Kezdőlap

 

Zivataros napok a Nyugat-Dunántúlon 2005. június 27. és június 30. között

Időjárási helyzet:
2005. június 26-án egy északkelet-európai ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja közelítette meg az országot, mely hatására észak-északkelet felől kissé hűvösebb, száraz levegő szivárgott az országba. A hidegfront azonban hullámot vetett az Alpok felett, és összekapcsolódott a Spanyolország felett néhány nappal korábban kialakult sekély ciklonnal. Ennek köszönhetően a nyugati országrészben a hidegfront nem éreztette számottevően a hatását. Sőt 27-án nyugat felől már nedvesebb, labilisabb légtömeg érte el ezt a területet, mely több napon keresztül befolyásolta az időjárást. Mivel a front vonala, és a hozzá kapcsolódó magassági futóáramlás (jet stream) közel húzódott hozzánk, jelentősebb szélnyírás állt fent, melynek köszönhetően június 27-e és 30-a között minden nap zivatarok, olykor zivatarrendszerek vagy szupercellák fejlődtek ki a térségben.

- - - - -

Kisebb zivatarok június 27-én:
27-én a nyugati területeken a hullámzó front előterében napközben már magasabb maradt a páratartalom az ország más részeihez viszonyítva. Emellett délutánra Ausztriában, Szlovéniában és magyar oldalon a határ menti területeken jelentősebb labilitás halmozódott fel. A csúcshőmérséklet a kora délutáni órákra elérte a 27-29 fokot, Egyházasrádócon 27 fok volt a maximum. A már délelőtt megkezdődött gomolyfelhő-képződésből 12 óra (10 UTC) után Ausztriában kialakultak az első záporok. Ezek hamar zivatarrá fejlődtek, és dél-délkelet felé haladva 14 óra (12 UTC) körül átlépték a határt. Az erősebb gócok Egyházasrádóctól délnyugatra elhaladva  Körmend térségét érintették (1. ábra), felhőszakadás intenzitású csapadékhullással.


1. ábra - Radarkép 2005.06.27. 14:15 (12:15 UTC)

Ezt követően a rendszer dél felé haladt tovább, érintve az Őrséget és Zala megye nyugati szélét. Itt erősebb reflektivitású zivatarok is keletkeztek (2. ábra), melyekből feltehetőleg jégeső is előfordulhatott. A délután második felében Szlovénia és Horvátország felé elhagyták az országot a zivatarcellák, és további konvekció már nem alakult ki.


2. ábra - Radarkép 2005.06.27. 15:45 (13:45 UTC)

- - - - -

Heves szupercellák jégveréssel június 28-án:
28-án továbbra is a közelünkben hullámzó frontálzóna határozta meg az időjárást. Ezen a napon a talaj közelében déliesre fordult az áramlás, míg a magasban erős északnyugati szél fújt, mely jelentősebb szélnyírást idézett elő, jó feltételeket teremtve szupercellás zivatarok kialakulásához. A front hatására az Alpoktól keletre, északkeletre egy hosszan elnyúló összeáramlási zóna jött létre, mely mentén az előző napihoz hasonló nedvességi viszonyok voltak jellemzőek. A nappali felmelegedés azonban kissé erősebb volt, 30 °C körüli maximumokat mértek a Nyugat-Dunántúlon, így Egyházasrádócon is. Ez által a labilitás is nagyobb mértékűnek bizonyult. Az első zápor- és zivatargócok már kora délutánra kifejlődtek. Fél 2 (11:30 UTC) körül Egyházasrádóctól nyugatra és délkeletre is elhaladt egy-egy cella (3. ábra), de ezekből a faluban még nem hullott csapadék.


3. ábra - Radarkép 2005.06.28. 13:30 (11:30 UTC)

A zivatarok a következőkben szervezett tömbökké álltak össze Zala megyében. Az Egyházasrádóctól nyugatra elhaladt zivatar viszonylag izolált maradt, körülötte csak néhány új cella alakult ki, mialatt bő egy óra múlva elérte Zala megye középső részét. Vas megye délkeleti részén azonban folyamatosan újabb és újabb zivatarok pattantak ki, melyek ugyan nem éltek sokáig, de a sávjuk a Balatonon át egészen Somogy megyéig nyúlt (4. ábra).


4. ábra - Radarkép 2005.06.28. 14:45 (12:45 UTC)

A következő órában a Balaton környéki zivatarsáv szinte teljesen fel is oszlott, Zala megyében ugyanakkor tovább erősödtek, és egy nagy, szupercellás góccá álltak össze a zivatarok. Ezt már feltehetőleg nagyobb méretű jégeső is kísérte. Ugyanekkor Vas megyében újabb gócok alakultak ki, melyek később az előzőekhez hasonlóan délkelet felé vonultak. A délután derekára emellett az Alpok északi oldalán is kifejlődött egy zivatarzóna, mely Németország délkeleti részétől egészen a Keleti-Alpok vonulatáig nyúlt (5. ábra).


5. ábra - Radarkép 2005.06.28. 15:45 (13:45 UTC)

Később ez a zivatarzóna dél felé terjeszkedve megközelítette Magyarországot is, és a délkeleti ágán fél 5 (14:30 UTC) körül a Kőszegi-hegység környékén egy újabb erős góc pattant ki. Ekkorra az előzőleg Sárvár közelében kialakult zivatarcella legyengült, a Szentgotthárd mellett keletkező azonban Zala megyében szupercellává fejlődött. A korábbi erős Zala megyei szupercella ezzel egy időben hagyta el az országot Horvátország felé (6. ábra).


6. ábra - Radarkép 2005.06.28. 16:30 (14:30 UTC)

A következő háromnegyed órában a második zalai szupercella is elhagyta az országot a magyar-szlovén-horvát hármas határ közelében, de közben még kissé erősödött. Az első szupercella Horvátországban azonban már fokozatosan gyengült. A legerősebb zivatarok ekkor Vas megye déli része felett helyezkedtek el, melyek közül a nyugatabbi góc biztosan szupercella volt, míg a tőle délkeletre lévő, átmenetileg különvált góc is hordozhatott átmenetileg szupercellás jegyeket (7. ábra). A nyugatabbi cella Körmend felett vonult át, de Egyházasrádócot is érintette 5 óra (15 UTC) körül. Érkezését jól fejlett előfelhőzet jelezte, és rövid ideig felhőszakadás intenzitású záporeső hullott belőle. A szupercella magjában feltehetőleg már ekkor is előfordulhatott - akár nagyobb méretű - jégeső.


7. ábra - Radarkép 2005.06.28. 17:15 (15:15 UTC)

A szupercella, és az azzal újra összeolvadt másik zivatargóc Zalaegerszegen keresztül áthaladva tombolta ki magát. Itt - már megerősített információk szerint - nagy méretű, 3-5 cm-es átmérőjű jégeső hullott belőle felhőszakadás kíséretében, mely jelentős károkat okozott. Ekkorra azonban több aktív zivatargóc már nem maradt az országban (8. ábra). A határt megközelítve a szupercella is legyengült, illetve a környezetében több kisebb zápor- és zivatarcella keletkezett. Végül az esti órákra mindenütt elcsendesedtek a zivatarok.


8. ábra - Radarkép 2005.06.28. 17:45 (15:45 UTC)

- - - - -

Zivatarzóna 29-én:
29-én egy sekély ciklon húzódott az Alpok fölé (ami a korábbi spanyol ciklon maradványa volt), melynek ezen a napon a melegfronti szakasza érintett bennünket. Ennek köszönhetően az előző napokhoz képest délelőtt több felhő volt az égen, de fülledt, meleg idő alakult ki. Egyházasrádócon 28 fokkal tetőzött a hőmérséklet. A melegfronthoz kapcsolódóan délelőtt Észak-Ausztriában egy záporos csapadékzóna alakult ki, melyben beágyazott zivatarok is előfordultak. A csapadéktömb 2 óra (12 UTC) körül érte el Magyarország északnyugati csücskét, és ekkor a déli felén egy intenzívebb zivatargóc is kifejlődött (9. ábra).


9. ábra - Radarkép 2005.06.29. 14:15 (12:15 UTC)

Ez a zivatargóc azonban legyengült, mielőtt belépett volna Vas megyébe. Ekkor átmenetileg a záportömb is veszett erejéből, de 4 óra (14 UTC) körül, amikor elérte a Bakonyt, ismét erőre kapott. A hegység emelő hatásának köszönhetően ismét kialakultak benne erősebb reflektivitású gócok, illetve sík vidéken a Velencei-tótól délkeletre is kifejlődött néhány zivatargóc. Eközben pedig Szlovéniában is kialakultak az első zivatarok, már az esti rendszer előhírnökeként (10. ábra).


10. ábra - Radarkép 2005.06.29. 16:00 (14:00 UTC)

5 órára (15 UTC) a korábbi dunántúli záporzóna már legyengült, feldarabolódott, de a környezetében továbbra is kialakultak rövid életű zivatargócok. Eközben Vas és Zala megye határánál is kipattant két zivatar, melyek szupercellás jegyeket is hordoztak. Később azonban a keletebbi cella beleolvadt a másikba, mely kb. fél 7-ig maradt életben, a határ mentén végighaladva. Mindeközben az Alpok középső és keleti felett is erőteljes konvekció indult meg (11. ábra), illetve - bár a magyar radarképeken még nem volt látható - Ausztria nyugati részén kifejlődött az esti zivatarrendszer kezdeménye is.


11. ábra - Radarkép 2005.06.29. 17:15 (15:15 UTC)

A zivatarzóna gyorsan fejlődött és közeledett, így a 7 órás (17 UTC) radarképeken már az egészet meg lehetett figyelni Szlovénia és Dél-Ausztria felett. Előtte néhány izolált cella is kialakult a szlovén-magyar határvidéken, illetve Horvátországban (12. ábra). Utóbbiak még a 4 óra körül Szlovéniában keletkezett (10. ábra), majd azóta újabb és újabb zivatargócokat produkáló tömbhöz tartoztak, de a zivatarzóna közeledtével hamarosan jelentősen legyengültek. A szlovén-magyar cellák pedig csupán bő háromnegyed óráig maradtak életben.


12. ábra - Radarkép 2005.06.29. 19:00 (17:00 UTC)

Az osztrák-szlovén zivatarrendszer fél 9-re (18:30 UTC) megközelítette Magyarországot. Egyházasrádócról ekkor már meg lehetett figyelni a hozzá kapcsolódó, távoli villámlásokat nyugat felé. A zóna azonban ekkorra átmenetileg kissé vesztett erejéből, csupán kevés erősebb reflektivitású góc volt benne. Mindeközben a zivatarzóna előtt Zala megyében még kialakult néhány erősebb zivatargóc (13. ábra). Ezek viszont nem voltak hosszú életűek, mivel utolérte őket a vonalas rendszer, és beleolvadtak abba.


13. ábra - Radarkép 2005.06.29. 20:30 (18:30 UTC)

A zivatarzóna a következő egy órában, elérve Magyarország nyugati részét, ismét felerősödött, és Vas megyétől Somogy megyéig húzódva egy szervezett láncolatot képzett (14. ábra). A zivatartömb átvonulását gyakori villámtevékenység, illetve az erős reflektivitású csapadéksávban intenzív záporeső kísérte. Egyházasrádócot 9 óra után érte el a vihar, a legerősebb része pedig fél 10 körül vonult át, rövid ideig felhőszakadás-szerű záporesővel. Végül a zivatarrendszer a következő órákban a Dunántúl nagy részét érintve fokozatosan legyengült.


14. ábra - Radarkép 2005.06.29. 21:30 (19:30 UTC)

- - - - -

Hidegfront zivatarokkal 30-án:
30-án északnyugat felől elérte az országot a sekély ciklon lassan mozgó hidegfrontja. A front előtt még labilis, meleg légtömeg tartózkodott a térségben, mely a frontális konvergenciával párosulva kedvezett a záporok, zivatarok létrejöttéhez. A térségben 27-28 fok körül tetőzött a hőmérséklet, Egyházasrádócon 27 fok volt a csúcshőmérséklet. Délután fél 4 (13:30 UTC) körül, még a front előterében Szlovákiában, illetve Celldömölk térségében alakultak ki az első zivatargócok (15. ábra).


15. ábra - Radarkép 2005.06.30. 15:30 (13:30 UTC)

A Celldömölk környéki cella ezt követően hamar legyengült, a szlovákiai azonban erős maradt, és szupercellává alakulva lépett be Magyarországra. Eközben a hidegfront elérte az északnyugati országrészt, és hozzá kapcsolódóan Pozsonytól keletre, Kőszeg térségében és az Alpok délkeleti lábánál záporok fejlődtek ki (16. ábra).


16. ábra - Radarkép 2005.06.30. 17:00 (15:00 UTC)

A frontális cellák közül a Vas megyeiek bizonyultak életképesnek, mivel itt nem sietett olyan gyorsan előre az északnyugati szél, valamint több labilitás állt rendelkezésre. Ezért itt egy kisebb csapadéktömb jött létre, melyben kis méretű, de viszonylag erős reflektivitású zivatarok is kialakultak. Mindeközben az észak-magyarországi szupercella elérte Budapestet (17. ábra).


17. ábra - Radarkép 2005.06.30. 17:45 (15:45 UTC)

A Vas megyei zivataros csapadéktömb 6 óra (16 UTC) körül érte el Egyházasrádócot. Bár a cellák nem voltak olyan erősek, a rendszer lassabban mozgott, mint az előző napok zivatarjai, így hasonló mennyiségű csapadék hullott. A csapadékzóna a következő órákban délkelet felé haladva fokozatosan legyengült, és este 8 órára (18 UTC) az országon belül megszűnt benne a zivatartevékenység. Mindeközben a Szlovákiában keletkezett, és Budapesten áthaladt szupercella még mindig életben volt, és már Kecskeméttől délkeletre járt (19. ábra). Rövidesen azonban ez is feloszlott.


18. ábra - Radarkép 2005.06.30. 19:45 (17:45 UTC)

A zivataros napoknak július 1-jén egy újabb, már markáns hidegfront vetett véget, bár Győr-Moson-Sopron megye keleti, és Zala megye déli felén ekkor is előfordultak még zivatarok. Összességében a hullámzó frontálzóna hatására a nyugati országrészben, különösen Vas és Zala megyében ritkának mondható időjárási helyzet állt elő, hiszen azóta is csak kevés példa akadt ehhez hasonlóra, és azok sem voltak ilyen hosszú időtartamúak. A zivatarok által érintett helyeken jelentős csapadék hullott ezekben a napokban, emellett viszont a 28-ai jégesős szupercellák nagyobb károkat is okoztak.

Animáció a négy nap radarképeiből:

 

Írta: Hérincs Dávid