Kezdőlap

 

A 2008-as konvektív szezon főbb eseményei

A 2008-as konvektív szezont igen nagy aktivitás jellemezte, hiszen összesen 45 zivataros nap volt, és ebből 33 esetben csapadékhullás is kísérte a zivatarokat. A sok zivatar ugyanakkor a többször előforduló bárikus mocsárhelyzetnek és a gyakori, de gyengébb hidegfrontoknak volt köszönhető, így viszonylag kevés szupercella fordult elő.

Némi konvektív akcióban már a első zivatart megelőzően is volt részünk. Erre elsőként január 22-én került sor, amikor egy gyors mozgású, erős ciklon markáns hidegfrontja vonult át felettünk. A front előtt az előző két napon igen enyhe, főnös idő volt, 20-án 16 fokot, 21-én pedig 13 fokot mérhettünk, de még 22-én is elérte a csúcshőmérséklet a 6 fokot. Erre érkezett a front késő délután, jelentős és gyors szélerősödéssel. Az éles frontvonal következtében egy jól fejlett kifutófelhő vonult át felettünk, majd mögötte kisebb záporok alakultak ki. Ezt követően február közepén fordult elő néhány hózáporos nap.

A hidegfront kifutófelhőzete január 22-én A front mentén érkező záporok nem sokkal később

Nem kellett sokat várni az első zivatarra sem, hiszen ez rögtön a tavasz első napján, március 1-jén megérkezett. Ezen a napon az Emma viharciklon hidegfrontja vonult át felettünk, mely ideális módon kora délután érkezett, előtte pedig a napsütés hatására 15 fokig melegedett fel a levegő. A front mentén egy éles vonalban már Németországban és Ausztriában is több helyen előfordult zivatar, így a közelgő hidegfront felhőzete már távoli zivatarfelhőkkel tűnt fel észak felé. A front viszonylag hamar megérkezett, és a csapadékzónáját egy mérsékelten fejlett peremfelhő is kísérte. A rendszerben nem volt túl aktív a zivatartevékenység, mindössze néhány villámlást és dörgést lehetett észlelni, és csak 1 mm csapadék hullott.

A viharciklon közeledő hidegfrontja távoli zivatarfelhőkkel március 1-jén A vonalas csapadékzóna érkezése

Március további része sem telt konvekció nélkül, igaz ez inkább télies jellegben zajlott. A hónap közepe után ugyanis jelentős lehűlés következett be, és a fölénk kerülő sarkvidéki légtömeg a már viszonylag erős besugárzással párosulva több napon is intenzív hózáporok létrejöttéhez vezetett. Ezek legnagyobb számban március 19-én, 20-án és 25-én alakultak ki. Az utóbbi két napon Vas megye egyes vidékein gyenge zivatartevékenység is kísérte a legerősebb gócokat.

Intenzív, üllős hózápor Szombathely mellett március 20-án Egyházasrádócra érkező hózápor március 25-én

Áprilisban már megkezdődött az igazi konvektív szezon. Ennek első eseményét az április 7-én érkező erős hidegfront szolgáltatta. A front kora délután érkezett, de előtte még 16 fokig melegedett fel a levegő. Szombathelyről hazafelé tartva nem sokkal dél után már feltűnt az érkező front csapadékrendszere, mely igen éles felhőhatárral rendelkezett, és egy szakadozott kifutófelhő is kapcsolódott hozzá. A csapadéksáv folyamatosan erősödött, és Egyházasrádócra már zivatarként érkezett, bár ekkor is ritka volt a villámtevékenység, akár csak március 1-jén. Érdekesség, hogy a front mögött olyan erős lehűlés következett be, hogy az esti órákban hózápor is előfordult. Összesen 2,5 mm csapadék hullott.

A hidegfront éles határvonalú felhőzete április 7-én kora délután A közeledő zivatar csapadéksávjai nem sokkal később

A következő jelentősebb események egy hullámzó frontrendszerhez kapcsolódtak, mely 20-a közül határozta meg az időjárást. Elsőként április 19-én érintett minket egy hidegfronti szakasz, de ez még gyenge volt, illetve vissza is hullámzott. A front mentén az Alpokban azonban erőteljes gomolyfelhő-képződés indult meg kora délután, és néhány óra alatt látványos zivatarfelhők fejlődtek ki egy vonal mentén. A zóna lassan közeledett csak felénk, viszont eközben kifutott a gust frontja, így előtte is gomolyfelhősödés indult meg. A meglévő zivatarok azonban nem sokkal később szétestek, így végül csak néhány távoli dörgést lehetett hallani.

Klasszikus zivatarfelhő az Alpokban április 19-én délután A rendszer kiszaladó gust frontja néhány óra múlva

A visszahullámzó hidegfront mentén egy önálló ciklon jött létre, melynek hidegfrontja április 21-én vonult át felettünk. Ehhez már jelentősebb labilitás és kedvezőbb légköri feltételek társultak, illetve előtte melegebb is volt, a maximum-hőmérséklet elérte a 23 fokot. A front mentén a délután második felében alakultak ki zivatarok a környéken, melyek lassanként a falu fölé is átterjedtek. Ekkor az évben először már gyakori villámtevékenység volt tapasztalható, emellett pedig jelentős mennyiségű, összesen 12,5 mm csapadék hullott. Ezt követően április 26-án is előfordult kisebb zivatar az esti órákban, de ez nem járt látványos jelenségekkel.

Villámok a zivatar érkezésekor április 21-én

Április után a május kisebb visszaesést hozott, hiszen ebben a hónapban csak 2 csapadékkal járó, illetve 2 távoli zivatar fordult elő. Az első zivatar rögtön május 1-jén érkezett, egy hidegfront jóvoltából. A front a kora délutáni órákban ért el bennünket, azonban a zivatarok előtt is sok felhő volt már az égen, így nem volt látványos a konvekció. Késő délután viszont a maradványfelhőzeten megfigyelhető volt egy virgasor, melyet éppen megsütött a lenyugvó nap, és kis szivárványdarabka is feltűnt rajta. Összesen 9,5 mm csapadék hullott.

Gomolyfelhő-képződés a zivatarok előtt május 1-jén délután Virgák szivárvánnyal naplemente előtt

Ezt követően május 6-án és 15-én lehetett zivatarokat megfigyelni a közelben, de ezek a falut nem érintették, csak néhány dörgés volt hallható belőlük. Zivatart végül a május 19-én érkező hidegfront okozott, de az esti órákban, így nem produkált látványosságokat. Ugyanakkor jelentős mennyiségű, 18 mm csapadék hullott. Látvány szempontjából május 24-e volt említésre méltó, amikor késő délután erőteljes gomolyfelhő-képződés indult meg délkelet felé, és hamar egy habos zivatarfelhő fejlődött ki. Ez azonban viszonylag messze volt tőlünk, így dörgést nem lehetett hallani.

Erős gomolyosodás délkeletre május 24-én Kifejlett zivatarfelhő nem sokkal később

A májusi pangás után júniusban igazi "konvektív fieszta" következett. Már 1-jén is előfordult a közelben zivatar, az igazi "móka" azonban június 3-án kezdődött. Ettől a naptól kezdve ugyanis egészen 8-áig bárikus mocsárhelyzet uralta a Kárpát-medencét, vagyis egy alacsony nyomású, nedves, labilis légtömeggel kitöltött időjárási képződmény helyeződött fölénk. Ebben helyi összeáramlási vonalak mentén alakultak ki nap mint nap záporok, zivatarok. 3-án eleinte tőlünk nyugatra volt egy ilyen zóna, este viszont fölénk helyeződtek az intenzív zivatarok. Ennek több órán át tartó zivatarozás lett a vége, hosszabb ideig felhőszakadás-szerű esővel kísérve. Összesen 64 mm csapadék hullott, mely azóta is abszolút napi csapadékrekordnak számít. Ezt követően sem volt azonban megállás, 4-én 30 mm, 5-én pedig 6 mm volt a napi csapadékösszeg, vagyis 3 nap alatt 100 mm eső esett. A következő 3 nap pedig ezt további 34 mm-rel gyarapította, melyből 7-én 23 mm hullott.

Formálódó viharfelhők június 4-én délután Közeli zivatar szivárvánnyal június 6-án délután

Alig, hogy kimásztunk a bárikus mocsárból, jött is az újabb konvektív esemény, mely június 11-én egy hidegfronthoz kapcsolódott. A front a kora délutáni órákban érkezett meg nyugatról, és hozzá kapcsolódva már Ausztriában egy szervezett zivatarrendszer alakult ki. Ez egy szakadozott, nem túl fejlett peremfelhővel érkezett meg hozzánk, majd a zivatart intenzív csapadékhullás és aktív villámtevékenység kísérte. Összesen 25 mm eső esett.

A közeledő zivatarrendszer felhőzete június 11-én délután A rendszer peremfelhője nem sokkal később

Ezt követően átmenetileg hűvösebb, nyugodtabb időjárás következett. Június 17-én azonban egy gyenge hidegfront haladt át felettünk, mely ismét labilizálta a légkört. Bár Egyházasrádócon ezen a napon csak dörgések fordultak elő, Budapestről hazafelé jövet Tatabánya közelében sikerült megfigyelnem egy zivatargócot, melyhez látványos felhőalap és intenzív csapadék kapcsolódott. Otthon pedig a naplemente látványos kontrasztokat hozott létre a maradványfelhőzeten. A következő napokban visszatért a meleg idő, június 21-én azonban újabb hidegfront érintett minket. Ez egy intenzív, a radarképek alapján feltehetően szupercellás zivatarral vonult át a falu felett, de dokumentálni sajnos nem sikerült, mivel ekkor Ausztriában voltam. A zivatarból 22 mm csapadék hullott.

Zivatar Tatabánya közelében június 17-én délután Naplemente Egyházasrádócon június 17-én

A 21-ei frontot újabbak követték, így a hónap vége ismét zivatarosan telt. Június 23-án egy hullámzó hidegfront érte el térségünket, mely ezen a napon, illetve 24-én is okozott zivatart. Az utóbbi napon a környéken heves zivatarok is kialakultak, melyekből tőlünk délnyugatra nagy méretű, 2-4 cm-es átmérőjű jég is hullott. A következő 3 nap mindegyikén is hallhattunk dörgéseket, igaz csapadék csak 26-án és 27-én hullott. Ezek a zivatarok újabb hidegfrontoknak voltak köszönhetők, melyek 26-ára virradóan és 27-én vonultak át. Mivel a zivatarok erősebb része ezúttal elkerült bennünket, így a 4 nap alatt (23-án, 24-én, 26-án és 27-én) összesen 16,5 mm csapadék hullott. Ezzel azonban még nem volt vége a sorozatnak, hiszen 30-án is érintett minket egy hidegfront, természetesen ismét zivatarral. Ekkor 9 mm eső esett.

A június 24-ei jégeső károkozása Körmend és Egyházasrádóc között Fejlődő, kis zivatarcella Egyházasrádóc közvetlen közelében június 26-án

Júliusban sem pihent sokat az időjárás, folytatódott zivatarok sorozata, bár nem olyan gyakorisággal, mint júniusban. Az első látványosabb konvektív eseményig mindössze július 2-áig kellett várni. Ekkor egy lassan közeledő hidegfront előtt már nedvesebb, labilisabb légtömeg áramlott fölénk, és az erőteljes gomolyfelhő-képződésből délután egy klasszikus egycellás zivatar fejlődött ki kelet felé. A zivatart mindössze egyetlen dörgés kísérte, ugyanakkor egy kis területen kiadós csapadék hullott belőle, mivel a cella szinte egy helyben állt. Az említett hidegfront végül érdemleges konvektív események nélkül vonult át 4-én, csak eső, záporeső fordult elő belőle.

Egycellás zivatar kelet felé július 2-án délután

A következő hidegfront, mely július 7-én érkezett, már eseménydúsabbnak bizonyult, ám ekkor a látványban kellett kicsit szűkölködni. A front az esti órákban vonult át, előtte azonban már késő délután erős gomolyosodás indult meg északnyugat felé. Estére aztán a falu felett is beindult a konvekció, és nem sokkal később megérkeztek a zivatarok is. Összesen 12 mm csapadék hullott.

Tornyos gomolyok a front mentén északnyugatra július 7-én késő délután Erős konvekció kora este Egyházasrádóc felett

Az előzmények után nem volt meglepő, hogy a július 13-án érkező következő hidegfront is zivatarosan vonult át. A front ráadásul hullámot vetett, így nem csak ekkor, hanem 14-én is volt részünk égzengésben. 13-a igazán aktívnak bizonyult, hiszen több zivatarrendszer is áthaladt felettünk. Az első délután érkezett, látványosan kavargó felhők kíséretében. Nem zárható ki, hogy egy beágyazott szupercella kapott el minket, de radarképek hiányában, a rendelkezésre álló fotókból ez nem állapítható meg egyértelműen. Ezt követően este érkezett a következő rendszer, melyet aktív villámtevékenység kísért. 14-én pedig szintén délután fordult elő zivatar. A csapadékösszegek ismét jelentősnek bizonyultak, 13-án 30 mm, míg 14-én 28,5 mm eső esett.

A délutáni zivatartömb érkezése július 13-án Villámok az esti zivatarrendszerből

Mindössze 3-at kellett aludni, és július 17-én érkezett is a soron következő hidegfront, természetesen ezúttal is zivatarral. Ekkor Ausztriában alakult ki egy zivatarrendszer kora délután, mely a délután derekán ért el hozzánk. A rendelkezésre álló radarképek és fényképek alapján valószínűsíthető, hogy tőlünk nem messze északra egy szupercellás góc is elvonult. Egyértelmű fotók ugyan ekkor sem készültek, de felettünk egy vaskos, csapadékmentes felhősáv haladt át a zivatar déli szélén, és hátulról látszott, hogy gomolyok sora alkotja, így ez lehetett a szárnyfelhő-tornyok felhősávja, és egyben a hátoldali leáramlás kifutófelhőzete. A falut végül egy másik zivatar érte el később, illetve még eső, zápor is előfordult. A napi csapadékösszeg 21,5 mm lett.

A július 17-ei szupercella(?) szárnyfelhő-tornyainak sora szemből... ...és a felhősáv átvonulása után hátulról

A zivataros időszak zárását a július 20-án érkező hidegfront jelentette. Ez azonban éjszaka vonult át, így jelentős látványt nem okozott, noha késő délután nyugat, északnyugat felé már meg lehetett figyelni távoli zivatarokat. Távoli zivatarok látványából pedig a hónap utolsó napjaira is jutott, hiszen akkor ismét egy gyengébb bárikus mocsárhelyzet épült ki. Ezek a zivatarok viszont rendre túl messze voltak tőlünk, többnyire az Alpok, a Bakony vagy a Kőszegi-hegység térségében, így ezúttal még dörgésekre sem futotta.

Osztrák zivatarcella hosszan elnyúló üllővel július 20-án késő délután Zivatarok az Alpokban július 29-én naplementekor

Július 31-én azonban kicsit közelebb merészkedtek a zivatarok, mint az előző napokban. Eleinte ekkor is csak az Alpokban ment a "műsor", késő délután viszont tőlünk nem messze keletre egy összeáramlási vonal épült ki. E mentén gyors gomolyosodás kezdődött, és két góc hamar a magasba is emelkedett egymás mellett. Ezek közül az északabbi (bal oldali) bizonyult az erősebbnek, és körülötte további konvekció zajlott, így egészen estig aktív maradt, gyakori, látványos villámlásokkal kísérve. A vizuális élmény mellett pedig ezek a cellák már néhány távoli dörgéssel is megajándékoztak bennünket.

A két zivatarcella egymás mellett július 31-én késő délután Az északabbi góc kicsit később, megerősödve és jókora üllőt növesztve

Augusztus 1-jén a történelem megismételte önmagát. Ekkor ugyanis az előző naphoz hasonlóan ismét kialakult egy összeáramlási zóna tőlünk keletre, szinte pontosan ugyan ott, ahol elődje. E mentén pedig ugyan úgy habos gomolyok törtek a magasba, hogy aztán terebélyes zivatarfelhő váljon belőlük. A látvány ekkor is pazar volt, és szintén jutott néhány távoli dörgés is köretnek. Augusztus 2-án már a faluban is előfordult zivatar egy átvonuló hidegfrontnak köszönhetően. Ez azonban éjjel érkezett, így látványt nem produkált, de 10 mm csapadék hullott belőle.

Fejlődő, habos zivatar felhősapkával augusztus 1-jén késő délután A zivatar kifejlett állapotában kissé később

Alig telt el két nap, augusztus 4-én érkezett is az újabb hidegfront, melyet ismét zivatar kísért. Ráadásul nem is akármilyen, hiszen a front mentén az Alpokban egy kiterjedt, vonalas zivatarrendszer fejlődött ki. Ez ugyan kissé gyengült és szakadozottá vált a hegyekből leérve, de így is látványosan, jól fejlett kifutófelhővel és szélviharral ért el bennünket. Az erősebb gócok viszont elkerültek minket, így végül csak 6 mm csapadék hullott.

Az augusztus 4-én érkező zivatarrendszer kifutófelhőzete még távol... ...és Egyházasrádócra megérkezve

A menetrend szerinti zivataros hidegfrontok sorát augusztus 8-a folytatta. Ekkor már délelőtt elvonult tőlünk délre egy - feltehetőleg - szupercellás góc, melynek északi része minket is érintett, mögötte viszont átmenetileg stabilizálódott a légkör. Este azonban újabb zivatarok érkeztek, bár a villámfotózást meghiúsította az intenzív csapadék. A látványra sem kellett azonban sokat várni, hiszen augusztus 9-én a front mögött még labilis maradt a légkör, ez pedig erős konvekcióhoz vezetett. Már a déli órákban átvonult felettünk egy zivatar, mögötte pedig több látványos zápor is tiszteletét tette a környéken.

A falu felett is átvonult zivatar távolodóban augusztus 9-én kora délután Egy közeli záporgóc nem sokkal később

A konvektív szezon legnagyobb dobása kétség kívül augusztus 15-én következett be. Ekkor egy hullámzó hidegfront alakította az időjárást, mely több hullámban okozott szupercellákat. Az első hullám kora reggel érkezett, a napkelte fényében, különleges színvilágot adva a szupercellának. Maga a góc tőlünk északnyugatra, Szombathely felé vonult el, de így is sok dörgést lehetett belőle hallani. Az érintett területen pedig jégesőt is okozott. Ezt követően napközben szünet következett, fülledt, napos idővel.

Az északnyugatra elvonuló szupercella és főbb jellegezettségei (megdőlt feláramlási torony, szárnyfelhő-tornyok, feláramlási alap és beáramlási sáv) augusztus 15-én kora reggel Egyházasrádócról

Fehér Imre fotója a szupercelláról Szombathelyről (szupercella.hu)

A második felvonás este kezdődött, és kora hajnalig tartott. Késő délután megérkezett a hidegfront talaj közeli része, mely északira fordította a szelet, a magasban azonban még délies maradt az áramlás, így még erősebb lett  szélnyírás. Szlovéniában és Horvátországban estére már több erős szupercella is kifejlődött, melyek aztán sorban követték egymást felénk, illetve előttük is alakultak ki újabb cellák az országon belül. Éjszaka legalább 3 szupercella haladt át felettünk, és az erejüket mutatta, hogy mindegyikből előfordult jégeső, némelyikből 1,5-2 cm körüli átmérőjű is. Emellett a szupercellák látványos villámshow-t rendeztek, esetenként az üllőből csapkodtak ki a pozitív lecsapók. Zárásként pedig még egy zivatarrendszert is kaptunk kora hajnalban. A sok zivatarnak csapadék szempontjából is meglett az eredménye, hiszen reggelig 44 mm eső esett.

Az első szupercella érkezése augusztus 15-én este Pozitív lecsapó villám egy másik szupercella üllőjéből

A csúcspont után hamar megkezdődött a konvektív szezon lecsengése, így augusztus további részében már csak 2 zivataros nap volt (23-a és 28-a), és ezek közül csak 23-án kísérte csapadékhullás is a zivatart, akkor viszont 25,5 mm eső esett. Ez ugyanakkor jól beleillett az ezekben az években jellemző trendbe, amikor éppen a Savaria Karnevál egy napján érkezett egy zivataros hidegfront. Látványosabb konvektív eseményben azonban egyik esetben sem volt részünk. Szeptember 4 zivataros napot produkált, melyek 7-e, 11-e és 12-e, illetve 25-e voltak. Az egyedüli látványt ezek közül szeptember 25-e szolgáltatta, amikor egy magassági hidegcsepp hatására a kora délutáni órákban érkezett egy kisebb peremfelhővel rendelkező zivatar kelet felől. Ebből a zivatarból hullott egyben a legtöbb, 15 mm csapadék.

Erős gomolyfelhősödés szeptember 25-én kora délután A sötét felhőkkel érkező zivatar

A lecsengés azonban viszonylag lassú volt, így október sem maradt konvektív esemény nélkül. Az év utolsó zivataros napja október 9-e lett, amikor egy gyenge hidegfront mentén este a közelünkben vonult el egy zivatar, melyből néhány dörgést lehetett hallani. Volt azonban egy nagyobb dobása is még a szezonnak, mivel október 16-án egy erősebb hidegfront vonult át felettünk, és mivel előtte még 22 fok volt, labilizálódott a légkör. A délutáni órákban ilyenkor viszonylag ritkának számító jelenséget tapasztalhattunk, hiszen egy szupercella érte el Kőszeg térségét. Bár a góc ezt követően hamar legyengült, jellegzetes felhőzete még Egyházasrádócról is megfigyelhető volt.

Távoli zivatarfelhő az Alpok felett október 9-én délután A Vas megye északnyugati részét elérő szupercella felhőzete október 16-án

Bár zivatar a továbbiakban már se közel, se távol nem fordult elő a környéken, némi látvány még akadt november 30-án és december 1-jén. Ekkor egy Franciaország feletti ciklon hosszan elnyúló frontrendszere szállított enyhe levegőt fölénk, és némileg labilizálódott is a légkör, így az eső mellett záporok is előfordultak. November 30-án egy kora esti csapadéktömb átvonulása után látványos mammákat lehetett megfigyelni az alkonyat fényében. Másnap pedig egy, a Genovai-öböl felett kifejlődött peremciklon hidegfrontja érkezett egy látványosabb, szakadozott peremfelhőzettel rendelkező záportömbbel késő délután. Ezekkel a napokkal azonban végleg véget ért a 2008-as konvektív szezon.

Kora esti mammák november 30-án A hidegfront záporzónájának érkezése december 1-jén késő délután

Írta és a képeket készítette: Hérincs Dávid