vizuális jegyek alapján a megerősítő radarképek hiányában is valószínűsíthető, hogy a zápor mini-szupercella lehetett.


A góc már keletebbre helyeződve, továbbra is szervezett struktúrával és kis falfelhő-szerű nyúlvánnyal

Nappali (látható) műholdkép-animáció az augusztus 13-ától 16-áig tartó konvektív időszakról:

 

A képek kattintással nagyíthatók.