Kezdőlap

 

A 2009-es konvektív szezon főbb eseményei

A 2009-es konvektív szezont meglehetősen nagy aktivitás jellemezte. Összesen 43 zivataros nap fordult elő az évben, igaz ezek közül 13 alkalommal csak száraz zivatar volt, vagyis csapadék nem hullott. A téli, kora tavaszi időszakban ezúttal nem fordult elő látványosabb konvekció, zápor, hózápor is viszonylag ritkán alakult ki. Április pedig igen száraz időjárással indult, de a hónap közepétől megkezdődött a konvektív szezon.

Az első akciót az április 17-én érkező gyenge hidegfront szolgáltatta. Ez a déli órákban érkezett meg, és rajta kisebb zivatarok alakultak ki a térségben. Kora délutánig még Szombathelyen tartózkodtam, ahol 14 óra körül vonult át egy zivatar, néhány dörgéssel és pár mm csapadékkal. Egyházasrádócot végül csak érintette egy góc, nem hullott belőle mérhető mennyiségű csapadék. Délután azonban, amikor már hazaértem, még több látványos záport figyelhettem meg a környéken.

Zápor csapadéksávokkal Egyházasrádóctól keletre április 17-én délután Zivatarfelhő a falutól délre késő délután

Nem kellett sokat várni a következő zivataros eseményre, mely a hónap végén következett be. Ekkor egy tőlünk délre elhelyezkedő mediterrán ciklon alakította az időjárást, melynek áramlási rendszerében délkelet, kelet felől érkezett hozzánk nedves, labilis légtömeg. Április 28-án a záporesők mellett még csak távoli dörgéseket lehetett hallani, de 29-én és 30-án már Egyházasrádóc felett is áthaladtak zivatarok. Az előbbi napon délkelet felől több zivatar is érintett minket, és jelentős mennyiségű, 27,5 mm csapadék hullott. 30-án a délután második felében érkezett egy zivatarzóna kelet felől, de ez már gyengülőben volt, csupán 3 mm csapadék hullott belőle.

Zivatarfelhők Egyházasrádóc térségében április 29-én délután A kelet felől érkező zivatarzóna felhőzete április 30-án

A sekély ciklon mögött május 4-én már érkezett is a következő hidegfront, melyet ismét zivatar kísért. Már a kora délutáni órákban erőtejes gomolyfelhő-képződés indult meg nyugat felé, és Ausztriában hamar zivatarok alakultak ki. Ezek kifutófrontja mentén egyre közelebb keletkeztek hozzánk az újabb cellák, majd végül késő délután a falut is elérte egy zivatar. Ez sem bizonyult azonban túl erősnek, 2,5 mm csapadék hullott összesen.

Gomolyfelhősödés nyugat felé május 4-én kora délután Távoli zivatarfelhő és közeli tornyos gomolyok néhány órával később

Bár a következő 6 nap száraz és meleg idővel telt, a következő hidegfront során sem maradtunk zivatar nélkül. Ebből 11-én és 12-én is előfordult zivatar, de mindkettő az esti, éjszakai órákban vonult át, és nem bizonyult látványosnak. Nem úgy május 18-án, amikor a év egyik legszebb struktúráját produkálták a zivatarok. Ekkor ismét egy - gyenge - hidegfront érkezett, de előtte még 28 fokig emelkedett a hőmérséklet, és nagy mértékben labilizálódott a légkör. Délután északnyugat felé, még osztrák területen egy igen erős zivatargóc fejlődött ki, mely lassan közeledett felénk. Bár a szélnyírás nem volt jelentős, mégis mutatott hasonlóságokat a szupercellákkal, ugyanis a feláramlás tartósan egy oldalára koncentrálódott. Mire a cella megközelített minket, több zápor- és zivatargóc is kipattant a környezetében. Az élőben látottak és a radarképek alapján sem volt egyértelmű, hogy az eredeti cella, vagy egy másik érkezett-e végül - amibe az első góc beleolvadt -, azonban a zivatar egy igen látványos, szupercellákhoz hasonló, rotáló felhőalappal haladt el tőlünk alig északkeletre. Valószínűsíthető, hogy a környező zivatarok lokálisan megváltoztatták az előrejelzett szélnyírási viszonyokat, ugyanakkor a feláramlási alap nem sokáig maradt fent, így inkább igen heves, úgynevezett "pulse type" típusú zivatar lehetett az említett góc. Bár a falut egy zápor és ez a zivatar is érintette, végül csak 1,5 mm csapadék hullott.

Egy zápor (B) és a közeledő zivatar (J) felhőzete május 18-án délután Rotáló feláramlási alap kelet felé nem sokkal később

Május 22-én, a következő hidegfront érkezésekor már együttesen állt fenn a jelentős labilitás és a szélnyírás, aminek meg is lett a következménye. Kora délután a front előtt izolált szupercella alakult ki Ausztriában, mely tőlünk délnyugatra, Szentgotthárd térségében vonult el. A szupercella távoli feláramlási alapja és a markáns csapadéka is, azonban Egyházasrádócról is megfigyelhető volt, illetve előterében egy kisebb felhőképződmény is feltűnt, mely lehetett akár egy szupercella-kettéválás következtében létrejött, de gyorsan elhaló balra kanyarodó tag is. Amikor a szupercella eltávolodott, igen látványos üllővel rendelkezett, melyen jól meg lehetett figyelni az erős szélnyírás nyomát. A szupercellát az érintett területeken nagyobb jégeső és szélvihar is kísérte.

Szupercella Egyházasrádóctól délnyugatra május 22-én kora délután A szupercella üllője nem sokkal később

Nem sokáig élvezhettük azonban a napsütést, hiszen néhány órával később megérkezett nyugat felől a hidegfront, melyen egy zivatarzóna fejlődött ki. A rendszer délután 6 óra körül érte el Egyházasrádóc térségét, gyakori villámlással. A csapadék érkezéskor átmenetileg megerősödött a szél is. A zivatar azonban viszonylag gyors mozgású volt, így bő egy óra alatt át is vonult felettünk. Mögötte hamar felszakadozott a felhőzet, így még alásütött a lenyugvó nap, és kelet felé szivárvány jelent meg. Felettünk pedig látványos mammák alakultak ki. A csapadékösszeg 6 mm volt.

Villámok a zivatar érkezésekor május 22-én késő délután Mammák a zivatar átvonulása után

A következő napok igazi "konvektív ünnepet" hoztak. Már 23-án és 24-én is kialakultak záporok, sőt az utóbbi napon éjszaka tőlünk délnyugatra és északkeletre szupercellák is elhaladtak, bár viszonylag messze, így dörgéseket sem lehetett hallani. Május 25-én már csökkent a szélnyírás, de még labilis maradt a levegő. Délután zivatarok keletkeztek az osztrák határ mentén, melyek utolsó példánya egy tankönyve illő, látványos egycellás zivatar volt. Ez legyengülve áthaladt a falu felett is, kisebb záport okozva.

Egycellás zivatar Egyházasrádóctól északnyugatra május 25-én délután

26-án egy hidegfront okozott zivatarokat az éjszakai órákban. A front mögött több hullámban áramlott be a hideg levegő, és még labilis maradt a légkör, így 27-én és 28-án is előfordultak záporok. Május 29-én egy magassági hidegcsepp helyeződött fölénk, így hiába csökkent tovább a hőmérséklet, átmenetileg még labilisabb lett a légkör. Egyházasrádóc felett már kora délután áthaladt egy gyenge zivatar, de ezt nem tudtam megfigyelni, mivel még Szombathelyen voltam. Később azonban további csapadékgócok alakultak ki a térségben, köztük egy látványos mini zivatarcella kelet felé, szivárvánnyal.

Fejlődő zivatarfelhő kelet felé, csapadéksávokkal május 29-én délután Ugyanez a cella kicsit később, szivárvánnyal

Ezt követően átmenetileg megnyugodott a légkör, így június 7-éig kellett várni a következő konvektív eseményre. Ezt - nem meglepő módon - egy újabb, gyenge hidegfront szolgáltatta. A fronthoz erős meleg nedves szállítószalag kapcsolódott, melynek konvektív része már kora délután átment rajtunk, jelentősebb esemény nélkül. Mögötte viszont sokáig felhős maradt az ég, és kissé le is hűlt a levegő, így nem volt túl reménykeltő a helyzet. Késő délután azonban északnyugat felől szakadozni kezdett a felhőzet, és ahol kisütött a Nap, azonnal erős gomolyfelhősödés indult meg. Ezekből a tömbökből zivatarok fejlődtek ki, az egyik éppen Egyházasrádóc előtt a kora esti órákban. Érkezésekor egy peremfelhő is feltűnt, mely mögé besütött az éppen lemenő Nap, látványos színezetet adva neki. Ekkor történt az első villámlás és dörgés is a cellából, majd rövidesen kiadós záporeső vette kezdetét, mérsékelt zivatartevékenységgel, de egy-két közelebbi lecsapó is előfordult. Összesen 16 mm csapadék hullott.

Intenzív gomolyfelhő-képződés északnyugatra június 7-én késő délután A kora este érkező zivatar peremfelhője

Június közepén sem állt le a zivatargyár, a 11-ei és a 16-ai hidegfront is égzengéssel vonult át. A hónap végén pedig újabb "konvektív ünnep" kezdődött, mely július elejére is átnyúlt. Egy sekély ciklon révén június 22-én, 23-án és 24-én kiadós záporok voltak a térségben, az utóbbi két napon a határ mentén 50-80 mm csapadék is lehullott. Ez jelentős árhullámot indított meg a Rábán, Szentgotthárdnál rekordmagassággal, 506 cm-en tetőzött  folyó. A sekély ciklont bárikus mocsárhelyzet követte, nap mint nap kialakuló helyi záporokkal, zivatarokkal. Július 7-éig 11 napon lehetett dörgést hallani, ráadásul július 1-je és 7-e között minden nap volt legalább száraz zivatar. Az ünnepi műsor első felvonásaként június 25-én látványos, klasszikus multicellás zivatarrendszert lehetett megfigyelni nyugat felé, majd az esti órákban további zivatarcellák alakultak ki dél, délnyugat felé, jelentős - de távoli - villámtevékenységgel.

A multicellás rendszer középsőtagja fejlődőben június 25-én délután A már fejlett középső tag és egy mellette alakuló újabb cella kicsit később

A következő napok időjárása trópusi mintára zajlott: a délelőtti napsütést intenzív gomolyfelhő-képződés, majd délutáni záporok, zivatarok követték, mindemellé pedig igen fülledt levegő társult. Június 26-án volt a legerősebb és a legszervezettebb a konvekció, ekkor ugyanis még közepes mértékű szélnyírás volt jelen, így ki tudtak alakulni multicellás zivatarrendszerek. Délután több hullámban vonultak át felettünk zivatarok, melyek összesen 25 mm csapadékot okoztak. 27-én csak távoli zivatar fordult elő, míg 28-án egyáltalán nem dörgött az ég. Június 29-én viszont kelet felől ismét több zápor és zivatar elhaladt a térségünkben, melyek közül egy-kettő a falut is érintette. Ekkor 7 mm csapadék hullott összesen.

Gomolyfelhős égkép két zivatar között június 26-án délután Zivatar Egyházasrádóctól keletre június 29-én délután

A 30-ai csapadék- és zivatarszünet után július 1-jén következett a konvektív időszak, és egyben az év legmozgalmasabb napja. Ekkor délután ismét erőteljes gomolyfelhősödés volt jellemző, és 3 óra körül már egy-két zivatarcella is kialakult a környéken. Ezek kezdetben elkerültek bennünket, de 5 óra körül kelet felől már a falut is elérte egy zivatar, ami nem sokkal korábban keletkezett. A zivatar tőlünk nyugatra a korábbi cellákkal összekapcsolódva egy kisebb rendszerré állt össze, és gyakori villámtevékenység kísérte. Mindeközben a terebélyes üllője mögött észak felé újabb és újabb zivatarfelhők törtek a magasba. Illetve kelet felől is érkezett egy második zivatar, mely ugyan legyengülve, de Egyházasrádócot is elérte. A konvekció a kora esti órák felé közeledve is aktív maradt, látszott, hogy van még energia a légkörben.

Fejlődő gomolyok a zivatartömbtől északra július 1-jén A késő délutáni órákban is folytatódó jelentős konvekció

Nem is volt még vége az aznapi eseményeknek, ugyanis kelet felől egy harmadik zivatarhullám is elérte a térséget. Ennek fejlődő gomolytornyait már naplemente után meg lehetett figyelni Egyházasrádócról, majd sötétedés körül meg is érkeztek a csapadékgócok. A kisebb csoportba szerveződő zivatarok legelöl haladó cellája éppen a falu határában erősödött meg, és az év leglátványosabb villámtevékenységét produkálta, felhővillámok és lecsapók formájában. Ezt követően a rendszer több gócpontja is érintett minket, olykor intenzív záporesővel. A zivatartevékenység mindvégig aktív maradt, több lecsapó villám is "csattant" a közelben. A nap végül igen jelentős, 33,5 mm csapadékkal zárt.

Felhővillám a július 1-jei harmadik zivatarból Lecsapó villámok néhány pillanattal később

A konvektív időszak hátralévő része már mérsékeltebb eseményekkel telt. 2-án és 3-án csak a közelben fordultak elő rövid életű zivatarok, néhány dörgéssel. Július 4-én azonban előbb tőlünk keletre alakult ki egy látványos, önálló zivatargóc, majd este északnyugat felé keletkezett egy újabb zivatar, mely később a falut is érintette, de már csak záporrá gyengülve. Összesen 2,5 mm csapadék hullott. 5-én szintén északnyugat felől érkezett egy zivatar a délutáni órákban, de ez is hamar legyengült, csak 2 mm eső esett belőle. 6-án még előfordult dörgés, majd 7-én zivatar, de ezzel véget ért a közel két hetes "trópusi" időjárás.

Zivatar Egyházasrádóctól keletre (Vép mellől fényképezve) július 4-én A kora esti, északnyugatra kialakult zivatar szintén aznap

Július 9-én ugyanakkor még előfordult némi látvány. Ekkor egy hidegfront haladt át kisebb esővel, de mögötte délután felszakadozott a levegő, és kis mértékben labilizálódott a légkör. Ennek köszönhetően a mélykék égen vakító fehér gomolyok jelentek meg, és messze kelet felé záporok, zivatarok is kialakultak.

Mélykék ég, hófehér gomolyok és frissen zöldellő vetés július 9-én Fejlődő zivatarfelhő délkelet felé nem sokkal később

A hidegfront mögötti átmeneti lehűlést követően 13-ától kezdetét vette az év első hosszabb hőségidőszaka, mely kisebb szünetekkel egészen a hónap végéig kitartott. Ebben az időszakban 3 kisebb hidegfront vonult át, egy 15-én, egy 18-án, és egy 24-én. Ezek közül az első és a harmadik éjszaka, míg a másik délelőtt érkezett, és bár mindegyiket zivatar kísérte, látványos konvektív jelenség egyik alkalommal sem fordult elő. Ebből egy csipetnyi július 21-én akadt, amikor délután rövid életű, messze nyíródó üllőjű zivatarok fejlődtek ki a Keleti-Alpokban.

A július 21-ei alpesi zivatarok erejük teljében A hosszan elnyíródó üllővel rendelkező cella kicsit később

A következő jelentősebb konvektív eseményre a hőségidőszakot lezáró, augusztus 3-án érkező hidegfrontig kellett várni. A front előtt már délután erőteljes gomolyfelhő-képződés kezdődött, és később sejtelmes, tépett-hullámos felhőalapok lepték el az égboltot. Végül este megérkezett a front zivatarrendszere, melyet gyakori villámtevékenység és kiadós csapadék kísért. Összesen 19 mm csapadék hullott. Ráadásul a front mögött labilis maradt a légkör, így 4-én éjszaka is előfordult még zivatar a környéken, bár ennek csapadéka már nem érintette a falut.

Kaotikus égkép augusztus 3-án délután Az esti zivatarrendszer egy villáma

A következő napokban még visszatért a nyári meleg, de stabilizálódott a légkör. Az egyetlen említést érdemlő esemény augusztus 8-án történt, amikor egy délutáni heves zápor mosta el a kőszegi Ostromnapok fő attrakcióját, megakadályozva a "török sereg" bejutását a várba. Megjegyzendő, hogy a modellek viszonylag jól megfogták ezt a záporos helyzetet, és jómagam leginkább ezért utaztam el az eseményre. Egyházasrádócon, bár gyenge zápor előfordult, nem hullott mérhető mennyiségű csapadék.

A zápor csapadéksávjai augusztus 8-án - rövidesen leszakadt az ég A "török hadat" a várkapuban megállította az eső

Csupán kettőt kellett aludni  következő eseményig, ugyanis augusztus 10-én már érkezett is a következő hidegfront, természetesen zivatarral. A fülledt, meleg délutánt követően estére nyugat felől beborult az ég, és az Ausztriában kialakult zivatarzóna peremfelhőzete még sötétedés előtt elért bennünket. Maga a zivatartömb azonban már a kora esti órákba nyúlva vonult át felettünk, így ismét lehetőség nyílt villámfotózásra is. Villámból pedig nem volt hiány, jó pár felhővillám és néhány lecsapó villám is látható volt a sok felhőkön belüli kisülés mellett. A zivatarrendszer 12 mm csapadékot produkált.

A peremfelhős zivatarzóna érkezése augusztus 10-én késő délután Felhővillám a rendszerből kora este

A következő napokat még változékony, záporokkal tarkított idő jellemezte. Ezek legemlékezetesebb példánya az augusztus 12-én éppen felettünk képződő, közepes intenzitású zápor volt. Bár a zápor nem tartott sokáig, 2 mm csapadék hullott belőle.

Zápor és napsütés augusztus 12-én délután A távolodó zápor csapadéksávokkal nem sokkal később

A záporos időt követő néhány hőségnap után az augusztus 18-án érkező gyenge, térségünkben feloszló hidegfront kavarta fel ismét az állóvizet. A front összeáramlási zónája mentén kora délután zivatarok pattantak ki Vas megyében, melyek egy kisebb, de nem összefüggő vonalba rendeződve vonultak végig dél felé. Az események nagy részekor Szombathelyen tartózkodtam, ott sikerült is egy zivatart átélni, illetve később azt a gócot is megfigyeltem délnyugat felé, ami Egyházasrádócot is érintette. A faluban viszont nem hullott mérhető mennyiségű csapadék.

Zivatar Szombathely felett és délre augusztus 18-án délután Az Egyházasrádóc irányába elvonuló cella kicsit később

Természetesen nem maradhatott zivatar nélkül a Savaria Karnevál sem, melyet ezúttal a 22-én este érkező hidegfront szolgáltatott. A nyár utolsó nagy dobása az augusztus 28-ai esti hidegfronthoz kötődött. Már a front előtt is labilis légtömeg helyezkedett el felettünk, és délután az Alpokban, valamint messze északkeletre kialakultak zivatarok. Éjjel aztán a kiterjedt frontális zivatarrendszer is megérkezett, melynek több gócpontja is érintett minket. Még 29-én reggel is előfordult zivatartevékenység, de napközben már stabilizálódott a légkör. Összesen 16 mm csapadék hullott.

Távoli zivatar északkelet felé augusztus 28-án késő délután Zivatar dél felé görgőfelhővel augusztus 29-én reggel

Ezzel pedig véget is ért a konvektív főszezon. Bár a szeptember 4-ei hidegfront még okozott zivatart, az is este érkezett, így látvány nem volt. A behullámzó front ellenben kiadós, 40 mm csapadékkal járt. 10-én és 18-án egy-egy lassan közeledő, gyenge hidegfront előtt vált labilissá a légtömeg, és alakultak ki a környéken elszórt záporok, zivatarok. Utóbbiak viszont a falut nem érintették, mindkét napon csak dörgéseket lehetett hallani. A nyáriasan meleg szeptember után az október 1-jei ciklon hidegfrontja hozott átmeneti lehűlést, de ez nem volt jelentős. A csúcshőmérséklet délután még elérte a 23 fokot. A front előtt szokatlanul labilissá vált a levegő, így nem volt meglepő, hogy a front vonalában erőteljes gomolyfelhősödés indult meg késő délután észak felé, és vonalba rendeződött zivatarok pattantak ki. Ezek már sötétedés után érték egy Egyházasrádócot, de ismét előfordult néhány látványosabb villám. A csapadékösszeg 11 mm lett.

Távoli zivatarfelhők a front mentén október 1-jén késő délután A zivatarzóna egy felhővilláma este

A front olyannyira nem hozott markáns változást, hogy utána október 6-án, 7-én és 8-án még a 26-27 fokot is elérte a maximum-hőmérséklet. 11-én azonban végérvényesen beköszöntött a hűvös őszi idő, egy reggel érkező, így konvektív szempontból eseménytelen hidegfront mögött. Úgy tűnt, 2009-re vége a zivataroknak, de az időjárás még előhúzott egy ütőkártyát a cilinderből. Decemberben ugyanis a hónap közepi havas, zord időt karácsonyra erős délnyugati áramlással igen enyhe időjárás váltotta fel. Ennek csúcspontja december 25-én érkezett el, amikor 17 fokos csúcsértéket mérhettünk. Nyugat felől ugyanakkor markáns hidegfront haladt át rajtunk késő délután, mely előtt az évszakoz képest igen jelentős labilitás halmozódott fel a légkörben. Ennek köszönhetően a front sokfelé zivatarral vonult át, Egyházasrádóc felett pedig nagy valószínűséggel egy szupercella haladt át - az évben először! Ezt jégeső is kísérte, mely szintén nem fordult elő korábban az évben (igaz, októberben záporokból kétszer is hullott kisebb jégdara). A front kiadós, 23,5 mm csapadékkal zárt. Ezzel pedig végérvényesen véget ért a 2009-es konvektív szezon is.

A közeledő zivatar felhőzete december 25-én délután Az Egyházasrádócra lecsapó vihar nem sokkal később

Írta és a képeket készítette: Hérincs Dávid